Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Inspirasjon

Mat som varmer

Noen retter gjør at vi gleder oss litt ekstra til høstmørket.

Oktoberfest – på din måte

Med oktoberfest som unnskyldning får du som driver en fin anledning til å skape skikkelig høsthygge for gjestene dine.

Sesongkalender for høsten

Leter du etter ferske, lokale hverdagsvarer eller spennende smaker fra Middelhavet? Høstsesongen har det meste!

Oppdag vårt Asia-sortiment!

Driver du med asiatisk servering? Med vårt store utvalg av produkter fra Kina, India, Vietnam, Korea og Japan, dekker vi alle dine behov.

Alkoholfri sommerdrikke

Spesielt om du vil nå ut til unge gjester, må gode, alkoholfrie drikkealternativer opp på menyen.

Grønn grillmat

- Ahh, grillsesong, endelig! - Og lune, karamelliserte frukter og grønnsaker? - Ja, takk!!

Grill til mange!

Det forventes gjerne litt ekstra av en god grillkokk, spesielt når gjestene er ekstra sultne. Og mange.

Menyen som trekker gjester

En smart meny kan være trigger for å lokke gjester til restauranten, og samtidig gjøre hverdagen litt lettere på kjøkkenet. Her er tipsene:

Kjøling: Do’s and don'ts

Et kaldt og ryddig kjøleskap er kjekt, og å holde god kontroll på kjøla er også helt nødvendig for driften din.

Pavlova med lemon curd

Kaken med deilig, sprø marengsbunn - her ekstra høy og toppet med vaniljekrem, syrlig lemon curd og friske bær. (Oppkrift og foto: matprat.no)

Markedsføring om sommeren

Hva gjør du for at sommergjestene skal tenke at ditt serveringssted er verdt et besøk? Her får du noen tips.

Tid for is!

– Piffe opp dessertmenyen? Bruk det du har i isdisken!

Fakta og myter om matallergier

Stadig flere må av ulike grunner unngå en eller flere matvarer i kostholdet sitt. Dette stiller krav til deg som serverer mat til mange.

Få kontroll på allergenene!

Vår- og sommerserveringen er snart i full sving, med ufaglærte på jobb og høyt tempo. Har dere rutinene klare for gjester med matallergi?

Chablis – fossil magi

Få vinnavn gir så klare fornemmelser av glamour og det søte liv, som Chablis (uttales sjabl’i). Det er det gode grunner til. Men Chablis er så mye mer, så full av unike særheter og samtidig så bitte lite.

Salatsuksess med Onna!

Visste du at du kan få tak i Onna-salatene hvor enn du måtte befinne deg i Norge – gjennom Servicegrossistene?

Solcellesuksess hos Nær Engros Levanger

De store lagerlokalene på Gråmyra i Levanger rommer et aldri så lite el-kraftverk: På baksiden av det store lokalene er det montert en enorm, 80 meter lang solcellevegg.

Nr. 1 til sjøs!

Visste du at Servicegrossistene er en av Norges største på proviantering offshore?

Skap minneverdige feiringer for gjestene dine

Nå er det straks både morsdag og valentinsdagen. Planlegger du å gjøre litt ekstra stas på gjestene dine disse dagene? Bli det foretrukne stedet gjestene i ditt lokalmiljø velger for de viktige feiringene.

"Mat endret livet mitt"

Å komme til Norge fra et fremmed land, er ikke lett. Kulturkræsj og språkvansker kan komme i veien, men snakker du det internasjonale språket mat – kommer du langt.

Sammen sprer vi matglede

Vi er alle under Servicegrossistenes paraply, men det hender vi må tenke litt forskjellig ulike steder i landet. Vi har bransjeerfaringen og vi kjenner lokalmiljøet godt. Her er en liten smakebit på hverdagen til et knippe av våre dyktige, serviceinnstilte grossister har, tett på kundene:

Du grønne, glitrende

Noen ganger er det de små valgene som virkelig utgjør forskjellen. For det er gjerne de små detaljene i julepynten som setter folk i ordentlig julestemning. Og ikke bare er det rimeligere – det er også langt snillere mot miljøet.

Brødrene Ringstad: Håndlaget kvalitet

Brødrene Ringstad er en tredjegenerasjons kjøttforedlingsbedrift fra Rakkestad. Med NM-gull på pokalhylla, kan de med stolthet si at kjøttproduktene deres er utmerket.

En ny grossist i nord

Få hadde trodd at det var mulig å få en ny grossist i drift på bare et halvår. Den dyktige staben hos Servicegrossisten Nord har fått til det umulige – med glans.

Rimelige tips: Slik skaper du jul

Å tilpasse et serveringssted til jul, kan være en flott måte å tiltrekke seg kunder og maksimere inntektene på. – Serveringen er kanskje planlagt for sesongen, men det er fortsatt mulig å lage skikkelig god julestemning for gjestene dine!

