Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Sommerstemning med spekemat!

Sommerstemning med spekemat!

Har du tenkt over at spekemat faktisk egner seg aller best om sommeren?

Spekemat er lettvinn mat å servere, og kan varieres om kombineres med andre råvarer på uendelig mange måter. Som en rask middag, snacks til god drikke, et innslag på tapasbordet, eller sammen med sommerens fest-rømmegrøt. – Og det er mat som holder seg lenge og er enkel å tilberede gjennom en travel sommersesong.

 

Sparetips

Kjøp inn en god, allround grunnpakke med spekemat, og spe på med noen, nøye utvalgte lokale spesialiteter. Tilbehøret kan også tilpasses som vil; Bytt ut eksklusive fikensyltetøyet med det rimeligere – og mer nordisk tilpassede ripsgele eller multesyltetøy, eller kanskje lage ditt eget?

 

Tips: Skjærer du kjøttet selv? Skjær i så tynne skiver du får til! Det får kjøttet til å føles ekstra eksklusivt, og smakene kommer enda bedre frem.

 

Tips til et spennende spekefat

Begynn planleggingen med å sette sammen en grunnpakke med utvalge elementer: Lag gjerne en variasjon med for eksempel spekeskinke, spekepølse, morrpølse og fenalår. Tenk så gjerne gjennomet tema eller smaksbilde som kanskje også passer for ditt serveringssted.

For eksempel:

Sommertouch: Med melon, fersk fiken, nektarin og jordbær

Norske tradisjoner: Innslag av vilt, flatbrød, rømme, potetsalat, eggerøre, ramsløkmajones, eller server spekemat sammen med rømmegrøten.

Middelhavstema: Oliven, foccacia, olivenolje, soltørket tomat, aioli og oster.

 

Visste du at:

Morrpølse er en av de eldste foredlede matproduktene vi har i Norge. Den inneholder som regel stort sett fårekjøtt, men kan også ha innslag av svin, storfe, hest eller vilt. Noen varianter av morrpølse kan inneholde blod eller innmat. Pølsene får da en mørkere farge.

 

Speket lammekjøtt har røtter langt tilbake i tid i Norge – og denne er i verdensklasse!

 

I enkelte områder på Vestlandet var klimaet så mildt og fuktig at kjøttet ble ødelagt hvis det ikke ble konservert på flere måter. Derfor er spekematen fra noen Vestlandsområder ekstra smaksrike; i tillegg til den vanlige tørkingen, måtte kjøttet røykes eller saltes for å kunne holde seg gjennom vinteren.

 

En rekke norske produkter har fått den såkalt geografisk beskyttet betegnelse, men kun to norske produkter har også fått betegnelsen EU-godkjent. Disse to er tørrfisk fra Lofoten og norsk fenalår.

 

Gamle tradisjoner i ny drakt

Når turistsesongen er i gang, er det fint å kunne vise frem gamle mattradisjoner. Her er flere spennende ny-gamle produktene du kan friste med på menyen. Noe her som kan kombineres med spekemat?

Ost – norske lokalproduserte oster har blitt veldig populære og vunnet flere internasjonale priser.

Smør og andre melkeprodukter – gode, smaksrike stølsvarianter er på markedet.

Mel, korn og gryn – se blant annet etter produkter av urkorn, lag serveringsstedets egen granola.

Øl – i uendelig mange varianter, også brygget på nordiske gjærtyper.

Brennevin – norskprodusert brennevin har virkelig eksplodert. Her finnes det mye spennende å velge mellom!

Annen drikke – sidere, saft og juice fra norske produsenter.

Fiskeprodukter – tørket, raket, på lake, røkt og fersk.

Bakst – brød, knekkebrød, flatbrød, vafler, sveler og lefser.

Søtt med tradisjonell touch – is, kaker og desserter med norske bær og smaker.

Saft og syltetøy – dyrket og foredlet lokalt.

 

Prøv å hele tiden sikte litt høyere enn det gjesten forventer. Ofte er det de små detaljene som teller. En liten smak av noe som er tørket, røkt, syltet og saftet, eller saftig, ferskt og friskt fra norske tradisjoner, vil være med på å løfte et ellers ordinært måltid betraktelig. Den rette følelsen og de gode historiene skaper matopplevelsene.

 

Lokal ekspertise

Det finnes eksperter som kan hjelpe deg med å finne frem til de lokale produkter som stikker seg litt ekstra frem. Servicegrossistene fører et bredt spekter med varegrupper og har i tillegg en lokal tilknytning til området der serveringsstedet ditt ligger. Her kan du få alle merkevarene du kjenner godt til i samme leveranse som lokale råvarer fra nærområdet. – Det er klart du kan spare både tid og penger da!

 

Ta kontakt med din lokale grossist på sg.no

 

Les også:

- Geniale "boards"

- Sommerfest

- Rømmegrøt

- Markedsføring om sommeren

 

Kilder: forskning.no, nofima.no, visitnorway.no, matmerk.no, boka «Norske nasjonalretter», snl.no, nrk.no.