Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Rotgrønnsaker, selvfølgelig!

Rotgrønnsaker, selvfølgelig!

Slipp til høstens supergrønnsaker!

1. Setter farge og smak på maten

De har begynt å bli et stadig mer vanlig syn i lekre retter, til lunsj eller middag; rare knoller og røtter i uvante og vakre farger og fasonger. Kanskje ikke rart 1600-tallsmalere hadde rotfruktene med i malerikomposisjonene sine, eller at de til stadighet dukker opp i feeden på Instagram. Det er noe universelt lekkert med rotgrønnsakene, og duftene og smakene gjør virkelig noe med appetitten.

 

2. Kortreist og trygg

Den gjennomsnittlige gjesten er blitt mer miljøbevisst. Da er det greit å vite at det alltid er trygt å ty til rotgrønnsakene. De fleste rotgrønnsakene vi spiser her i Norge, dyrkes i Norden, og de dyrkes sjelden i drivhus. Vekstsesongen i sommerhalvåret er lang her i nord, med lange, lyse dager, som gir god drahjelp til smaksutviklingen på grønnsakene. De kalde vintrene våre reduserer også problemer med skadedyr. Dessuten er rotgrønnsaker i seg selv imponerende robuste. De kan lagres lenge, og enkelte grønnsaker, som jordskokken og pepperroten, kan til og med tåle å stå i jorda over vinteren! 

 

3. Mettende og lønnsomt

Det er kanskje overflødig å nevne at rotgrønnsaker er sunt? Takket være det høye innholdet av fiber og stivelse gir også rotgrønnsaker en langvarig metthetsfølelse. Det kan være lønnsomt for serveringssteder som skal servere ekstra sultne mager. Kålrot, gulrøtter og hodekål har i århundrer vært kjent som vitaminbomber som attpåtil er tilgjengelig for inntak året rundt. Bruk rotgrønnsaker, hel, i biter eller most som smart og sunn matauke i rettene dine.

 

4. Alltid tilgjengelig

Med dagens kunnskap lagres grønnsakene under perfekte forhold på grønnsakslagre eller på frys hos grossister, og sikrer jevn tilgang året rundt. Dette er gode nyheter for serveringsbransjen. De kan dermed brukes som faste ingredienser på menyen gjennom hele året, og utvalget blir stadig større og mer spennende. De er i tillegg rimelige i innkjøp, og de kan tilberedes i det uendelige.

 

5. Nordisk supermat

Pastinakk, jordskokk, rødbete og sellerirot er gamle tradisjonsgrønnsaker som hyppig dukker opp på menyene i nyskapende restauranter. Noe mer eksotisk og autentisk nordisk får du nesten ikke! Og skal du fortelle gjestene den gode historien om hvor grønnsakene du serverer kommer fra? Det finnes vel neppe noen ingredienser som er mer ærlige og troverdige enn rotgrønnsakene våre.

 

Tips:

Prøv å se på rotgrønnsaker med litt nye øyne. Ønsker du en spennende, lun smak i sauser og supper, finnes det nesten ikke noe som er mer kremet, fyldig og velsmakende enn dem som er laget på kokte rotgrønnsaker. –Og dét nesten uten bruk av fett og salt! Eller hva med å gi rotfruktene en mer fremtredende plass på tallerkenen? I vegetariske eller veganske retter kan de gjerne ha hovedrollen; Bakt, gratinert, skivet eller hel.

 

En rotbransje i utvikling

Det tar tid å utvikle nye sorter, og spesielt i rotgrønnsaksverdenen er det mye som blir ved det samme – og hvorfor endre på noe som har vært en suksess i hundrevis av år? Men det skjer faktisk mye nytt og spennende også innen røtter. Den populære søtpoteten har lenge vært kjent for å være vanskelig å dyrke i norske forhold, men norske produsenter er nå i gang med å utforske denne eksotiske knollen i norsk jord. Det foregår også spennende prosjekter på å utvikle flere reddik-varianter til det norske markedet. Nye, spennende og fristende farger og smaker fra reddikverdenen er like om hjørnet.

 

Ferdig kutta!

Er du på jakt etter nyheter i rotgrønnsaksverdenen? Ta en titt i utvalget av ferdigkuttede produkter. Det utvikles stadig nye, smarte typer kutt og blandinger med frossent og ferskt. – Smart, fordi du slipper å bruke kostbar tid på skrelling, rensing og kutting, du får en god kontroll på mengdene og slipper svinn.

 

Holdbarhet på potet

SG_CTA-knapp-matsvinn23.jpg