Fornyede festretter

Du har antakelig gjort unna innkjøpene til julebordssesongen for lenge siden, men har du en plan for restene du står igjen med?

Fornuftige valg i urolige tider

De fleste av oss har kjent på det: Det er dyrtid og uro i markedet. Men administrerende direktør Jan van der Burg kan forsikre deg om at ditt serveringssted fortsatt får akkurat det du trenger fra Servicegrossistene til gode priser – uansett hva som skjer i verden.

Potetguide til julematen

Det finnes mange meninger om julematen, også om hvilken potettype som skal høre til. Tradisjonene er sterke, men hvilke vinterpoteter passer faktisk best til julens ulike retter?

Server som grevinnen og hovmesteren!

– Same procedure as last year, Miss Sophie? Selvfølgelig! Det blir ikke jul i de norske hjem uten at hovmesteren James, med jevnt avtagende diksjon og koordinasjonsevne, har servert grevinnen Miss Sophie de fire rettene. Men hvor mange har smakt selve måltidet med de tilhørende drikkevarene? Her er noen tips til deg som vil servere det selv.

Kanelbollens dag

4. oktober er kanelbollens dag. Her er en oppskrift på saftige kanelsnurrer!

En hurtigguide i AI

Vi har spurt Data Science Konsulent i Smooth, Mathias André Eriksen Sandnes om AI-tips. Les mer, og bli inspirert her!

Hvilke overskuddsvarer kan fryses?

Litt ivrig med bringebær-innkjøpet? – Eller ble det litt mye kjøtt til overs som ikke ble stekt opp? Det er fullt mulig å fryse ned overskuddsvarer og oppbevare dem til senere serveringer, men noen varer må du ta spesielle hensyn til når du driver storhusholdning. Vi gir deg oversikten her.

Fordelene med en kjøttfri dag i kantina

Det sies at den rimeligste gjesten vi vil ha i fremtiden, er den vegetariske gjesten. Det er i hvert fall ingen tvil om at det er mange fordeler med kjøttfri servering!

Tilbake til røttene - våre norske rotgrønnsaker

For forfedrene våre var sommeren og høsten helt klart den beste tida; da bugnet det av mat og ressurser. Resten av året var nok kostholdet mer begrenset. Rotfruktenene ble små høydepunkter gjennom en lang vinter; de hold lenge, og kunne bidra til en viss variasjon i ernæring og smak. Knollene vi har i norsk jord er som små kulturskatter å dømme, – velsmakende og verdt å ta vare på.

Tre tips til en sunnere kantine.

Stadig flere av kantinegjester aksepterer at lunsjtallerkenen består av litt mindre kjøtt. – Det kan lønne seg for driften din, også!

Små tiltak for mer fornøyde gjester i kantinen

Det er kanskje ikke all verden som skal til. Gjestene forlanger ikke hvite duker og gullbestikk i en kantinerestaurant, men noen grep kan du ta for å heve gjestenes lunsjopplevelse litt ekstra.

Sommerfest!

Folk er mer enn klare for sommer. Vi har samlet noen hete tips som gjør deg til bygdas beste partyfikser!

Heftig grilltilbehør!

Vi gir deg oppskrift på grilltilbehøret som virkelig gir fraspark på gjestens tallerken.

6 smarte desserttips

Ønsker du å imponere med desserten? Her er 6 smarte tips for å lage en minneverdig avslutning på måltidet

Afterski

Hvis du spør ti personer hva de forbinder med ordet «afterski», får du sannsynligvis en del forskjellige svar.

Slik ser du proff ut på vinmesse

Vinmesser kan være en hyggelig og nyttig øyeåpner for alle i serveringsbransjen som er usikker på vin, men mange har høy terskel for å prøve seg.

Få mest mulig ut av overskuddsmaten i kantina

Det egentlig ingen stor kunst å gjøre overskuddsmaten til en ren ressurs for kantinedriften. Så lenge Mattilsynets regelverk blir fulgt, handler det egentlig bare om å ha den rette innstillingen – og en liten klype kreativitet.

Urter hele året. - Grønn luksus!

Grønt på tallerkenen har blitt den nye luksusen. Måltidet får et løft, og du viser den ekstra omsorgen for gjesten. - Enkelt, friskt og alltid tilgjengelig.

Bærekraft hos Servicegrossistene

Servicegrossistene er avhengig av at alle varer som leveres er trygge og at kvalitetssikringen er solid i alle ledd. Da er det naturlig å sette seg store ambisjoner for driften.

Ildsjeler for matglede

Vi har besøkt sentralkjøkkenet ved Silurveien sykehjem i Oslo for et innblikk i en travel storkjøkkenhverdag.

