Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Grønnsaker, frukt, korn og poteter: - Klimaredderne!

Forfatter: Gourmet

 Grønnsaker, frukt, korn og poteter: - Klimaredderne!

Hva er de «snillere» matvarene? Et forskningsteam sammenliknet 369 studier om global oppvarming som resultat av matproduksjon, fra hele verden. Dette fant de ut.

  • Grønnsaker dyrket utendørs har aller minst klima-fotavtrykk.
  • Frukt dyrket utendørs, korn, bønner og nøtter har også lavt avtrykk.
  • Noe verre er det med grønnsaker og frukt dyrket innendørs i drivhus.

Ris har et klimafotavtrykk per kilo mat som nærmer seg kylling og fisk. Det skyldes at ris dyrkes i vann og at store mengder metan slipper ut fra rismarkene. Dette er noe forskere nylig er blitt klar over.

  • Svinekjøtt har et klimaavtrykk per kilo som er dobbelt så høyt som ris, og 15 ganger høyere enn utendørsdyrkede grønnsaker.
  • Men: Kylling og gris slipper ut betydelig mindre metangass enn det drøvtyggerne sau og storfe gjør.

 

Tilbake til brødskiva?

Har du tenkt over at brød og kornprodukter av korn produsert lokalt og utendørs, og er noe av det mest klimavennlige du kan servere? - Så lenge du har en god plan for å bruke opp alt! Brød utgjør nemlig en av de matvaretypene vi kaster mest av i Norge.

191122_Bakerihjelperen_bilde1(Servicegrossistene).jpg

 

Kilder: forskning.no, brødogkorn.no