This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Gresskar i alle varianter

Gresskar i alle varianter

- Populær grønnsak og gourmet på én gang!

Hørt om butternut, hokkaido og muscat? Dette er noen av navnene på kjente gourmet-gresskarsorter det er verdt å bite seg merke i! Gresskaret er en genial råvare for deg som driver servering: Det er lett tilgjengelig på denne tiden av året, - og snart er det Halloween!
 

Fra frukt, no: Gresskar er aller best varmebehandlet. Den kan kokes, syltes, stekes, dampes og wokes. Den er nydelig i supper, i pureer og i bakverk. Syltet gresskar er nydelig til kjøtt og fiskeretter.


Tre gode oppskrifter med gresskar:

OVNSBAKT-GRESSKAR-4846522-Foto_Sara_Johannessen copy.jpgOppskrift og foto: matprat.no

Hasselbackgresskar

Flaskegresskar som er bakt med nøttecrumble og toppet med litt friske urter smaker herlig som tilbehør til høstens lammeretter, eller som en snack-rett sammen med en god salat. 

Til 12 porsjoner trenger du: 

  • 6 stk. flaskegresskar
  • 120 g smør

Nøttecrumble:

  • 240 g smør
  • 3 dl brunt sukker
  • 3 dl hvetemel
  • 180 g hakkede pecannøtter
  • 1,5 ts pepper
Slik gjør du: 
  1. Skrell gresskarene, del i to og skrap ut frø. Legg gresskarene med snittsiden ned. Skjær dem i tynne skiver, men ikke helt gjennom - de skal henge sammen i bunnen.
  2. Legg gresskarene over i en ildfast form. Smelt smør og hell det jevnt over gresskarene.
  3. Smelt smør til nøttecrumble i en kjele. Ha i brunt sukker, mel og nøtter. Rør godt, til alt er blandet. Fordel blandingen over gresskarene.
  4. Sett formen inn på midterste rille i ovnen på 200 °C og stek i 20-25 minutter, til gresskarene har blitt myke og fått en gyllen og fin farge.

Dryss over litt pepper og friske urter eller spirer ved servering.

 

Butternut squash, butternutgresskar eller flaskegresskar er ulike navn som blir brukt om gresskaret som er formet som en avlang pære. Butternut blir 20-30 cm lang, skallet er lys gult og er ikke så tykt som hos kjempegresskar. Fruktkjøttet er oransje, søtt og velsmakende. 

 

GRESSKARSUPPE-3-4846397-Foto_Sara_Johannessen copy.jpgOppskrift og foto: matprat.no

Gresskarsuppe til frosne gjester

Høstkulda kan komme som et lite sjokk på sommervante gjester. Her er oppskrift på en god, enkel og varmende gresskarsuppe med rene og milde smaker av gresskar, sjalottløk og hvitløk. Topp gjerne suppen med urter, rømme og ristede gresskarkjerner.

Til 12 porsjoner tregner du:

  • 1800 g gresskar i biter
  • 6 stk. sjalottløk
  • 6 båter hvitløk
  • 6 ss nøytral olje
  • 3 l grønnsakbuljong (utblandet)
  • 1,5 ts pepper
  • saft av 1,5 stk. sitron

Slik gjør du:

Server suppen med gresskarkjerner, rømme og timian. 

Smakstips: Hvis du ønsker en litt mer spicy suppe kan du tilsette litt chili, spisskummen og ingefær.

 

LUN_GRESSKAR_OG_KIKERTSALAT_MED_TAHINIDRESSING copy.jpgOppskrift og foto: frukt.no

Lun gresskar- og kikertsalat med tahinidressing

En lun gresskarsalat med massevis av spennende smaker, bl.a. fra hvitløk og frisk koriander. Tahini - en masse bestående av malte sesamfrø – gir dressingen et nøtteaktig og eksotisk preg.

Til 8 porsjoner trenger du:

  • 2 kg gresskar - skrellet og i terninger
  • 2 båt hvitløk - hakket
  • 1 ts malt allehånde
  • 4 ss olivenolje
  • 500 g hermetiske kikerter
  • 1 finhakket rødløk
  • 8 ss grovhakket frisk koriander
  • 2 båt hvitløk - knust
  • 6 ss sitronsaft
  • 6 ss tahini
  • 4 ss vann
  • 4 ss olivenolje

Slik gjør du:

Sett ovnen på 220°C. Bland gresskarterningene med hvitløk, allehånde olivenolje, salt og nykvernet pepper. Legg alt utover på et stekebrett og stek i ovn i 15-20 minutter til gresskarterningene er møre. Ta ut og avkjøl.

Mens gresskarterningene står i ovnen, lager du dressingen. Bland knust hvitløk med sitronsaft og tahini. Spe med vann og olivenolje og smak til med salt og pepper.

Bland gresskarterningene med skylte og avrente kikerter, hakket rødløk, hakket frisk koriander og anrett på et salatfat eller i en salatbolle. Fordel dressingen over eller server den ved siden av.

 

Ovnsbakt gresskar:

En gourmetopplevelse: Del gresskar i båter på langs og drypp over olivenolje. Gni gresskarbåtene med litt smør. Dryss over salt og nykvernet pepper og andre krydder. Bak gresskarbåtene i ovnen på 180 grader i 45-50 minutter, til gresskarbåtene er møre og lekre på farge. Serveres umiddelbart.

 

Enkel gresskarpuré:

Enten: Rens, skrell og kutt gresskaret i terninger. Kokes i 15-20 minutter til de er møre. Hell av vannet og mos dem til en jevn masse. Eller: Rens og kutt gresskar i store biter, men behold skallet på. Legg dem med «kjøttsiden» ned i en ildfast form, hell på litt vann og stek i stekeovn på 180 grader i 60-90 minutter. Skrap ut fruktkjøtet med skje og kjør til en jevn puré.

 

Tørkede gresskarkjerner:

Som deilig snacks eller knasende garnityr: Skyll kjernene og rist dem. Bruk dem i nøtteblandinger, til snacks eller i bakverk.

 

Kryddere som er gode til gresskar:

Fersk timian, finhakket chili, revet ingefær, nellik, kanel. Til søte retter: Honning eller sirup er ingrediensen som ofte gjør susen - på amerikanske vis.

Skal du lage pumpkin spice latte? Lag din egen krydderblanding med 14 ss malt kanel, 10 ts malt muskat, 10 ts malt ingefær og 5 ts malt nellik. Krydderblandingen kan du også bruke om du skal lage en skikkelig pumpkin pie, bake andre kaker som har gresskarpuré i røren eller krydre amerikanske pannekaker for å gi dem en liten vri. (Kilde: matprat.no)

 

Andre muligheter med gresskar

  • Syltet gresskar: Så har du et velsmakende tilbehør til senere.
  • Gresskar i bakst: Søtt og fyldig. I lapper, i paier og vafler, for eksempel.
  • Gresskar-mocktail (Skull punch): Fargesterk og uhyggelig.

Sjekk ut utvalget av både hele gresskar, ferdig oppkuttede gresskar og ferdige produkter med gresskar som ingrediens på sg.no.