Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Følg trender på dine premisser! - Noen enkle grep

Forfatter: Gourmet

Følg trender på dine premisser! - Noen enkle grep

Selv om du ikke er noen trendnisse, er det greit å være litt oppdatert! Plukk ut noe du synes er spennende og lag din egen vri. Vi har samlet noen ideer her.

Småmat 2.0

Dette er egentlig en trend som stadig kommer tilbake i nye former. Vi kan kalle det fingermat, tapas, småretter, sharingmenyer. De siste par årene har konseptet «charcuterie-boards» tikket inn i sosiale medier. Charcuterie er et fransk ord for en delikatessehandel som spesialiserer seg på skinker, pølser og andre kjøttvarer. Charchuterie-boards er klassiske skinke- eller ostefat. De siste årene har brettene dukket opp i sosiale medier: overdådig anrettet etter alle kunstens regler med fargerik, smakfull mat, klar til å deles. Litt av poenget er at brettet skal se like bra ut som det smaker.

Enkelt tips:

Lag små sideretter med fristende add-ons fordelt i porsjoner. Serverer du burgere? Tilby et sharing burgerfat med sliders i ulike smaker, eller hva med kebabfat, et pizzafat, et fat med ferdig fylte tacos, et smørbrødfat, et frokostfat, lunsjfat, eller et lekkert dessertfat med is, kjeks og oppkuttet frukt?

Avansert tips:

Her kan du gi gjestene et helt lite måltid. Bruk brett i ulike størrelser, alt ut ifra hvor mange som skal dele. Legg litt flid i å gjøre brettet lekkert, og ha et system på hvordan du bygger det opp hver gang. Man kan for eksempel begynne med ost, så legge på skinke, gjerne brettet i litt ulike former. Fordel så små glass og skåler med sauser eller syltetøy, nøtter eller bær rundt omkring på fatet. Oppkuttede grønnsaker og frukt fordeles så på, gjerne i gjennomtenkte mønstre eller fargefelter. Varier gjerne kuttene for å skape kontraster og liv til fatet. Til slutt pynter du med garnityr og småsnacks: Urter, kjeks, frø, nøtter, tørket frukt og andre godsaker. Slike fat kan serveres i uendelig mange varianter: Frokostbrett, lunsjbrett, tapasfat, afternoon tea-fat, meze-fat, piknikfat, sushifat, ostefat, dessertbrett, konfektbrett, godterifat, snacksfat, kakefat, fruktfat, eller som et oppgradert, tradisjonelt spekefat. Du kan også følge sesonger. Hva med et 17. maifat, et julefat, eller et eget fat til påske? Lek deg med farger, smaker og teksturer. - Endelig kan vi dele igjen!

 

Trend_gourmet.jpg

Trend2_gourmet.jpg

 

Mattrender 2022/2023:

Sopp: Å gå på sopptur og sanke selv har blitt trendy. Det har også vært mye soppfokus innen medisin og forskning den siste tiden. Sopp er populært!

Kjøtt-etterlikninger: Vegeratprodukter som etterlikner kjøtt, kylling – og til og med tunfisk: Dette er matvarer vi vil bli bedre kjent med i årene som kommer.

Potetmelk i mange varianter, til ulik bruk. Svært lavt CO2-avtrykk.

Spise mindre kjøtt: Stadig flere er opptatte av miljø og å redusere kjøttinntaket, også når de skal ut og spise.

Utelivs-trend: Mindre hjemmelaget mat, flere som vil spise ute.

Større interesse for kulturhistorien til maten vi spiser og historien rundt.

Frokost-måltidet: Enten på restaurant, eller i ulike kreative take-awayformater.

Emballasje: Vi vil ha mindre plast, mer resirkulering og gjenbruk.

Et større fokus rundt blodsukkernivået.

NoLo: Mindre eller ingen alkohol i drikke.

Smaken av umami og det asiatiske kjøkkenet.

Smak av alkohol, men uten promille:Tequila-smaken, for eksempel ses på som en sprit som er lett å dele med andre, og som gir uendelige mikser og smaker å utforske.

Nostalgiske smaker som man husker fra egen barndom.

 

Fra forskning. no:
De siste 10 årene har vi blitt flinkere til å innse hvor bærekraftig norsk landbruk faktisk er. ”Spis norsk, spis sesong og spis opp” har blitt et mantra mange nordmenn heldigvis har tatt til seg.