Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Slik kan du redusere matsvinn i buffeten

Slik kan du redusere matsvinn i buffeten

Buffeten er høyrisikoområde for matsvinn. Du kan ikke ta høyde for alt, men det finnes noen knep:

Mye mat er i omløp, og gjesten skal ordne seg selv.

  • Grep nummer én: Forminske tallerkenstørrelsen.
  • Fyll på ofte, ikke sett frem alt med én gang. Selvfølgelig kan maten lages opp på forhånd, men ikke sett alt ut.
  • Unngå krysskontaminering. Tenk layout på buffeten for å unngå gris, og sørg for å skille matkategorier fra hverandre. Ved å sette desserten på en annen bord, øker sjansen for at du kan bruke restene fra desserten om igjen.
  • Informere gjesten. Ikke vær redd for å fortelle gjesten at man har fokus på matsvinn. Gjennom KuttMatsvinn-prosjektet, kan du få tilgang på materiell til bruk i restauranten din.

Plan for restene

  • Lag nye retter av gamle rester så langt det er mulig. Små, spennende sideretter får som regel bein å gå på.
  • Gjør doggie-bagen kul igjen, eller innfør matboks til utlån. 
  • Bli en matredder. I større byer har det dukket opp ulike løsninger i kampen mot matsvinn. Tjenesten To Good To Go (TGTG) har hatt stor suksess. Her kan vanlige forbrukere kjøpe overskuddsmat fra restauranter og hotellkjøkken. Gjennom en app legger restaurantene ut for mat som ikke er solgt i løpet av dagen, for henting.

Søppelkontroll

  • Kutt fra kjøkkenet: Kuttes for mye bort? Kan mer av råvarene brukes?
  • Bedervede varer. Hvorfor havnet varen her i utgangspunktet? Hvordan kunne den vært spist på et tidligere tidspunkt? Lag en plan, og unngå at det skjer igjen.
  • Hva blir igjen på gjestens tallerken? Kommer de samme matrestene tilbake fra gjesten hver gang? Burde innholdet på buffeten eller kuttstørrelsen på maten justeres?

Gode forberedelser

  • Systematisere innkjøpene og tenke langsiktig. Når matkvaliteten er høy og kjølevarene kommer effektivt og kjapt i hus, øker også holdbarheten på maten på kjøkkenet ditt. Se gjerne på grossisten som ditt eget fjernlager! Skal du sikre deg forutsigbare leveranser, er det smart å kunne forskuttere innkjøpene og ha en god kommunikasjon med grossisten. Da får du tilgang på de beste varene i sesongen, og varene med den høyeste kvaliteten blir holdt av til deg.
  • Sjekk lagrene ofte.
  • Planlegg menyer der du bruker hele råvaren. Unngå at for mye kutt havner i søpla, og bruk kniven med omhu.
  • Kjøp kjøtt og fisk i ferdige stykker: Passer dette for driften din? – Det kan gi deg bedre kontroll på mengdene og bedre oversikt over svinnet.

    En god kontroll på maten gjennom hele kjøkkenreisen gir også kontroll på svinnet!

 

Les mer:

Hvordan forholde deg til 'best før' dato

_________________

Kilder: regjeringen.no, matvett.no