This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Mat som varmer

Mat som varmer

Noen retter gjør at vi gleder oss litt ekstra til høstmørket.

Høst betyr nyspissede blyanter og nye forventninger, blanke ark og ny frisk. 
Har du lyst til å prøve noe nytt på menyen i høst?

  • Spicy pumpkin latte har allerede vært populær noen år. Har du testet den ut hos deg? Tips: Gjør det litt ekstra rimelig og lag gresskarpureen selv, og lag din egen, unike vri med kryddermiks og garnityr.
  • Supper er et must for høsten, og rotgrønnsaker er rimelige råvarer det virkelig bugner av på denne tiden av året. Her serverer vi deg oppskriften på en suppe som virkelig egner seg til servering på hvite duker!
  • Kan du lage fårikal i blinde, men gjerne skulle hatt noen tips til å gjøre den enda litt mer spennende? Scroll nedover og få noen gode tips!

 

Pumpkin latt.jpg

Pumpkin spice latte

Krydret gresskar-latte er faktisk ganske enkel å lage, når du først ha ingrediensene i hus. Det er egentlig ikke så mye mer avansert enn å lage en cappuchino eller en latte.

 

TIl 10 porsjoner trenger du: 

2 l melk

20 ss gresskarpuré

10 ss honning, flytende, eller lønnesirup Du kan også bruke vaniljesukker eller hvitt sukker. Finn ut hva som passer best for deg!

10 ts kryddermiks (se forslag under)

10 stk espresso, dobbel

Krem, pisket (valgfritt)

Karamellsaus (valgfritt)

 

Krydderblanding (smak til: Eller lag din egen vri!)

20 ts kanel

10 ts malt nellik eller allehånde

10 ts malt ingefær, tørket

5 ts muskatnøtt, malt

 

Gresskarpuré (hvis du skal lage den selv): 

Du trenger: Renset gresskarkjøtt og vann.
Kok gresskarkjøttet i vann til det er mørt. Sil av vannet og kjør gresskarkjøttet til puré med en stavmikser eller i en blender.

 

Slik gjør du:

  1. Varm opp melk, gresskarpuré, honning og krydder i en kasserolle til den nesten koker og pisk med en visp. Du kan også bruke en melkesteamer. 
  2. Hell espressoen i et glass eller i en kopp, og fyll på med den varme, krydrede melken.
  3. Topp med pisket krem, litt ekstra gresskarpure og gjerne litt karamellsaus om du ønsker det. Serveres straks.

 

Pastinakksuppe.jpgFoto: frukt.no

Pastinakksuppe med salvie

Pastinakk er en rotgrønnsak som vi gjerne kan bruke mer av. Den gir en utrolig god smak og  masse naturlig fiber får du på kjøpet. (Oppskrift og bilde fra frukt.no)

 

Til 8 personer trenger du:

1 kilo pastinakk

4 sjalottløk

2 båt hvitløk - knust 

2 ss soyaolje

12 dl grønnsakbuljong (utblandet)

6 dl melk

1 dl matfløte

2 ts sitronsaft

 

Garnityr

2 pastinakk

32 blader frisk salvie

 

Slik gjør du:

  1. Skrell pastinakkene og skjær dem i grove biter.
  2. Skrell sjalottløkene og skjær dem i biter. Rens og knus hvitløken.
  3. Fres alt i olje i en tykkbunnet kjele.
  4. Hell på buljong og melk og kok til pastinakken er mør, ca. 10 minutter.
  5. Mos med en stavmikser til en jevn suppe.
  6. Smak til med pepper, matfløte og sitronsaft og la suppen få et oppkok.
  7. Om den blir for tykk så kan du ha i litt mer buljong.
  8. Lag bånd og skiver av den siste pastinakken. Stek disse og salviebladene i olje i en varm panne. Pynt suppen med dette rett før servering.

 

Prøv også:

Brokkolisuppe
Steinsoppsuppe med kylling

 

Fårikal_fruktno.jpg
Foto: frukt.no

Spice opp fårikalen!

Fårikål med futt!

Med chili, hvitløk, ingefær og koriander kan man enkelt piffe opp tradisjonsmat. Lag en asiatisk fårikålvariant med masse smak! Fremgangsmetoden er den samme: Kjøtt og kål lagvis, med deilige kryddere innimellom.

 

Variasjon av kjøtt

Utforsk ulike typer kjøtt som kan erstatte eller kombineres med sauekjøttet i fårikål. Prøv viltkjøtt som elg, hjort eller reinsdyr for å skape en mer raffinert og eksklusiv smaksopplevelse.

 

Smaksforsterkere

Tilsett ingredienser som soyasaus, balsamicoeddik eller sitronsaft for en ny smaksdimensjon. Disse smaksforsterkerne kan bidra til å balansere smakene og gi retten et friskt og spennende preg.

 

Tilsett ekstra krydder og urter

for å gi en ekstra smaksdimensjon. Ingefær, koriander, stjerneanis eller rosmarin tilfører en ny vri til retten.

 

Fårikål med grønnsaker

For å tilføre litt farge kan man legge til ekstra grønnsaker. Prøv gjerne å inkludere rotgrønnsaker som gulrøtter, sellerirot eller persillerot for å gi fårikålen ekstra sødme og tekstur.

 

Presentasjon

Tenk på måten retten presenteres og serveres. Legg viltkjøttet eller fårikålen på en seng av fargerike salatblader eller server den i individuelle porsjoner for en mer moderne presentasjon. Man kan også eksperimentere med å legge til spiselige blomster eller urter som pynt for å gi retten et estetisk løft.

 

De aller beste råvarene

For å skape den autentiske smaken er det viktig å ha de beste råvarene, som mørt kjøtt og friske grønnsaker, samt de perfekte krydderne. Dette kan du stole på at Servicegrossistene leverer. Vi tilbyr et bredt utvalg av både ferske, importerte og frosne varer som vil sikre at du har alt du trenger for å
lage en førsteklasses høstsesong.

 

Prøv også:

Lammesadel med rødbeter
Surdeigsbrød uten gjær 
Borscht med kål og gulrøtter

 

Les også: 

- Oktoberfest - på din måte

- Høst på menyen