Kaffetyper - en veiledning
Nordmenn elsker kaffe, men hva vet du om drikken?
- Et lite kaffe-overblikk:
Kaffesorter
Kaffefamilien har to hovedsorter: Arabica og Robusta. Arabica er dyrest, den anses her i Skandinavia som bedre enn Robusta, og utgjør ca. 75% av verdens kaffeproduksjon. Robusta utgjør ca 25%, og har en kraftigere smak enn Arabica. Nesten alt som drikkes av kaffe i Norge er Arabica. Vanlig, svart traktekaffe er fremdeles den desidert vanligste kaffevarianten i Norge. For hver espressobaserte kaffekopp, drikkes det mange kopper vanlig, svart kaffe i Norge, - men også kokekaffe, presskannekaffe og instantkaffe er varianter vi ser mye av her til lands.
Espresso
Espresso er en liten kopp kaffe med en fyldig konsistens, en intens aroma, en bittersøt smak og et lekkert, gyllent skum på toppen. Dette skummet kalles crema. Espressoen kommer opprinnelig fra Italia, der den ble populær tidlig på 1900-tallet. Espresso og det vi kaller 'vanlig kaffe', har kaffebønnen felles, - men der slutter også likhetene. Espressokaffen blandes oftest av andre typer bønner enn dem som brukes til vanlig filterkaffe. Kaffebønnene brennes mørkere, og de males finere. Espressoen tilberedes også på en annen måte, den ser annerledes ut, - og ikke minst; den smaker annerledes; intenst, bittersøt, og med lang ettersmak.
Fakta om espresso
Espresso er 30 ml kaffe laget på 25 sekunder 'under trykk' i en spesialmaskin. Espressoen får et nydelig skum på toppen, kalt crema.
En kopp espresso gir kun et par munnfuller. En standard, 'norsk' espresso er på ca. 30 ml, men reiser du til Italia, vil espressoen du får sjelden være så stor som den norske.
Visste du at...
Illy espresso er en av verdens mest anerkjente merkevarer innen espresso. Den produseres i Trieste i Italia, og daglig nytes over 5 millioner kopper av denne kaffeen i over 140 land over hele verden. Mange luksushoteller står blant annet på Illys kundeliste. Illy lager all sin espresso på én eneste blanding av kaffebønner. Friele Frokostkaffe er Norges største kaffemerke. Den er en blanding av utvalgte kaffebønner fra opptil 7 land, og det stilles strenge kvalitetskrav til bønnene som inngår i blandingen. Friele Frokostkaffe har vært på markedet helt siden 1938, kun avbrutt av krigsårene i 1940-45.Noen økologiske Friele-varianter:
- Friele Økologisk
- Cafitesse Good Origin Eko
- Friele Økologisk & Fairtrade
Sjekk ut hele vårt utvalg av kaffe på sg.no.
Kilder: kaffe.no (Norsk Kaffeinformasjons sider), friele.no og illy.com.
Les også: