Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Thon Hotel Svolvær

Et hotell der du kan oppleve og nyte – og fange maten selv.

Thon Hotel Svolvær.jpgThon Hotel Svolvær. Foto: Thon Hotels

 

Da hotellet i Svolvær åpnet i 2021, ble det lansert som et designhotell, midt i smørøyet av alt Lofoten har å by på: Sjøsprøyt, storslått natur og tett på råvarene. Her sørger kjøkkensjef Stian Haugnes for at alle matdrømmer innfris.

 

Thon Hotel Svolvær_Foto Espen Mortensen_Stian Haugnes.jpgFoto: Thon Hotels/Espen Mortensen

 

Mer enn tang og tørrfisk

Rett i nærheten ligger Thon Hotel Lofoten, og de to hotellene har et tett samarbeid om bevertning og kjøkkendrift. I nye Thon Hotel Svolvær drives to-tre kjøkken inne i selve restauranten. Fra den store, åpne førsteetasjen, kan du gå rett ut i omgivelsene. Et økologisk bakeri har de her også, og ute på kaia: Et pizzakjøkken.

Stian sier – i all beskjedenhet: – Matmessig driver kanskje ikke hotellet veldig annerledes enn andre steder; vi som driver restaurant i turistområder som dette, vet jo at spesielt utenlandske gjester ønsker lokal mat og autentiske opplevelser.

Men: Akkurat dette har Thon Hotel Svolvær løftet noen hakk opp, for dette Lofoten-hotellet har like godt sitt eget fiskemottak: Gjestene kan bli med ut og fange fisken selv og lære seg kunsten å filetere på mottaket. 6 minutter senere ligger fileten ferdig tilberedt på gjestens egen tallerken i restauranten.

 

Heftig skreisesong

Både hotellet og gjestene nyter godt av tilgangen på fisk rett inn fra sjøen utenfor. Litt før påske ble VM i skreifiske arrangert i Lofoten, og da gikk det unna: Stian forteller at det gikk med 1000-1500 kilo bare på skrei, 60 kilo med torskekjake og 200 kilo med torsketunger på hotellet i løpet av uka. Da er det fint å være så tett på ressursene!

 

Thon Hotel Svolvær_sløying.jpgFoto: Thon Hotels

 

Ikke bare for turister

Hotellet tar hjertelig imot naturelskende turister, hele året rundt, men lokalene har også viktige funksjoner for Svolvær lokalt. Det betyr blant annet mye for dem som jobber her å kunne være et slags andre hjem for folk som pendler til nordområdene i jobben sin. Det nye hotellet har også etablert seg som en viktig aktør i lokalsamfunnet: Stadig flere lokale gjester bruker hotellfasilitetene til de store begivenhetene i livet, og bedriftene i nærheten er flinke til å bruke hotellene til kurs og konferanser. Her er det liv året rundt.

 

Thon gir muligheter

I restauranten på Thon Hotel Svolvær er det store vinduer fra gulv til tak, med fritt utsyn over havet. Det gjør noe med folkene som jobber her.

– I tillegg er Thon er en fantastisk kjede, konstaterer Stian, – og vi er også heldige å ha en direktør som gir oss som jobber på kjøkkenet stor frihet og har lov til å prøve oss frem og jobbe med det vi har mest lyst til å gjøre. Frihet for oss er ønske om å få lov til å spille på kreativiteten vår, og har vi glade ansatte, så vises det i gjestebehandlingen. Det gir store muligheter for å trives i hverdagen, for alle.

 

Fakta om Thon Hotels

• Grunnlagt under navnet Rainbow Hotels i 1989

• I dag: En hotellkjede med over 90 hoteller i Norge, Sverige, Danmark, Belgia og Nederland.

• Kåret til Norges mest bærekraftige hotellkjede (av Sustainable Brand Index) i mars i år.

• Har inngått en leveranseavtale med Servicegrossistene som gjelder fra og med januar i år.

 

Thon Hotel Svolvær_Brasseriet.jpgBrasseriet, den flotte restauranten på Thon Hotel Svolvær, Foto: Thon Hotels

 

En stab med stor frihet

Thon Hotels i Svolvær har en imponerende miks av unge og mer erfarne folk på kjøkkenet. Staben setter à la cartemenyene sammen og alle får bidra med kreative innspill.

– Jeg er såpass voksen at jeg synes det er gøy å jobbe med de unge. Det er gøy å utfordre dem litt og pushe dem i riktig retning. Vi har jo en ung kokk her på hotellene våre i Svolvær, Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg, som for tiden briljerer på kokkelandslaget.

– Hun kaller meg «far» på kjøkkenet, så noe har jeg vel gjort riktig, ler han.

 

Gartneri på taket

– Vi har jo bare holdt på med dette i et par år, så vi er fortsatt litt i startgropa.

Stian snakker om det spesielle gartneriet som han og kokketeamet hans har etablert på taket av hotellet, med grønne, friske og velduftende urter og grønnsaker. Selv i mørketida kan kjøkkenet høste av selvdyrket grønt.

– Det å se at det spirer og gror, smitter over på gjestene og helheten i matopplevelsen. Og kokkene elsker selvfølgelig å eksperimentere og å utfordre seg i mulighetene med råvarene. For dem er det gull å ha en grønnsakshage på taket.

 

Thon Hotel Svolvær_gartneri.jpgGartneriet på hotelltaket. Foto: Thon Hotels

 

SG Nord: Et viktig lokallager

Har du vært her i Lofoten og jobbet når det er høysesong og fullt trøkk, vet du at her er det store maskinerier i gang. I slike perioder er det viktig for oss at alt går knirkefritt, og at varene kommer til tida.

Stian er fra Henningsvær selv, og mener selv at han har en god pekepinn på polare lavtrykk; skal du fiske på «innersida» eller «yttersida», og hvordan får du tak i råvarene når veien er stengt? Forholdene er spesielle i nord, men hjelpen er rett i nærheten:

– Servicegrossisten Nord, som ligger i Narvik, er 3 timer unna med bil. Det er lokalt for oss: Et lokalt lager som dette er kjempeviktig. Vi ønsker også at Servicegrossistene skal utfordre oss litt, ved å tenke nytt og annerledes og pushe hverandres kreativitet og arbeid for bærekraft.

 

”Vi kokker er heldige!”

Men hvordan gjør et hotell som dette seg klar for sommerserveringen?

– Serveringen om sommeren er ikke så veldig annerledes enn ellers i året, ler kjøkkensjefen: Menyen gjorde vi klar tidlig i mars, vi har oppdatert leverandørene våre, og så passer vi på å følge opp bestillinger og lager når sesongen er i gang.

– Ellers vil jeg gjerne komme med en oppmuntring til andre som står på med servering i sommer, sier kjøkkensjefen.

– Jeg heier virkelig på alle som jobber på kjøkken og restaurant! Det er viktig at folk ser hvor verdifull den jobben vi i dette yrket gjør. Vi betyr mye for folk som kommer langveisfra og vil oppleve destinasjonene våre. Vi er unike videreformidlere av matkultur.

– Gå på jobb med glede, så står du lenger i yrket selv, også!

 

Ønsker du også å bli kunde hos Servicegrossistene? Klikk her.

Les mer: 

- Hotelldrift - med god hjelp av grossisten

- Slik gjør du restauranten din mer bærekraftig!

- Suksess med servering i 2024