Norske frukt og bær må nytes nå!
Eksklusiv sesong for kortreiste delikatesser.
Det er kanskje ikke så rart at vi setter ekstra pris på helnorske frukter og bær – når sesongen er så kort og intens? Vi tar for oss frukt- og bærsesongen måned for måned. Heng med:
Juni
– Startskuddet går for den norske bærsesongen! De tidligste jordbærene og rabarbra er i gang, for alle frukt og bær-momser.
Juli
Høysommer og varme, lange, lyse netter: Jordbær og bringebær er nå på sitt beste. Rips, stikkelsbær og solbær og de første norske morellene har ankommet varelagrene.
Norske jordbær dyrkes både på friland og hengende i drivhus, og sesongen blir stadig lengre.
August
August er kanskje den mest fruktbare måneden vi har her i nord. De første eplene og plommene høstes inn, og norske moreller er nå på sitt beste! Norske bringebær er allerede på hell, men jordbær kan holde en periode til, spesielt dem som dyrkes i drivhus.
September
Kanskje har du et barndomsminne om at du fikk ta med deg en bærepose med plommer og dele ut til vennene dine? – Da snakker vi september. På denne tiden bugner av epler, plommer og pærer, men det er over for mange av sommerbærene våre.
Oktober
Mer robuste artene av epler og pærer høstes inn og gjøres klare for vinterlagring.
Plukke ville bær?
Sesongene for viltvoksende bær, kan naturlig nok variere fra år til år, og fra område til område av landet vårt. Men en viss spådom finnes:
Blåbær: Sesongen varierer i hele landet. I varme kyststrøk, kan du enkelte steder plukke blåbær så tidlig som i juni, men på fjellet blir blåbærene ofte modne først på sensommeren.
Multer: Modnes ofte i august
Tyttebær: Sesongen varer som ganske lenge, men august er som regel måneden for tyttebærplukking.
Bjørnebær: Modnes ofte ganske seint på sommeren, i august.
Tindved: Er du så heldig at du befinner deg kystnært mellom Trøndelag og Troms i september, kan du kan få med deg en smak av de gule, søte bærene, – et favorittbær blant stjernekokker de siste årene.
Tilgang året rundt
Det er fristende å fråtse når sesongen er her og frukt og bær er ferske. - Men det kan koste. Husk derfor: Det finnes alltid supre, fryste alternativer: Smart for lommeboka, og det gjør det lettere å planlegge menyen for hele året rundt.
Kilder: snl.no, frukt.no, nettavisen.no
Lyst til å lære litt mer om bær? Les om "Underdog"-bæra
Sjekk utvalget vårt av frukt og grønt på sg.no