This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Kortreiste sommergrønnsaker

Kortreiste sommergrønnsaker

Den norske sommeren byr på alt det grønne du drømmer om!

Sommer er høysesong for norsk matproduksjon. I løpet av noen korte måneder viser vi verden at vi kan produsere mat i verdensklasse! Takket være et stabilt kystklima, næringsrik jord og det nordiske sommerlyset, får frukter, bær og grønnsaker en langsom og kontrollert modning – dem er det verdt å vente på!

 

Tett på det lokale

Vi er vanligvis ikke bortskjemte med ferske råvarer i Norge, men sommeren og sensommeren er et unntak. Nå flommer åkere og frukthager over av råvarer. Gjennom Servicegrossistenes mange lokale avdelinger, er vi også tett på Norges lokale frukt- og grøntprodusenter. Når du handler produkter fra Fantastisk Fersk, kommer mange av grønnsakene fra bønder rett i nærheten av deg.

 

Sommer i nord

Nå er det innhøstingssesong på hele den nordlige halvkule, og det er også mye godt å få tak i fra utlandet. Servicegrossistenes kategorisjef for frukt og grønt, Nenad Despotovic, er selvfølgelig opptatt av å levere varer av ypperste kvalitet til kresne kokkekunder året rundt. – Men alt blir så mye enklere og mer tilgjengelig i de frodige sommermånedene. Leter du etter trygge hverdagsvarer av beste kvalitet, eller eksotiske tilskudd fra varmere strøk på menyen? Sommersesongen har alt!

Tips: I hundrevis av år har frosne nordboere vært avhengige av sommermånedene for å fylle opp nye matlagre for vinteren. Det er på denne tiden av året råvarene er på sitt beste og rimeligste. Kanskje du får tak i et større parti med noe godt som du kan konservere og oppbevare til skrinnere tider?

 

Juni

De norske ferskpotetene er i handel igjen, og søte, norske jordbær er endelig å få tak i. Det er tid for sommersalater med friske bladgrønnsaker og duftende urter fra norske produsenter. Vi må ennå vente litt på de mer langstidsvoksende grønnsakene og fruktene, men sommeren er definitivt i gang!

Egenproduserte varer: De tidlige, grønne vekster og friske bær bugner endelig i åkrene våre igjen: Jordbær, asparges, bladpersille, blomkål, brokkoli, hjertesalat, hodekål, isbergsalat, kinakål, løk, persille, potet, rabarbra, reddik, ruccola, spinat, squash og vårløk. – Startskuddet for den norske sesongen er satt!

Import: Selv om avlingene fra eget jordbruk så smått begynner å gi avkastning, er høysesongen rundt Middelhavet i full gang. Solmodne tomater, fersk mais, meloner og sitrusfrukter er på sitt søteste og beste du kan ha på innkjøpslisten fra sydligere strøk akkurat nå.

 

Juli

Høysommer, varme og fellesferie. Lange, lyse netter og behagelig klima for både mennesker og vekster. Jordbær og bringebær er nå på sitt beste. Det er grønt og frodig, og også de mer varmetrengende vekster spretter frem. Tid for å diske opp med noe nytt, friskt og fristende til varme sommergjester? – Eller teste ut noe grønt og spennende på grillen?

Egenproduserte varer: Det aller meste av salater, kål og bladgrønnsaker høstes fra norske jorder på denne tiden av året. Det bugner også av bær i norske foretak. Rips, stikkelsbær og solbær og de første norske morellene har ankommet lagrene. De første, søte gulrøttene, løk, purre og selleri er klare for innhøsting.

Import: Med sommervarmen og sola kommer også drømmene om sydligere strøk og palmesus smygende. Spesielt denne sommeren, når de store utenlandsferiene må skrinlegges, er kanskje lengselen ekstra sterk. Eksotiske frukt og grønnsaker kan hjelpe deg til å sette prikken over i’en for sommerstemningen. Nå finnes det mange spennende importvarer å få tak i som setter farge og nye smaker på tilværelsen, – til glede for kreative kokker og sommerglade gjester.

 

August

August er kanskje den mest fruktbare måneden vi har her i nord. Jorda har nå tatt til seg varme og næring gjennom sommermånedene, og de mer varmekjære fruktene og grønnsakene våre er endelig klare for innhøsting. Nå kan kokker virkelig fråtse i fristende sesongvarer!

Egenproduserte varer: De første eplene og plommene høstes inn, og norske moreller er nå på sitt beste. Det er også starten på sesongen til, bønner, gresskar, grønnkål, jordskokk, mais, pastinakk, rødkål, selleri og sukkererter. Skal du ha knasende ferske rotgrønnsaker og ferskløk og norsk mais, eller er du ute etter friske, smakfulle epler og plommer, er dette sesongen du har ventet på!

Import: Nå er vi inne i en overgangssesong for bær. Norske jordbær og bringebær er på hell, og skogsbær og bjørnebær er snart rundt hjørnet her hos oss. Foreløpig må høstbær og sopp importeres hvis du ikke klarer å vente.

 

Les også: 

"Underdog"-bæra