Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

3 enkle tips for å redusere matsvinnet og spare penger

3 enkle tips for å redusere matsvinnet og spare penger

Så mye som en tredjedel av maten serveringsbransjen produserer blir aldri spist.

Her får du noen tips som kan gi deg en boost til å ta noen enkle grep:

1. Lag en plan

Visste du at kun 1/3 av matsvinnet på norske hoteller oppstår på gjestens tallerken? Det vil med andre ord si at hele 2/3 av all maten som kastes er fullt brukbare råvarer som finner veien til søppelkassa på bakgrunn av feil innkjøpskvanta eller annen dårlig planlegging. Med en god og fornuftig planlegging av innkjøp og lagerhold, sparer serveringsstedet ditt både matressurser og økonomi.

 

Tiltak vi vet kan fungere bra, er for eksempel reduserte tallerkenstørrelser på buffeten og riktigere presentasjon og porsjonering av maten.

 

2. Omsorg for maten

Lær dere gode knep på ressursbesparelser; det går også helt fint å bruke stilken på brokkoli og blomkål, og det grønne gresset på rotgrønnsaker er nydelig i supper og gryter. Bruk grønnsaksrester til å koke fond på, eller stek potetene med skallet på. En litt slapp salat blir frisk og crispy igjen etter å ha ligget litt i isvann. – Mye god mat fortjener en sjanse til! - Og med en felles laginnsats er det enklere å få til et samlet løft på kjøkkenet. Fordel gjerne litt på ansvarsområdene dere i mellom, men snakk jevnlig sammen og sett dere klare mål.

 

3. Få grundigere hjelp

Skal du virkelig få bukt på svinnet i bedriften din, må det meste veies, måles og dokumenteres. I bransjen brukes måleenheten gram matsvinn per gjest.

Ønsker du hjelp til grundigere matavfallsanalyser, tilbyr konsulentselskaper som Mepex bistand i å gjennomføre nullpunktsanalyser og oppfølging for å finne de egentlige årsakene til at matsvinnet oppstår, og som vil kunne bidra til å optimalisere innkjøp og menyer.

Forankret i FNs bærekraftmål 12.3 om å halvere matsvinnet innen 2030, har Matvett og aktører i norsk serveringsbransje sammen opprettet initiativet Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn (eller: KuttMatsvinn Servering) et enklelt initiativ med stor effekt både på miljø og kostnader.

 

SG_CTA-knapp-matsvinn23.jpg