Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Viktige matdager – en oversikt

Viktige matdager – en oversikt

Det finnes alltids en anledning for å skjemme bort gjestene – eller lage noe ekstra gøy ut av maten gjennom året.

Her får du den fulle oversikten over matdagene det er verdt å merke seg:

 

Januar

13. januar: Tyvende dag jul: Sett sammen et "julebuffet-inspirert" måltid med små porsjoner av de ulike julefavorittene. Perfekt for å bruke opp rester.

17. januar: Grisens dag: Feire svinekjøttets plass i tradisjonell matlaging, - eller lag noe gøy med bacon.

 

Februar

6. februar: Samefolkets dag: Retter inspirert av samisk matkultur, som bidos og reinkjøtt.

2. søndag i februar: Morsdag: Fokus på spesielle desserter og kaker.

14. februar: Valentinsdagen: Romantiske menyer og delikate retter, ofte med fokus på sjokolade og skalldyr.

 

Skreisesongen starter: Fersk skrei blir tilgjengelig, noe som åpner for klassiske retter med denne råvaren.

 

Mars

Fastelavn (varierer): Tradisjonelle fastelavnsboller med krem - eller en ny vri?

4. mars: Fetetirsdag/pannekakedagen

6. mars: Fiskens dag: Finn gode fiskeretter på godfisk.no
22. mars: Verdens vanndag: Minn gjestene på hvor heldige vi er som har friskt vann, og sett frem leskende kjøledunker med vann og frukt.

25. mars: Vaffeldagen: En hyllest til vafler – både søte og salte varianter.

 

Påskeforberedelser: Fokuser på lam, egg, appelsiner og tradisjonelle påskeingredienser.

 

April

4. april: Gulrotens dag: Utforsk gulroten som råvare

8. april: Kakedagen: En god unnkyldning til å servere noe søtt og godt

 

Påske (varierer): Menyer med lam, egg, kylling, og typiske påskedesserter som appelsinkake.

Grønnsaks- og urtesesongen starter: Fokus på ferske, vårgrønnsaker som asparges og ramsløk.

 

Mai

2. lørdag i mai: Årets første grilldag: For gjestene som lengter etter sol og sommer.

17. mai: Grunnlovsdagen: Tradisjonelle norske festretter som spekemat, rømmegrøt, og pølser.

21. mai: Den internasjonale tedagen (i følge FN)
28. mai: Den internasjonale hamburgerdagen: Lag en ny vri på klassikeren.
29. mai: Kristi himmelfartsdag

 

Sesong for norske jordbær starter.

 

Juni

1. juni: Verdens melkedag: Lag noe skikkelig lekkert av en viktig næringskilde.

2. lørdag i juni: Sjømatens dag: Hva med grillet sjømat med friske grønnsaker til?

23. juni: Sankthans: Grillmat, sjømat og sommerlige retter. Jordbær og fløte er en klassiker.

 

Sommermat: Fersk sjømat, som reker og blåskjell, blir populært.

 

Juli

Sommersesong: Grillmat og retter med sesongens bær, frukt og grønnsaker.

Rekesesong: Rekeaften og skalldyrmenyer er populære.

 

August

1. fredag i august: Verdens øldag: Ikke bare som drikke. Prøv øl i mat!

 

Krabbesesong: Perfekt for skalldyrsbord og sesonginspirerte menyer.

Sesong for høsting: Ferske grønnsaker, bær og sopp.

 

September

13. september: Den internasjonale sjokoladedagen. Overraske gjestene med noe ekstra godt i dag?
Siste torsdag i september: Fårikålens festdag

 

Epledagen (varierer): Retter og desserter med norske epler.

Sopp og vilt: Fokus på viltkjøtt, som elg og reinsdyr, og skogsopp.

 

Oktober

1. oktober: Verdens vegetardag
1. oktober: Verdens kaffedag
2. fredag i oktober: Verdens eggdag - På matprat.no finner du mange gode ideer med egg.
24. oktober: Lutefiskens dag – Sjekk godfisk.no for gode tips!
31. oktober: Halloween: Kreative og lekne retter, gjerne med gresskar.

 

Fårikålsesong en er godt i gang: Norges nasjonalrett feires.

 

November

4. torsdag i november: Thanksgiving. God festmat inspirert av amerikansk kokkekunst.
15. november: Den internasjonale tedagen. Noe godt i koppen - og noe godt å bite i?

 

Juleforberedelser starter: Pepperkaker, gløgg og ribbe dukker opp i menyene.

 

Desember

13. desember: Luciadagen. Lussekatter og safranbakst.

 

Nyttårsservering: Festmaten der en ikke sparer på noe!

 

Julebordsesong: Tradisjonell julemat som ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og medisterkaker.

Romjulsdager: Bruk av julematrester og lette festretter.