Slik får du hjelp til å starte restaurant

Før restaurantdrømmen skal bli virkelighet, er det mye som skal på plass før dørene endelig kan åpnes. Da er det godt å vite at det er noen med erfaring som kan hjelpe deg på veien. Få veiledning av en grossist som har hjulpet andre, – mange ganger før.

Spennende krydder i hverdagen

Noen kryddere skaper julestemning. Andre minner om påske, og sommersesongen har sine særegne dufter. – Men hva kan kryddere gjøre med et helt vanlig restaurantmåltid?

Kjøttfritt uten at noen legger merke til det

Hvordan lage kjøttfri mat som blir en suksess? Her er noen enkle tips til hvordan du kan lage spennende, kjøttfrie retter – uten at gjesten kanskje tenker over at de har vegetarmat på tallerkenen..

Max Hamburger - en bærekraftig smaksvinner

I den svenske burgerkjeden MAX har smak, bærekraft og sunnere alternativer alltid stått øverst på agendaen, med stor suksess. De har til og med vunnet FNs klimapris for miljøfokuset sitt.

Tryll frem julens festmat av vinterforrådet

Gjennom vinteren tærer vi på grønnsakene vi har lagret fra årets innhøsting. Det har vi gjort til alle tider, og sånn gjør vi det fortsatt. Det er derfor mye av tradisjonsmaten vi spiser til jul nettopp er basert på forrådene våre. Dette er smakene som har den rette nostalgien til jul, og som både eldre og yngre gjester gleder seg til å få servert år etter år.

Tradisjonen tro til jul

Du som driver servering, ønsker kanskje ikke å legge deg opp i hva folk flest spiser hjemme på julaften? Men det kan være nyttig å ha en idé om hva folk ønsker seg i dagene rundt julehøytiden, om du serverer i en kantine, på et sykehjem eller inviterer til julebord.

Julematen inn i vår tid

For 50–60 år siden var det tydelige geografiske grenser mellom hva vi setter på bordet på julaften: Pinnekjøttet stod på menyen i vest og svineribba ble servert i øst. Selv om forskjellene nå er i ferd med å viskes ut, er tradisjonene fortsatt sterke. Julematen skal en ikke tulle for mye med, for folk ønsker seg trygg og kjent mat til jul.

Tendenser som skaper trender

Vi lever ikke i et vakuum. Trendene henger sammen med verden omkring oss. Hva påvirker oss til å ta valgene vi gjør og forme matvanene våre? I 2022 er det spesielt 7 faktoraer som påvirker oss i matveien:

Julebordsguiden for restauranteiere

Er det én gang i året nordmenn spanderer på seg litt ekstra når de skal ut og spise, er det i julebordstida. Stemningen er høy, og forventningene til den rette julefølelsen likeså. – Men hva skal egentlig til for å tilfredsstille kresne julegjester?

Champagne til fest og feiring

Musserende vin i høye glass skaper umiddelbar feststemning og det jubles når korken smeller i taket. Men vent, her har vi allerede gått på en mulig blunder, ja kanskje flere.

Bærekraft i glasset

Kundene dine krever bærekraft både på tallerkenen og i glasset. Hvordan kan du sette bærekraft på drikkekartet?

Smarte miljøvalg i restauranten

Finnes det noen enkle tips, råd eller regler vi kan følge? - Eller inspirasjon til en grønnere servering? Noen valg er enkle å ta, andre er mer kompliserte. Hvilke valg gir det laveste karbonavtrykket?

Kokken som klimaredder

Omlegging av serveringsvanene er en gladnyhet for deg som er kokk: Nå har du mulighet til å være kreativ med nye retter og smaker.

Forutsigbarhet i hotelldrift

Det er vel ingen hemmelighet at hotell- og restaurantnæringen er det segmentet med størst svingninger i omsetningen gjennom året. Da kreves det litt ekstra for å kunne ha en forutsigbarhet og være forberedt på det meste.

Lokale mattradisjoner i Norge

Rikdommen fra havet var helt avgjørende i tusener av år og har vært avgjørende for mange lokalsamfunn. Sjømatnæringen er fortsatt selve ryggraden i kyst-Norge. I tillegg er Norge også en nasjon med lange landbrukstradisjoner.

5 måter å utvide tilbudet i kantinen for bedre lønnsomhet

Mange kantiner driver hovedaktiviteten sin rundt lunsjserveringen. Kan en kantine gjøre noe for å begrense ettermiddagsrushet til burgersjappa på hjørnet? Og hva med han som trenger en energiboost til treningsøkta – som kommer til en stengt kantine?

