This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Slik ser du proff ut på vinmesse

Vinmesser kan være en hyggelig og nyttig øyeåpner for alle i serveringsbransjen som er usikker på vin, men mange har høy terskel for å prøve seg.

230208 Slik smaker du som en proff_1.jpg

Av Erik Wallentin, kategorisjef for alkoholholdige drikker i Servicegrossistene

 

Vinmesser kan være en hyggelig og nyttig øyeåpner for alle i serveringsbransjen som er usikker på vin, men mange har høy terskel for å prøve seg. Leverandørene hører ofte replikker som: «Det er alt for tidlig på dagen», «Nei takk, jeg kjører» eller «Spytte? Det er jo alkoholmisbruk!». Ikke alle er vant til å være profesjonell kunde på vinmesse. Men med disse enkle tipsene blir du det likevel:

 

På jobb spytter vi?

Det er ikke noe som hindrer deg i å svelge smaksprøvene, med mindre du skal kjøre bil etterpå. Men vi er ikke på messe for å nyte. Vi er der for å kjenne etter – og lære forskjell på de ulike smakene, og for å finne noen favoritter. Vi kjenner ikke smak i halsen eller i magen, og promille sløver smakssansen og evnen til å huske – og reflektere over det du smaker på.

 

230208 Slik smaker du som en proff_3.jpg

 

Hva betyr proff?

Profesjonell betyr «på jobb», og på messer og smakinger kan vi gjerne smake mange titalls ulike øl, viner eller brenneviner og kjøre hjem. Du får ikke promille av å ha alkohol i munnen. Ei heller om det glipper noen dråper gjennom svelget nå og da. De svarte bøttene med en «trakt» oppå er spesiallaget for å ikke sende strålen i retur. Gi strålen litt fart mot bøtta. Øv gjerne hjemme med et glass vann og spytt i vasken!

 

Glass

Du trenger i utgangspunktet bare ett glass gjennom en smaking. Det er ikke nødvendig å skylle det med vann mellom hver smaksprøve, så lenge en følger en naturlig rekkefølge og det ikke er kraftig aromatiske, tyktflytende og/eller ekstra alkoholsterke prøver som skal avløse hverandre. Det kan likevel være ønskelig

å bytte ut glasset underveis, og en messe bør ha minst to glass til alle for sikkerhets skyld.

 

Rekkefølge

En god rekkefølge er: Hvite (evt. musserende) før røde, lette viner før kraftige, tørre viner før søte. Leverandørene gir gode råd om smaksrekkefølge på sine viner. Det kan være lurt å smake hvitt hos alle før rødt. Det er fullt mulig å gå f.eks. fra rødt og tilbake på hvitt. Skyll glasset litt og skyll gjerne munnen med vann eller (enda bedre) en tørr og syrefrisk hvit/musserende før du smaker videre.

 

Smart smaks-rekkefølge:

  • Hvite viner før røde
  • Lette viner før kraftige
  • Tørre viner før søte

Skyll munnen med vann, eller aller helst en tørr musserende, ved behov.

Smaketeknikk

Det er ikke viktig å svinge på glasset fra start. Aromastoffene frigjøres fra overflaten ganske fort etter at vinen er helt i glasset. Stikk gjerne nesa så langt ned i glasset at du får «avtrykk» mellom øyenbrynene! Hvis duften «dør ut» eller ikke kommer, trenger vi å bytte ut vinen i overflaten med mer vin nedenfra, ved å svinge på glasset.

 

230208 Slik smaker du som en proff_2.jpg

 

Ikke nipp!

Ta en stor nok slurk og ha den lenge nok i munnen til at hele munnhulen får kjent ordentlig på vinen. Send den litt rundt i munnen og slurp inn litt luft mellom leppene så aromastoffene får hjelp til å nå opp til lukteorganet (olfactus) bakerst i nesehulen. Munnen kjenner nemlig ingen aroma, bare forholdet mellom søtt, surt, salt, bittert og smakskraft.

 

230208 Slik smaker du som en proff_4.jpg

 

Svar skyldig?

Hvordan du vil beskrive smaken er din privatsak, og du trenger ikke si noe. Men lytt gjerne til andres beskrivelser, for de kan hjelpe deg til å sette ord på det du kjenner selv. Be leverandøren fortelle! Det gjør de gjerne. Det tar tid og øvelse å assosiere smaksinntrykk fra drikkevarer med frukter og annet som du ikke kan se.

 

Fort sliten

Etter et visst antall smaker i munnen begynner mye å smake likt. Vi blir rett og slett «slitne i munnen». Ta en pause. Skyll munnen med vann. Prøv igjen. Kanskje er det nok med ti smaksprøver den første gangen. Men kapasiteten øker for hver gang.

 

Husk at alt du liker er lov! Ikke la noen være smakspoliti. Men vær åpen for at smaken alltid er i endring og utvikling, ikke minst når du trener den opp på messer.

– God smaking!

 

Les mer:

- Champagne til fest og feiring

- Hvordan får man skjenkebevilling?

- Bærekraft i glasset