Tilbehør til lutefisk
Et lutefiskbord skal bugne, slik at alle gjester får sine favoritter.
Å finne det rette tilbehøret til lutefisken, kan lett bli en drakamp om å overgå hverandre i sære vaner og lokale detaljer fra indre bygder, i hvert fall om du hører med ihuga entusiaster.
Gamle mattradisjoner er ofte sterkt knyttet til geografiske områder. Her er en grov oversikt over lutefisktilbehøret, slik det foretrekkes i ulike steder i landet:
Bordets selvfølgeligheter
Å finne det rette tilbehøret til lutefisken, kan lett bli en drakamp om å overgå hverandre i sære vaner og lokale detaljer fra indre bygder, i hvert fall om du hører med ihuga entusiaster. Kunsten er å få alle gjester til å føle seg velkomne og blir tatt vare på. Tilleggsgarnityret til lutefisken, slik det serveres på Gamle Raadhus i Oslo:
En tommelfingerregel: Tilbehøret skal aldri overdøve smaken til fisken.
Drikke til lutefisk
Ølbrygging er antakelig den eldste juletradisjonen vi har her i landet, og har vært fast til behør til tørrfisk og lutefisk i uminnelige tider. Akevitten, på sin side, har unike egenskaper som løser opp fettet og renser etter et mektig julemåltid.
«Med lutefisk på tallerkenen er det vanlig å ha mørkt øl og akevitt i glassene. Disse drikkevarene renser smaksløkene underveis, slik at du kan nyte de deilige smakene under hele måltidet. Har du lyst å servere vin til lutefisken, bør du gå for hvite alternativer. Smaken av rødvin kler sjelden lutefisk, og garvestoffet framhever saltet i maten for mye. Hvitvinen bør være frisk og ha ganske lang ettersmak.» (Fra Opplysningskontoret for fisk og sjømat)
Ølet
Server gjerne to ulike øltyper til lutefiskmåltidet: Begynn gjerne måltidet med en mørk variant for å etablere smakene, og gå over på en lettere og lysere tørsteslukker etter hvert.
Akevitten
Det er utviklet flere ulike akevitter til lutefisk, og mange av disse fokuserer på å matche den milde fisken. Ofte er det litt smak og behag hva man velger, gå gjerne for en som ikke har så mye karvesmak, ellers vil den komme i konflikt med baconsmaken. Skal du servere to ulike typer akevitt til måltidet? Velg for eksempel én mild variant og én litt mer smakfull klassiker. – Og husk: Akevitten skal serveres romtemperert, ikke avkjølt.
For ekstra matglade gjester:
Server to ulike typer god akevitt til maten! – Det er deilig å sitte og sammenlikne smaker gjennom et langt og mettende måltid.
Har du alt du trenger til årets lutefisk-servering? Sjekk utvalget på sg.no!