Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Bærekraftige skolekantiner

Hvordan hjelpe hverandre med å spise bedre?

Matvalget_kantinedisk.jpg

Fristende og smart: Kantinedisken på Strømmen Videregående skole. (Foto: Matvalget)

 

Har du hørt om Matvalget? Det er en ideell veiledningstjeneste som hjelper serveringssteder med å ta sunne og bærekraftige valg i matveien. Vi i Servicegrossistene er med på et spennende samarbeidsprosjekt med dem om matserveringen i videregående skoler i Viken. – Se her:

 

Tenke nytt - sammen

Viken Fylkeskommune tar FNs bærekraftmål på alvor og har satt seg høye mål: Alle deres kantiner skal tilby mat som er sunn, bærekraftig og ha en økologisk andel på minst 30 % av innkjøpene, til en rimelig kostpris. I 2021 inngikk Matvalget en avtale med fylkeskommunen for å sammen jobbe for å utvikle bærekraftige kantiner i fylkets videregående skoler. Resultatet så langt er en nytenkning av formålet med- og funksjonen rundt en skolekantinedrift. Dette fordrer sterkere samarbeid mellom grossister, innkjøpere, kantinepersonell og skoleledelse for å handle inn råvarene som er lokale, økologiske og i sesong, og hvor skolemåltidene som tilbys er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger. Satsingen skal tilrettelegge for gode opplevelser med sunn, velsmakende mat som metter og som gir næring til læring gjennom skoledagen.

 

Matvalget_plakat.jpg

Kommunikasjon og estetikk er viktig for å formidle kunnskap. Hvordan blir salatbaren og yoghurtbaren til et fullverdig måltid, og hvordan sette sammen en salat for at den skal bli både god, mettende og sunn. (Foto: Matvalget)

 

Matvalget_plakater2.jpg

Elevinvolvering: De ulike skolene er ofte selv med på å forme materiellet og kommunikasjonen. Medie- og estetikklinjer kan hjelpe til på sosiale medier og med plakater, skilt og kampanjer. Her er en kampanje fra media og kommunikasjonslinja på Sørumsand vgs.

 

Mettende fristelser

Med erfaringer fra mindre pilotprosjekter, gir Matvalget råd om tre måltidskonsepter i skolekantinene: Salatbar, kornbar og bakst med pålegg – alle som fullverdige måltider.

Et mettende, fullverdig måltid bør bestå av elementer med potet, korn og grove kornvarer, deretter grønnsaker, frukt eller bær, og i tillegg tilby varianter av belgvekster, egg og meieri, og fisk og sjømat i mindre mengder. Til slutt kommer dressinger og krønsj med frø og nøtter. Alle måltidselementene – enten det er ovnsbakte poteter i salatbaren, smaksatt yoghurt i kornbaren eller grove rundstykker i bakst-buffeten, lages i stor grad fra bunnen av - og slik får de kantineansatte handlet inn og benyttet råvarer i sesong, og aller helst råvarer fra norske, økologiske produsenter.

Løsningen med å tilby bar/buffet-servering er veldig populær blant elevene. De opplever variasjon i mattilbudet, har valgmuligheter samtidig som måltidskonseptet i seg selv er trygt og forutsigbart, og alle finner noe de liker og kan spise uavhengig av livssyn- og allergier.

 

Omsorg og fornuft

Matvalget veileder generelt ut ifra seks råd for et bærekraftig måltid. Veiledningen blir tilpasset ut ifra hvilke behov og ressurser hver enkelt virksomhet har, men målsettingen er å kunne utvikle et måltidstilbud hvor maten er laget fra bunnen av, fra gode, sesongbaserte og økologiske råvarer, og med redusert matsvinn. Metoden skal både gi mer bærekraftige måltider innenfor samme kostnadsramme som virksomheten hadde fra før, i tillegg til å være velsmakende og være utviklende for de som lager maten. Det smaker dessuten bedre og det er mer gøy å bake brød enn å tine og steke bake-off-produkter.

- Til stor glede for gjestene, som får servert råvarebasert mat av høy kvalitet, og det gir en fagstolthet for kjøkkenpersonalet. Matvalget liker å si at mange bedrifter har gått «fra å være servicebedrifter til å bli omsorgsbedrifter». – Og det ligger mye livsmestring i å lære hva sunn og god hverdagsmat er. 

 

6 råd for en mer bærekraftig servering:

  • Lag mat fra bunnen av
  • Bruk mer grønnsaker, belgvekster og korn
  • Tenk sesong
  • Gjør bevisste valg av kjøtt og sjømat
  • Kutt matsvinnet
  • Bruk mer økologisk

 

Matvalget_dressinger.jpg

Selv dressingene i Viken-kantinene er laget fra bunnen av, av lokale varer eller varer i sesong. (Foto: Matvalget)

 

Servicegrossistene: Sentral samarbeidspartner

Servicegrossistene spiller en viktig rolle som største grossist i Vikens satsning på kantiner og skolemåltid, og ønsker å bli utfordret til å levere bærekraftige råvarer i større forpakninger. Viken Fylkeskommune og Matvalget ønsker seg aller helst norske og økologiske råvarer: Norsk korn, mel, norske grønnsaker i sesong og tørre belgvekster i sekk. Samarbeidet mellom aktørene har store fordeler for begge parter; å gjøre hverandre gode i bærekraftig matservering. For én ting vet vi i Servicegrossistene helt sikkert: Bærekrafts-kravene i serveringsbransjen vil bare bli høyere!

 

Om Matvalget:

Veiledningstjeneste eid av Debio Norge. Matvalget hjelper offentlige og private storkjøkken med veiledning, kunnskapsformidling og endringsledelse for å skape mer bærekraftig matservering, med inspirasjon og matglede i fokus. Ønsker du å lære mer om hva du kan gjøre på ditt serveringssted? Eller vil du prøve deg på en Debio-sertifisering? Her kan rådgiverne fra Matvalget hjelpe deg. Les mer på matvalget.no

Nåværende avtale med Viken Fylkeskommune gjelder inntil det eventuelt fattes nye vedtak. Men det legges på alle måter opp til at denne satsningen videreføres.

 

Les også:

– Miljøvennlig mat. Myter og fakta.

– Bærekraft i glasset

– Kokken som klimaredder