Vinterens sesong-grønt
Sesongvarene det lønner seg å ha på menyen i januar og februar.
Kvalitet – i alle sesonger
Hos oss i Fantastisk Fersk, frukt og grønt-avdelingen til Servicegrossistene, har vi alltid vært opptatt av sesongene. Følger vi sesongene, finner vi også de beste smaksopplevelsene, og vintersesongen har også sine godbiter!
På leting etter sol og varme
Når vinteren og kulda slår rot, må vi ut i på leting andre steder i verden etter de ferskeste råvarene. Størsteparten av det vi importerer dyrkes i europeiske land, spesielt rundt Middelhavet. Der er det til gjengjeld høysesong for mye av frukten og grønnsakene vi spiser her i landet, og det er masse å ta av!
«Jordene våre ligger frosne og øde, men norske matlagre er likevel fylt til randen. I tillegg til rotgrønnsakene våre, leverer dyktige importører med glede det vi ikke klarer å dyrke selv!»
Servicegrossistenes kategorisjef for frukt og grønt, Nenad Despotovic.
Januar
Egenproduserte varer: I januar kan du få tak i norske, drivhusdyrkede crispisalat og urter. Ellers tærer vi på lagrene fra i høst. I januar har vi fortsatt gulrøtter, hodekål, beter, kålrot, løk, pastinakk, persillerot, potet, purre, rødbeter, rødkål og sellerirot igjen fra innhøstingen fra året som var.
Import: Nå må vi nordmenn ha hjelp fra det store utland til å fylle kjøla. Da er det et heldig sammentreff at det er høysesong for salatproduksjon i Spania og Italia, og at de deilige jordbærene fra Belgia snart er modne for innhøsting.
Februar
Egenproduserte varer: Drivhusene som produserer tomat og agurk er så vidt i gang igjen. Vi tærer fortsatt på gulrøtter, hodekål, kålrot, løk, pastinakk, persillerot, potet, rødbeter, rødkål og sellerirot fra grønnsakslagrene våre.
Import: Sitrus og finere bladgrønnsaker er ekstra fristende en grytidlig vår. De friskeste eplene kommer for tiden fra Italia og Østerrike, og de søteste druene tar den litt lengre veien fra Sør-Afrika og India på denne tiden av året.
Et utvalg av grønnsakene som er lett tilgjengelige fra Servicegrossistenes lagre i januar og februar.
De beste sesongvarene i årets første måneder:
Mandelpotet
Rosenkål
Grønnkål
Persillerot
Kinesisk hvitløk
Knollselleri
Bete
Rødløk
Savoykål
Krydderurter
Spirer
Kinakål
Banan
Ananas
Løk
Eple
Paprika
Pastinakk
Pepperrot
Blomkål
Pyntegresskar
Røde druer
Avokado
Rødkål
Purre
Jordskokk
Shiitake-sopp
Grønnsakslei på vinteren?
Husk at det alltid finnes uendelige muligheter med frukt og grønt:
Steking • ovnsbaking • woking • sylting • safting • koking • gratinering • sous vide • grilling • tørking
Visste du at vi dyrker salat uten bruk av jord i Norge? – Disse salatene får du fra Onna.
Les mer om Onna salater:
- Og husk: Det finnes mye godt grønt i fryst-avdelingen – lett tilgjengelig året rundt!
Sjekk hele utvalget vårt på sg.no