Norske jordbær – hele sommeren
Søte, norske jordbær er endelig her, og i år er det duket for en ekstra lang sesong!
Vi vet at gjestene våre elsker norske jordbær. I år kommer vi med en skikkelig gladnyhet: Årets jordbærsesong vil antakelig vare ekstra lenge, kanskje helt til oktober.
– Vinteren og våren har vært lang og kald i år, så sesongstarten har blitt litt forsinket, sier kategorisjef for frukt og grønt hos Servicegrossistene, Nenad Despotovic. – Men nå begynner endelig de første norske jordbærene å bli røde og høsteklare – og denne sesongen kan bli lang!
Nenad Despotovic, kategorisjef for frukt og grønt hos Servicegrossistene.
Jordbæråker i tunell
Nenad forteller videre:
– For 14-15 år siden begynte noen produsenter å teste ut jordbærdyrking under tak, i tuneller. Før dette ble jordbær kun dyrket på friland. Noen av disse tunellprodusentene har også tatt steget videre og dyrker jordbærplantene i bordhøyde, såkalt tabletop-produksjon. Da bruker produsenten remonterende planter som gir avling flere ganger i sesongen, og sesongen blir i tillegg flere uker lengre. I tillegg blir driften renere og mer oversiktlig, og innhøstingen kan gjøres enklere, i ståhøyde.
– Når bærene vokser i beskyttede omgivelser, modnes de tidligere, sier frukt og grønt-eksperten.
– I tunellene beskyttes bærene mot vær og vind, man øker temperaturforholdene og minsker behovet for plantevernmidler. Dyrkingen kan også foregå på nye geografiske steder enn tidligere, som lenger nord i landet. Avlingene per plante blir også større med denne dyrkingsmetoden. Til sammen kan dette utgjøre ganske mange ekstra tonn totalt i markedet, påpeker han.
Visste du at: Jordbærdyrking i tunell, ofte også i kombinasjon med tabletop-beplantning, blir mer og mer vanlig i Norge.
Nye sorter inn i varmen
Du kan like godt lære deg et par nye jordbærnavn med én gang: Jordbærene som dyrkes med denne nye dyrkingsmetoden kalles Favori. Tidligere har det vært en begrenset produksjon av denne arten i Norge, men i sommer vil den altså være å få tak i – i et mye større omfang enn før. I tillegg vil vi også se mer av den frilandsdyrkede sorten Malwina på markedet i år. Denne kommer litt senere, den vil være tilgjengelig fra midten av juli og bidrar også til å forlenge den norske jordbærsesongen.
Frøprodusenten Norgro skriver dette om de to nye sortene:
"Favori
- Remonterende sort for veksthus og tunnel.
Favori er hovedsort til substratproduksjon, og har koniske jevne bær med en attraktiv skinnende rødfarge. Smaken påvirkes av lys og næringstilførsel og kan være noe «flat» i perioder med gråvær, men gjennom sesongen kommer Favori meget godt ut på smak. Sorten er meget sterk mot mjøldogg og lite utsatt for de fleste rotsjukdommer, men behandling mot mjøldogg gjennom sesongen er påkrevd. I avling kommer Favori godt ut sammenlignet med andre sorter som har sammenlignbar smak og holdbarhet. For å utnytte sesongen best mulig anbefaler vi tray eller minitray til denne produksjonen.
Malwina
- Den riktig sene sorten.
Tysk sort som modner halvannen til to uker senere enn Florence. Bærene er mørkerøde med meget god smak og god holdbarhet. Avlingsnivået er omtrent som for Korona. Plantene er kraftige, og man må være svært forsiktig med gjødsling. Malwina overvintrer godt i Norge, men vi har sett at det kan være utfordringer å få laget tilstrekkelig med blomsteranlegg i de seneste områdene av landet."
Tid for å nyte
Jordbær er selve smaken av sommer og vi spiser den kanskje aller helst naturell, eller som en dessert sammen med is, mascarponekrem, vaniljesaus eller på en deilig pavlova. - Eller hva med å legge jordbær på grillen? Rens bærene og grill dem raskt på høy varme. Server sammen med spekeskinke og mozzarella, og dryss over med fersk basilikum og noen dråper olivenolje og balsamicoeddik. Serveres med godt brød til.
– Sett jordbær på menyen og nyt den gode tilgangen!
Les også:
- Fakta om grill. Bli en grillmester!
Kilder: frukt.no, norgro.no