Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Asparges - den aller første vårgrønnsaken

Asparges - den aller første vårgrønnsaken

Sprø og struttende er asparges selve symbolet på vår!

Det er mange spennende grønnsaksarter som titter opp av jorda tidlig om våren. Disse er de såkalte primørene, og den aller første grønnsaken som spirer er aspargesen. Asparges er i særklasse; "kongen av grønnsaker", det sikreste vår- og sommertegnet her i nord. Aspargesen er en staude, og man kan høste av samme plante i opptil 15 år, om man steller pent med den. Den norske aspargessesongen er veldig kort, den varer bare til St. Hans. Ønsk våren velkommen og sørg for å nyte den mens den er her!

 

Visste du at:

Grønn og hvit asparges er i utgangspunktet den samme planten. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit vokser og høstes under bakken. Den danner da ikke klorofyll og forblir hvit. (fra frukt.no)

 

Flere varianter

Hvit, lilla eller grønn asparges passer bra som forrett eller som del av en deilig salat. Drysser du litt eggehakk over får du en nydelig frokost. Den aromatiske og fine smak gjør at asparges også egner seg supert som tilbehør til stekt og røkt kjøtt og fiskeretter.

 

Noen gode serveringstips:

Serveringstips 1: Helt enkelt

Nykokt med kun litt olivenolje, salt og pepper, tradisjonelt med hollandaisesaus over, eller sammen med nyspikket spekeskinke.

 

Serveringstips 2: Utmerket på grillen.

Forvelles den kjapt i usaltet vann først trenger den mindre tid på grillen. Server grillet asparges med saften av litt sitron dryppet over eller revet parmesanost.

 

Serveringstips 3: Asparges tempura

Å fritere grønnsaker med tempura-røre er rett og slett nydelig. Resultatet blir crispy og godt. 

Her er en enkel oppskrift fra frukt.no:

Ingredienser

  • Tempuramiks (mel for fritering)
  • Grønn frisk asparges
  • Olje til fritering
  • Salt
  • Balsamicoeddik

Bland tempuramiksen som angitt på pakken. Skyll asparges og brekk bort et par cm nederst på stilken. (Asparges bør brekkes, ikke skjæres med kniv)

Varm opp olje til 180 grader. Dypp aspargesen i tempurarøren og friter 4-5 om gangen i olje i ca. 1-2 minutter, alt etter tykkelsen på aspargesen. Løft dem opp med hullsleiv og la dem renne godt av seg på kjøkkenpapir. Dryss på maldonsalt eller annet godt salt og server med én gang.

Sett frem en skål med balsamicoeddik til å dyppe aspargesen i.