Slik øker du lønnsomheten i salatbaren i kantinen

Det er forståelig at buffeten er populær blant lunsjgjestene. Mange mennesker skal ha mat på kort tid, og alle skal få en bit av det de liker best. - Men hvordan drifte en buffetservering mest mulig fornuftig?

Deilige marginvinnere for kantinelederen

Ofte er lettvinte produkter økonomisk fornuftige i seg selv; da sparer du ressurser på forberedelsestiden. Noen matvarer koster rett og slett litt mindre i innkjøp, og noen produkter gir deg igjen litt ekstra igjen for pengene:

Smilefjes på restauranter - hvordan fungerer det?

Vi er opptatte av hva vi spiser, og blir stadig mer selektive når det kommer til matservering. For gjesten er plakatene med smilefjes informative og positive innslag i restaurantjungelen, men hvor viktige er de egentlig for deg som skal drive et spisested?

Smarte tips til å håndtere lavsesongen

Stille perioder er kritiske for alle som driver restaurant; inntektene stopper opp og usikkerheten melder seg. – Da er det godt å vite at det finnes muligheter!

8 gode tips til å få flere kunder

Hva som er musikk i restauranteierens ører? – Den lune lyden av summende, fornøyde stemmer som fyller restauranten. Men folk kommer ikke strømmende av seg selv. Kan det finnes noen smarte knep?

7 gode tips til salatbaren

Kanskje følger kantinekonseptet ditt en fast oppsatt meny eller oppskriftspakke? Du har likevel lov til å gjøre noen grep for å tilføre det lille ekstra til salatbaren.

Derfor er vegetariske alternativ så viktig

Det blir ikke lenger sett på som spesielt sært og rart å prøve seg som vegetarianer. Det er blitt vanligere å gå for en kjøttfri familiemiddag innimellom, og en stadig økende andel av befolkningen, velger også å kutte ut kjøtt helt.

Hvordan får man skjenkebevilling?

Skal du starte et serveringssted og ønsker å skjenke alkohol, er det lurt å planlegge. Søknadene må være inne minst tre måneder før man planlegger oppstart, og det er kommunen du skal servere i som avgjør saken.

Slik starter du en restaurant

Det er få bransjer som er så spennende og givende som serveringsbransjen, men det er et omfattende regelverk som må på plass og følges før du går i gang.

Fremtidsrettede råvarer til kantina

Hva er «hot» og hva er «not», og hvilke råvarer går det egentlig mest av i en kantine? Her er en oversikt over råvarer som er populære nå, og som også vil ha en plass i norske kantinebuffeter i fremtiden.

Slik får du fornøyde, vegetariske gjester i kantinen

De fleste har godt av å ha en helt kjøttfri dag innimellom, men en stadig økende andel av befolkningen velger av ulike grunner å kutte ut kjøtt helt. - Hvordan legge best mulig til rette for et fullverdig lunsjtilbud for alle?

Fordeler og ulemper med singelfryste varer

Singelfryste varer – en velsignelse eller en forbannelse? I restaurantverdenen er meningene ganske delte. Her er noen av de mest debatterte argumentene – for og imot.

5 ting du ikke visste om Servicegrossistene

Servicegrossistene har et langt land å betjene. Med sin lange erfaring i storhusholdningsbransjen og sine mange spennende møter med mennesker, dukker det opp ett og annet du kanskje ikke visste om Servicegrossistene

Livets vann – i mer enn 500 år.

I 1531 mottok den norske erkebiskopen Olav Engelbrektsson en flaske med sterkt vann. Nyheten ble kalt Aqua Vitae – livets vann – og skulle hjelpe mot enhver tenkelig innvortes sykdom. Den skandinaviske spesialiteten har forandret seg mye siden den gang, men den er mer trendy enn på lenge.

Slik kan du øke holdbarheten på frukt og grønt

Det er spesielt 3 faktorer som har betydning for lagring av frukt og grønnsaker; temperatur, luftfuktighet og lysforhold. Noen produkter mister smak ved å oppbevares for kaldt, som tomat og agurk, mens andre bør absolutt lagres kjølig. Her får du noen gode råd om oppbevaring.

Trendy tilbehør som øker bunnlinja

Det dukker stadig opp noen nytt i det norske kjøkkenet – og trender kan du være med på å skape selv! La det hele begynne med de små detaljene; tilbehøret.

Hvordan forholde deg til 'best før'-dato?

'Siste forbruksdag' tilsvarer den absolutte holdbarheten til en vare, og dette skal håndheves strengt. Men hva med den mer svevende ‘best før’-datoen? – Og hvordan skal vi forholde oss til denne i storhusholdningsbransjen?

Høstens rotgrønnsaker

Norske rotgrønnsaker er på sitt beste på høsten. De er smakfulle, hardføre og anvendelige, gode hver for seg, men sammen blir de gull.