Slik gjør du kostrådene levende
Å servere litt sunnere er ikke veldig komplisert – og gjesten vil elske det.
Alle som driver et serveringssted har en viss innflytelse over hva folk spiser. Hvordan kan du bidra til en sunnere hverdag for gjestene, samtidig som menyen føles like fristende?
Med små justeringer i menyen du allerede har, kan du gi gjestene god helse-samvittighet, og kanskje du også kan inspirere til nye vaner? Hvis du ønsker å bidra til en god folkehelse, er det kostholdsrådene som gjelder:
Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket
Utvid menyen med plantebaserte retter:
- Finn frem kryddere og urter og disk opp med smakfulle retter: Falafel-wraps, linseburgere, grønnsakscurry og supper. Eller varier med nye tilberedningsmetoder og teksturer: Som chips og ovnsbakt eller som pureer og kraft.
- Lag en "ukens grønne rett" som du varierer gjennom året.
- Bruk grønnsaker som hovedingrediens, som blomkålris, squashpasta eller bakt aubergine fylt med grønnsaker og bønner.
Knasende sprø grønnsaker i overraskende smaker.
Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider
Gjør det enkelt å velge grønt
- Tilby sideretter som salater, ovnsbakte grønnsaker eller råkost til alle hovedretter.
- Ha friske frukt- og bærblandinger som dessertalternativer.
- Gjør rene vegetarretter til en selvfølgelighet, unngå å lage et «vegetaralternativ». Server for eksempel gresk moussaka uten kjøtt eller italiensk brødsalat – panzanella, fransk ratatouille eller falafel.
Inkluder grønnsaker i snacks og drikke:
- Server ovnsbakte grønnsakschips med hummus som en sunn snack.
- Tilby smoothies eller shoothieshots med en blanding av frukt, bær og grønnsaker, som spinat og mango.
La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag
Bytt til fullkorn
- Bruk grovt brød eller fullkornsprodukter i sandwicher, wraps og burgere.
- Tilby fullkorns-alternativer som quinoa, bulgur eller bygg som erstatning for ris.
- Merk menyen med hvor det tilbys ekstra fiber, som i salater med fullkornskrutonger.
Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt
Gjør sjømat mer tilgjengelig
- Sesongbaserte retter, som ovnsbakt laks med grønnsaker eller en god fiskesuppe om vinteren, og grillet fisk om sommeren.
- Asiatisk inspirasjon: Fargerik pokebowl med rå fisk og grønnsaker, sushi fusion eller en ny vri på wok?
- Ta utgangspunkt i fiskeretter folk liker: Fiskeburgere med masse frisk salat eller en ny vri på klassisk fish'n chips.
Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter – velg produkter med mindre fett
Bruk magre meieriprodukter
- Utfordre kjøkkenet til å lage smakfulle sauser og supper med fettreduserte meieriprodukter: Naturell yoghurt, magrere kesam, lett Créme Fraîche, lettrømme, magrere Piske eller matfløte.
- Gjør det enklere å bestille kaffe, kakao og te med lettmelk eller andre magrere produkter.
Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses
Lag sunnere desserter
- Server fruktbaserte alternativer, som ovnsbakt eple med kanel, banansplit eller yoghurt med bær.
- Bytt ut sukker med naturlig søtning fra frukt eller honning i kaker og desserter.
Reduser sukkerinnholdet i drikker:
- Tilby hjemmelagde isteer og limonader med mindre sukker.
- Drikker og drinker basert på frukt, med så lite tilsatt sukker som mulig, - gjerne også med mindre alkohol.
Enkelt og innbydende: Server fristende smoothieshots i glass du allerede har som de har gjort i denne hotellbuffeten.
Drikk vann!
Gjør vann til førstevalget
- Sett frem vann med smak fra naturlige ingredienser som sitron, lime og agurk.
Tilleggsidéer
- Velg nøkkelhullsmerkede varer: Sørg for at råvarene er så sunne som mulig innenfor samme kategori, og fremhev dette på menyen.
- Informer kundene: Ha små plakater eller tekst på menyen som forklarer de sunnere alternativene og hvorfor de er bra.
- Ha fokus på matopplevelse: Gjør grønnsaker og sunnere valg til attraktive alternativer ved å presentere dem som fristende og smakfulle, ikke som kompromisser.
...Og vet du også hva det står i kostrådene? - Spis med glede!
Les også:
Viktige matdager - en oversikt
Hvor kommer frukten og grønnsakene fra?
Slik gjør du restauranten din mer bærekraftig