Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Pusse opp for 30.000? Les interiørarkitektens tips!

Pusse opp for 30.000? Les interiørarkitektens tips!

– Det er kombinasjonen av velsmakende mat og god design som skaper suksess, sier Trond Ramsøskar. Bli med oss når vi finner ut hvordan du kan oppnå begge deler – uten at det koster skjorta.

Fra Gourmet #3 2023.

Maten er allerede god – men hva kan du gjøre for å få interiøret til å matche serveringstilbudet? Vi ringte Trond Ramsøskar, eier av Monn Interiørarkitekter. Ikke alle har budsjetter til å bruke interiørarkitekter, tenke konseptuelt og pusse opp fra bunnen av. Hva gjør man da? – La oss si at vi har 30.000 kroner og skal skape stemning på en traust veikro? – Med begrensede midler må du fokusere på overflatene. Ofte er for sterk belysning et problem. Jeg ville begynt med å koble ut noen av taklampene midt i lokalet – for å få lyset ut mot veggene. Deretter ville jeg plassert noen enkle bordlamper i midten av kroa – da får du med en gang en mye bedre stemning.

Vegger, stoler og bordplater

Det neste steget kan være å se på veggene. Gå for en mørkere nyanse. Da blir atmosfæren koseligere. Husk at det er like billig å male blått som hvitt. Så ville jeg vurdert stolene. Bytt ut noen av dem med stoler som er skikkelig gode å sitte i. Deretter må du se på bordene. Du har neppe råd til å skifte dem ut på dette budsjettet, men kanskje er det mulig å bytte bordplatene. Når de er kjipe, blir helhetsopplevelsen med maten utrolig dårlig.

Oppgradering restaurant_stoler.jpg

«Så ville jeg vurdert stolene. Bytt ut noen av dem med stoler som er skikkelig gode å sitte i.»

 

Oppgradering restaurant_bordplate.jpg

«Skift til mørkere bordplater, slik at maten og tallerkenene kommer tydeligere fram og kontrastene blir sterkere. Har du penger igjen etter dette, er inngangspartiet neste område å se på. Her kan man enkelt gi serveringsstedet et løft ved å velge mykere lys, og fjerne downlights og kraftige taklamper.»

 

Monn Arkitekter

  • Interiørarkitektkontor startet av Trond Ramsøskar.

  • Base i Karl Johans gate 16 i Oslo. 25 ansatte.

  • Monn arbeider med flere sektorer: Restauranter og underholdning, hotell- og kjøpesentre, boligutvikling, helse- og omsorg og kontor- og arbeidsplasser.

 

Kantine

– Så flytter vi oss til en kjedelig kantine, budsjettet er det samme. – Altså, den største feilen folk gjør med kantiner er at de spør for mange om råd. – Og da blir svaret alltid hvitt? – Helt riktig, for det er ingen som vil ha skylda hvis Kjell på kontoret synes at «det var så mye finere før». Når det gjelder kantiner, bør man bare kjøre på. Det blir sikkert noen som synes det er altfor mye, men etter tre, fire dager tenker folk likevel at det er fantastisk gøy med «det rare stoffet med aper på».

«Gå for en mørkere nyanse. Da blir atmosfæren koseligere. Husk at det er like billig å male blått som hvitt.»

– Kantiner må bryte med det man ellers er vant til, som jo ofte er hvite og rene kontorlandskap. Derfor er man nødt til å tenke annerledes og være litt crazy. La folk få oppleve noe mer fargerikt. Bruk sterke farger på noen av møblene, sånn at folk føler at de faktisk er i kantina og ikke på kontorplassen. – Ellers er lyssettingen rundt diskene viktig. Det må være riktig lys over maten, slik at den ser fristende ut når folk forsyner seg.

«Bruk sterke farger på noen av møblene, sånn at folk føler at de faktisk er i kantina og ikke på kontorplassen.»

 

I den andre enden

– Hva gjør eksepsjonelt gode restaurantinteriører vellykkede? – At de har et tydelig konsept, og at de byr på en god helhetsopplevelse. Det har skjedd en revolusjon i serveringsbransjen de siste årene – særlig i storbyene. Interiørkonsepter som er gjennomtenkte og vel utførte, er blitt vanligere. Et spisested skal være varmt, harmonisk og vennlig. Trond sier at de som ikke lykkes, er de som har flate konsepter, og stede hvor konseptene ikke er gjennomført godt nok.

Bærekraft

Et sterkt konsept kan ha både fordeler og ulemper. Interiørarkitekten peker på at det er flere feller å falle i, dersom man går for hardt ut. – Dersom konseptet viser seg ikke å fungere, må man jo skifte ut alt. Det blir fort både dyrt og lite bærekraftig når konseptene er så tydelige at de ikke lar seg fornye uten å fjerne alt. I sånne tilfeller kan man si at interiøret overstyrer maten. Man bør være forsiktig med å tenke for spisst og konseptuelt når det gjelder gulv, himlinger, kjøkken og toaletter. – Ikke bruk sterkt fargede fliser, ikke farget tak, i alle fall ikke spesialtak, eller et gulv som er så sært og knyttet opp til konseptet at det ikke fungerer sammen med noe annet, avslutter Interiørarkitekten.