Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

8 økonomiske storkjøkkentips

Trenger du inspirasjon til økonimisk og effektiv storkjøkkendrift? Her får du åtte knep!

Det er helt naturlig at kostøret vil variere noe fra storkjøkken til storkjøkken. Små grep, som smart råvarehåndtering og gjennomtenkte innkjøp kan forbedre lønnsomheten, spare miljøet og gjøre serveringen litt mer spennende.

pexels-pixabay-40720.jpg

1. Ferdig kutt

Med råvarer som er ferdig tilpasset ditt bruk, går mindre av den verdifulle arbeidstiden bort i forberedelser. I tillegg blir det mindre svinn. Kutt, både ferskt og frossent, finnes i store forpakninger; økonomisk for bunnlinja på storkjøkkenet.

2. Takknemlige, grønne vekster

Rimelig grønt i sesong kan det gjerne bugne litt ekstra av: Salat og kål, vannmelon, agurk, gulrot, erter, eple, blomkål og brokkoli er grønt som fyller opp tallerkenen og som er sunt og fristende for gjesten.

3. Gamle husmorknep

De evige klassikere fra husmorkjøkkenet ble til i en tid der sparsommelighet var en dyd og kreativiteten stor. Kloke kvinner fikk mye ut av sesongens frukt og grønnsaker, dyreskrotter og syrnede melkeprodukter. De var spesialister på syltetøy, rike sauser, farseprodukter, velsmakende supper, stuinger, fermentert mat, grøter og gryter. Det kan lønne seg å dra frem igjen gamle tradisjoner på storkjøkkenet. Og ønsker du skikkelig hønsekjøtt eller god, gammeldags størrelse på fårikålbitene? Hos enkelte produsenter kan du bestille spesialkutt.

4. Rimelige tørrvarer

Noen typer matvarer kan kjøpes inn i store kvanta og lagres lenge. Dessuten er produkter som erter, bønner, linser og couscous blitt veldig populære. De er både miljøvennlige og næringsrike. Tørkede linser kan tilsettes direkte i en varmrett og koke seg møre på få minutter. – Og hva skulle vi gjort uten ris og pasta? Pasta- og risretter er mildt og populært, og de metter godt.

5. Hjemmelagde spesialiteter

Å lage retter fra bunnen av kan lønne seg, både økonomisk og bærekraftig, og du har full kontroll på allergeninnhold og næringsinnhold.

6. Kryddertrikset

Lag deres egne krydderblandinger eller kjøp ferdige. Fristende dufter og smaker vekker matlysten, selv med de enkleste basisråvarer til grunn.

7. Signatur-restemat

Lag deres egne spesialiteter av restemat. Pleier dere å ha mye frukt og grønt igjen før helgen? Tilby en frisk fruktsalat eller næringsrike smoothies hver fredag; med en litt ny vri hver gang, alt etter hvilke rester dere ønsker å bruke opp.

8. En enklere hverdag

Grossisten din kan hjelpe deg! Hos Servicegrossistene kan du sette opp faste innkjøpslister og leveringstidspunkter. Da får du god forutsigbarhet. - Og så kan du be grossisten ta en telefon til deg når det kommer inn partier med ekstra fine sesongvarer.

Tips!
Bruk vegetariske råvarer der du får mulighet! Det er positivt både for brukernes helse,
for miljøet og for bunnlinja.
Du kan også blande inn vegetariske ingredienser i kjøttprodukter.

 

storkjokken.jpg