This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Bærekraft i glasset

: Erik Wallentin

Bærekraft i glasset

Kundene dine krever bærekraft både på tallerkenen og i glasset. Hvordan kan du sette bærekraft på drikkekartet?

FNs bærekraftmål

Bærekraft blir gjerne assosiert med klima og miljø, men er mye mer enn dette. FN-landene har en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Dette er konkretisert gjennom 17 bærekraftmål. Disse spenner vidt, og ikke alle er like relevante i forbindelse med produksjon og salg av drikkevarer, som f.eks. nr. 7 «Ren energi til alle» eller nr. 14 «Livet i havet».

 

Fem relevante mål

Vinmonopolet har valgt fem av de 17 som relevante for sin virksomhet som salgskanal for alkoholholdig drikke: Det er nr. 3 «God helse og livskvalitet», nr. 8 «Anstendig arbeid og økonomisk vekst», nr. 12, «Ansvarlig forbruk og produksjon», nr. 13 «Stoppe klimaendringene» og nr. 17 «Samarbeid for å nå målene». Den praktiske betydningen koker i hovedsak ned til begrensning av alkoholens skadevirkninger, anstendige arbeidsforhold i hele verdikjeden og smarte miljø- og klimaløsninger. Som et ledd i dette har Vinmonopolet blant annet innført en Code of Conduct som alle leverandører må dokumentere at de følger.

 

Våre krav

Servicegrossistene stiller de samme kravene til våre drikkevare-leverandører. De fleste av dem er jo også leverandører til Vinmonopolet. Vår bærekraftstrategi har også et tilsvarende utgangspunkt, tilpasset vår plass i verdikjeden. Som kunde av Servicegrossistene kan du fortelle dine gjester at drikkevarene er produsert og levert på en mest mulig bærekraftig og etisk forsvarlig måte. Men det er mer du kan gjøre selv:

 

Gjestenes helse

FNs mål nr. 3 «God helse og livskvalitet» kan du bidra til når du overholder skjenkebestemmelsene om å ikke skjenke alkoholholdig drikk til person som er åpenbart beruset osv. Enda bedre er det å tilby gode alternativer med lavere eller ingen alkohol. For mange som av ulike grunner må begrense inntaket eller avstå helt fra alkohol, må det være ganske kjedelig å bare kunne velge mellom vann, søt brus eller en alkoholfri øl av billigste kvalitet til maten. Eller i baren, der de andre kanskje nyter fargerike paraplydrinker. Har du et godt utvalg av drikke til maten eller i baren, med lavere- eller ingen alkohol, får gjestene en mulighet til å velge et lavere alkoholinntak. Det gjør også noe med betalingsviljen og din omsetning. Utvalget fra våre leverandører er allerede stort, spennende og fortsatt økende.

 

Klimasmart emballasje

I tillegg kan du i samarbeid med våre gode importører og produsenter finne fram til alternativer med lettere emballasje. Transport utgjør en stor del av drikkevarenes klimaavtrykk, og vekten er avgjørende. Flere og flere vinprodusenter går over til lettere flasker, spesielt på volumproduktene. En lett vinflaske veier under halvparten av de tyngre variantene, gjerne ned mot 400 gram. Mange drikkevarer kommer også i plastflasker – PET – og til husets vin på glass er det etter hvert mye god kvalitet å få i Bag-In-Box. Kan du samtidig tilby samme vin på flaske, reduserer du eventuell mistro til kvaliteten.

 

Begrense svinn

BIB kan også bidra til mindre svinn. Matsvinn er én ting. Drikkesvinn er vel ikke noe bedre? Slanter kan også brukes på kjøkkenet. Kok inn usalgbare rester av vin til den tykner, så sant det ikke er usmak på den. Dette kan du fryse ned i isterningposer og ta opp til saus etter behov.

 

Færre kjøreturer

Har du gode bestillingsrutiner og kan bestille mer av gangen, men sjeldnere, bidrar du også til færre kjørte kilometer med halvfulle billass og desto mindre unødvendig CO2-utslipp.

 

Bærekraftig kundekrets

Sist, men ikke minst, er jeg sikker på at gjestene gjerne kommer igjen hvis de opplever at de som serverer drikkevarene har et godt arbeidsmiljø som sikrer helse og trivsel. Hvis et bærekraftig personale skjenker bærekraft i glassene, er det vel større sjanser for en bærekraftig kundekrets?

 

Les også:

- Champagne til fest og feiring

- Hvordan får man skjenkebevilling?

- Slik ser du proff ut på vinmesse