Pavlova med lemon curd
Kaken med deilig, sprø marengsbunn - her ekstra høy og toppet med vaniljekrem, syrlig lemon curd og friske bær. (Oppkrift og foto: matprat.no)
Oppskrift og foto: matprat.no
Til 12 porsjoner trenger du:
Porsjonspavlova:
6 stk. eggehvite
0,25 ts salt
375 g sukker
3 ts maisenna
1,5 ts hvitvinseddik
Eggekrem:
4 stk. eggeplomme
3 dl melk
0,5 dl sukker
1 ss maisenna
3 stk. gelatinplater
Lemon curd (sitronsmør):
3 stk. egg
250 g sukker
2,5 dl sitronsaft
100 g romtemperert smør
finrevet skall av 3 stk. sitron
Pynt:
2 dl kremfløte
125 g bjørnebær (á 125 g)
200 g frosne blåbær
1 ss siktet melis
Slik gjør du:
1. Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.
2. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
3. Sikt maizena og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.
4. Legg et ark bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel på 20-22 diameter, og fordel marengsen jevnt utover i sirkelen. Du kan selvfølgelig lage kaken større og flatere om du ønsker, eller lage 8-10 mini pavlova istedet.
5. Stek kaken ca. 2 timer (1 1/2 time om du lager den flat som en vanlig pavlova) på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.
6. Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.
7. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.
Tips:
Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
8. Visp egg og sukker sammen i en bolle. Hell i sitronsaft og bland sammen. Varm det hele forsiktig opp over et vannbad og rør rundt med en visp hele tiden.
9. Når blandingen begynner å tykne ta den vekk fra platen og tilsett smør i terninger og sitronskall. Rør godt. Avkjøl.
10. Pisk krem av kremfløten. Pisk opp eggekremen slik at den blir klumpefri, og vend den i den piskede kremfløten.
11. Ha kremblandingen på bunnen rett før servering, ha på lemoncurd, og topp til slutt med friske bjærnbær og blåbær, og et lite melisdryss.
Tips:
Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god.
Marengsbunnen kan lages flere dager i forveien, bare oppbevar den tørt og innpakket i litt bakepapir. Varier gjerne med frukt og bær etter sesong, og har du dårlig tid kan du bruke en ferdig vaniljekrem også.
Les også:
- Hvordan gjøre det hyggelig for gjestene dine på 17. mai?
- Champagne til fest og feiring
Du finner alt du trenger til forsommerens feiringer på sg.no