Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Tilbehør til lutefisk

Tilbehør til lutefisk

Et lutefiskbord skal bugne, slik at alle gjester får sine favoritter.

Å finne det rette tilbehøret til lutefisken, kan lett bli en drakamp om å overgå hverandre i sære vaner og lokale detaljer fra indre bygder, i hvert fall om du hører med ihuga entusiaster.

Gamle mattradisjoner er ofte sterkt knyttet til geografiske områder. Her er en grov oversikt over lutefisktilbehøret, slik det foretrekkes i ulike steder i landet:

 

Lutefisk_tilbehør hele landet.jpg

Bordets selvfølgeligheter

Å finne det rette tilbehøret til lutefisken, kan lett bli en drakamp om å overgå hverandre i sære vaner og lokale detaljer fra indre bygder, i hvert fall om du hører med ihuga entusiaster. Kunsten er å få alle gjester til å føle seg velkomne og blir tatt vare på. Tilleggsgarnityret til lutefisken, slik det serveres på Gamle Raadhus i Oslo:

Lutefisk_tilbehør Gamle Raadhus.jpg

En tommelfingerregel: Tilbehøret skal aldri overdøve smaken til fisken.

 

Drikke til lutefisk

Ølbrygging er antakelig den eldste juletradisjonen vi har her i landet, og har vært fast til behør til tørrfisk og lutefisk i uminnelige tider. Akevitten, på sin side, har unike egenskaper som løser opp fettet og renser etter et mektig julemåltid.

«Med lutefisk på tallerkenen er det vanlig å ha mørkt øl og akevitt i glassene. Disse drikkevarene renser smaksløkene underveis, slik at du kan nyte de deilige smakene under hele måltidet. Har du lyst å servere vin til lutefisken, bør du gå for hvite alternativer. Smaken av rødvin kler sjelden lutefisk, og garvestoffet framhever saltet i maten for mye. Hvitvinen bør være frisk og ha ganske lang ettersmak.» (Fra Opplysningskontoret for fisk og sjømat)

Ølet

Server gjerne to ulike øltyper til lutefiskmåltidet: Begynn gjerne måltidet med en mørk variant for å etablere smakene, og gå over på en lettere og lysere tørsteslukker etter hvert.

Akevitten

Det er utviklet flere ulike akevitter til lutefisk, og mange av disse fokuserer på å matche den milde fisken. Ofte er det litt smak og behag hva man velger, gå gjerne for en som ikke har så mye karvesmak, ellers vil den komme i konflikt med baconsmaken. Skal du servere to ulike typer akevitt til måltidet? Velg for eksempel én mild variant og én litt mer smakfull klassiker. – Og husk: Akevitten skal serveres romtemperert, ikke avkjølt.

Lutefisk_akevitt.jpg

For ekstra matglade gjester:

Server to ulike typer god akevitt til maten! – Det er deilig å sitte og sammenlikne smaker gjennom et langt og mettende måltid.

 

Har du alt du trenger til årets lutefisk-servering? Sjekk utvalget på sg.no!