This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Nøtter til jul!

Nøtter til jul!

Det beste og rimeligste julegodtet fikser du selv!

Nøtter og tørket frukt hører julen til, både som godsaker i skåler, men også som ingredienser i julens bakverk. Gamle juletradisjoner dyrkes mer enn noen gang. Dessuten er nøtter og frukt sunne julegodsaker som også er snille for bunnlinja di. Bra for deg, også!

 

Tips:

Selv om nøtter og tørket frukt i utgangspunktet har lang holdbarhet, kan de harskne eller tørke ut og bli steinharde. Pass på at du har en plan for å bruke opp alt når du først gjør innkjøp.

Fortsatt er det valnøtter, hasselnøtter og paranøtter som er de nøttetypene nordmenn spiser mest av, - og mandler går det selvfølgelig også mye av i marsipan. Dadler og fiken fortsatt de to store klassikerne i tørket frukt-avdelingen.

 

Skjem bort gjesten med hjemmelagde nøtte-delikatesser til jul i år:

 

Nøttebrød.jpg

Nøttebrød

Et saftig og holdbart nøtte-og fruktbrød som smaker like godt til en god kopp kaffe som sammen med en kraftig ost.

En porsjon deig gir 2 store brød eller 4-5 mindre brød.

  • 500 g sukker
  • 7 egg
  • 300 g hvetemel
  • 2 ts natron
  • 2 ts malt kanel
  • 300 g mandler
  • 150 g hasselnøtter
  • 150 g valnøttkjerner
  • 300 g sultanrosiner
  • 150 g korinter
  • 150 g tørkede tranebær
  • 300 g tørket aprikos
  • Revet skall av 1 appelsin

 

Dette gjør du:

Visp sukker og egg til stiv eggedosis. Sikt melet og rør det inn. Rør inn resten av ingrediensene. Det blir en ganske fast og klissete deig. Smør formene godt, og dryss dem med hvetemel. Legg en bit bakepapir i bunnen, så løsner de lett. Fyll deigen nesten opp til kanten. Stek kakene midt i ovnen ved 180˚C i ca. 1 time, eller til kakene er gjennomstekte. Sjekk med en pinne. Dekk kakene med bakepapir om de blir fort mørke på toppen. Avkjøl.

Innholdet i kaken kan varieres etter hva du liker, med andre typer nøtter, tørket fiken eller dadler.

Kaken har lang holdbarhet. Oppbevar den kaldt, og skjær den i tynne skiver ved servering.

 

Marsipan.jpg

Husets marsipan

- En uslåelig klassiker

 

 Til ca. 1 kilo trenger du:

  • 700 g mandler
  • 300 g melis
  • 2-3 eggehviter
  • 1 ts tragant (fås kjøpt på apotek)
  • Eventuelt litt likør, konjakk eller annen smakstilsetning.

 

Dette gjør du:

  1. Skåld mandler. Det gjør du ved å helle kokende vann over mandlene. La dem ligge i 2-3 minutter og skyll dem så i kaldt vann. Klem mandlene ut av skallet med fingrene og legg de utover på et brett. Tørk mandlene på ved lav varme i ovnen i en time, eller i romtemperatur natten over.
  2. Mal mandlene én eller to ganger i kvern eller hurtigmikser. Mal dem igjen sammen med melis.
  3. Bland inn tragant, eggehvite og smakstilsetninger, og arbeid marsipanen sammen til den er glatt og henger godt sammen.
  4. Pakk marsipanen i plast og la den hvile i minst et par timer.

Bruk en mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold til å dyppe marsipanen i, dersom du ønsker det.

 

rimelig julepynt.jpg

Enkelt og rimelig: Nøtter og tørket frukt egner seg også fint som pynt i restauranten i tiden rundt jul.

 

Andre rimelige godsaker du kan lage til julegjestene dine: 

- Brente mandler: Utforsk ulike smakstilsetninger

- Karameller: Vanlige, eller en sjokoladevariant? Med lakrispulver eller salt? Med chili? 

- Peppernøtter eller små pepperkaker

- Tørk frukt selv, og krydre det som du selv ønsker

- Lag "husets kakao på pinne" og selg dem ved kassa

 

Nå er nøtter og tørket frukt på plass hos grossistene. Sjekk utvalget på sg.no.

Last ned en plakat med de vanligste julenøttene og -fruktene her.