This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Heftig grilltilbehør!

Vi gir deg oppskrift på grilltilbehøret som virkelig gir fraspark på gjestens tallerken.

coleslaw.jpg

Killer kål fra boka "Helvetes god grillmat" (Foto: Morten Bendiksen)

 

Killer kål

Coleslaw, som betyr ‘kald kål’, er et absolutt must til grillmaten. Særlig til en kraftig mannnfolkgrill med mye smak og hotte sauser.

 

Til ca. 8 porsjoner trenger du:

  • 600 g sommerkål eller vanlig kål
  • 2 gulrøtter
  • 2 syrlige epler
  • 2 finhakkede hvitløkfedd
  • 4 finhakket sylteagurk
  • 1 dl majones
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 ss sitronsaft
  • 2 ss sukker
  • 2 ss Worcestersaus
  • 1 ss salt

Slik gjør du:

Rens grønnsakene og finsnitt kålen. Epler og gulrøtter rives med rivjern. Alt blandes sammen i en bolle med 1 ss salt. Etter 1 til 2 timer er vannet trukket ut av frukten og grønnsakene. Klem væsken ut med hendene, eller bruk en salatsentrifuge slik at grønnsakene blir så tørre som mulig. Bland majones med crème fraiche, sitronsaft og sukker, Worcestersaus, hvitløk og sylteagurker. Smak til med salt og pepper. Hell sausen over den finsnittede frukten og grønnsakene og bland godt. Serveres avkjølt.

Bitchy Barcadi--saus.jpgEntrecôte.jpg

Bitchy Barcadi-saus & Entrecôte fra boka "Helvetes god grillmat" (Foto: Morten Bendiksen).

Bitchy Barcadi-saus

En djevelsk god grillsaus baseret på rom og cola!

 

Du trenger:

1 løk

3 store fedd hvitgløk 

Ca. 50 g ingefær

2 vanlige røde chili (For sterkere saus; bruk habanero, som legges hel i, og tar ut når det kjennes sterkt nok)

3 ss olivenolje

3 dl Bacardi Oak Rom

5 dl cola

1 1/2 dl tomatpuré

150 g godt modnet, fersk ananas, renset

2 dl soyasaus

1 dl akasiehonning

saften fra 4 lime

en solid bukett med fersk koriander

 

Slik gjør du:

Finhakk løk, hvitløk, ingefær og chili med frø. Fres alt gyllent i olivenolje. Ha i Bacardi Oakheart Rom og Cola. Kok sammen til blandingen er redisert til ca. 2 dl væske. Hell alt sammen gjennom en sil, og ha blandingen som ligger igjen i silen over i en blender. Dette kjøres så sammen med tomatpuré, ananas, soyasaus, honning, lime og fersk koriander. Til slutt heller du over det avsilte konsentratet av rom og cola, og gir marinaden et oppkok. Avkjøles før bruk. 

Sausen passer også utmerket godt som marinade. Prøv den for eksempel til helstekt gris!

 

Texas rub

En sterk liten skøyer av en krydderblaning som hører hjemme på en saftig og mør beef brisket.

 

Du trenger:

1 dl paprikapulver

1/2 dl salt

1/2 dl hvitt sukker

1/2 dl brunt sukker

1/2 dl karve

1/2 dl chilipulver

1/2 malt svart pepper

2 ss kajennepepper

 

Slik gjør du:

Støt blandingen sammen i morter og gni inn kjøttet en times tid før det legges på grillen.

 

Headbanger-marinade

En energibombe av en marinade!

 

Du trenger:

2 dl ketsjup

3 dl flådde, hakkede tomater

1/2kopp hakket, grønn paprika

• 2 ss hakket løk

3 ss brunt sukker

3 ss vodka

• 2 ss Worcestersaus

1/2 ts hvitløkspulver

1/4 ts malt muskat

1/4 ts malt kanel

1/4 ts malt nellik

1/8 ts malt ingefær

 

Slik gjør du:

Ketsjup, hakkede tomater, paprika, løk, sukker, vodka, Wocestersaus, hvitløkspulver, muskat, kanel, nellik og ingefær has i en kjele og varmes opp til kokepunktet. Redusér varmen og la det putre i ca. 5 minutter. Avkjøles før bruk.

 

Kilder: Hans-Erik Dyvik Husbys kokebok "Helvetes god grillmat".

 

Les også: 

Grill til mange!

Fakta om grill. Bli en grillmester!

Kyllingspyd med cæsarsalat