Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Urter hele året. - Grønn luksus!

Urter hele året. - Grønn luksus!

Grønt på tallerkenen har blitt den nye luksusen. Måltidet får et løft, og du viser den ekstra omsorgen for gjesten. - Enkelt, friskt og alltid tilgjengelig.

Grønt, skjønt og tilgjengelig
Krydderurter er en fryd for øyet og gir retten et næringsrikt og smakfullt løft. Visste du at de fleste ferske urtene vi spiser her i landet dyrkes i Norge? Basilikum og koriander er blant krydderurtene med veldig høy etterspørsel gjennom hele året, mens andre urter følger mer sesong. I Norge er vi også heldige å ha noen fantastiske tomatprodusenter, og basilikum i kombinasjon med norske, smakfulle tomater, er vi så heldige å ha tilgang på hele året rundt.

 

Slik varer urtene lenger:
Første bud: Planten må ut av emballasjen umiddelbart slik at den får «puste».

Vanning:
Vann alltid fra bunnen av, det vil si på skålen. Den er nemlig vant til å drikke fra bunnen av potten fra gartneriet. Sørg for at jorden blir gjennomfuktet når du vanner - men det er også viktig at jordklumpen får tørke litt mellom vanningene. Vann må aldri bli stående mer enn 5 minutter på skålen, røttene trenger oksygen.

Lys & varme:
Jo varmere omgivelsene er, jo mer lys trenger planten. Hvis det er over 20 grader, er det en fordel å bruke godt overlys store deler av døgnet. På den lyse årstiden er et trekkfritt solvindu ok, men vær ekstra påpasselig med vanningen. Norsk sommersol kan være opptil 20 ganger mer intensiv enn et lysstoffrør.

Næring:
Hvis du vil beholde planten mer enn en måned, bør du gjødsle den litt. Ellers blekner den etter hvert.

Basilikumstell:
Basilikumen kan være litt lunefull, og krever veldig mye stell og en porsjon kjærlighet. Den stelles som andre urter, men pass på at den ikke får trekk eller kulde. Romtemperaturen bør være på over 12 grader, ellers fryser den.

Dyrke selv?
Urteproduksjon for produksjonens skyld, kan kanskje overlates til ekspertene, men et lite planteprosjekt kan kanskje også gi en fin gimmick i restauranten? Det finnes mange smarte løsninger på innendørs dyrking på markedet. Dere vil kanskje ikke få til de største volumene ved første forsøk, men dere kan forvente en positiv mottakelse fra kulinarisk nysgjerrige gjester.

 

230203 Sesong-Urter-Grønn luksus.jpg

Urter og spirer er lekkert for øyet og gjør selv de enkleste rettene litt ekstra fristende.

 

Gjenopplivingsforsøk
Noen grønnsaker krever ikke så mye for å komme igjen. Hvitløk som har blitt for gammel, eller en rotstump av en vårløk, kan settes i en kopp vann og «glemmes» et par dager, og en fin, liten spire kommer opp. Spiren kan høstes, eller den kan plantes over i jord og vokse seg enda større. Grønnsaker som er enkle å «redde»: Selleri, grønn løk/vårløk, kål, salat og gulrottopper.

 

TIps til retter som fortjener et urtedryss:

- I drikke: Prøv deg på en frisk mocktail!

- Som topping på supper og gryteretter. Differensier for eksempel ulike retter i buffeten med ulike urtetyper som garnityr

- På kaker og desserter

- I salater

- På påsmurt

- Friske potter med urter på frokostbuffeten

- På middagsretten

Les mer:

- 7 gode tips til salatbaren

- Spennende krydder i hverdagen

- Kjøttfritt uten at noen legger merke til det

- Frukt og grønt - hele året