Heftig grilltilbehør!
Vi gir deg oppskrift på grilltilbehøret som virkelig gir fraspark på gjestens tallerken.
Killer kål fra boka "Helvetes god grillmat" (Foto: Morten Bendiksen)
Killer kål
Coleslaw, som betyr ‘kald kål’, er et absolutt must til grillmaten. Særlig til en kraftig mannnfolkgrill med mye smak og hotte sauser.
Til ca. 8 porsjoner trenger du:
- 600 g sommerkål eller vanlig kål
- 2 gulrøtter
- 2 syrlige epler
- 2 finhakkede hvitløkfedd
- 4 finhakket sylteagurk
- 1 dl majones
- 1 dl crème fraîche
- 3 ss sitronsaft
- 2 ss sukker
- 2 ss Worcestersaus
- 1 ss salt
Slik gjør du:
Rens grønnsakene og finsnitt kålen. Epler og gulrøtter rives med rivjern. Alt blandes sammen i en bolle med 1 ss salt. Etter 1 til 2 timer er vannet trukket ut av frukten og grønnsakene. Klem væsken ut med hendene, eller bruk en salatsentrifuge slik at grønnsakene blir så tørre som mulig. Bland majones med crème fraiche, sitronsaft og sukker, Worcestersaus, hvitløk og sylteagurker. Smak til med salt og pepper. Hell sausen over den finsnittede frukten og grønnsakene og bland godt. Serveres avkjølt.
Bitchy Barcadi-saus & Entrecôte fra boka "Helvetes god grillmat" (Foto: Morten Bendiksen).
Bitchy Barcadi-saus
En djevelsk god grillsaus baseret på rom og cola!
Du trenger:
• 1 løk
• 3 store fedd hvitgløk
• Ca. 50 g ingefær
• 2 vanlige røde chili (For sterkere saus; bruk habanero, som legges hel i, og tar ut når det kjennes sterkt nok)
• 3 ss olivenolje
• 3 dl Bacardi Oak Rom
• 5 dl cola
• 1 1/2 dl tomatpuré
• 150 g godt modnet, fersk ananas, renset
• 2 dl soyasaus
• 1 dl akasiehonning
• saften fra 4 lime
• en solid bukett med fersk koriander
Slik gjør du:
Finhakk løk, hvitløk, ingefær og chili med frø. Fres alt gyllent i olivenolje. Ha i Bacardi Oakheart Rom og Cola. Kok sammen til blandingen er redisert til ca. 2 dl væske. Hell alt sammen gjennom en sil, og ha blandingen som ligger igjen i silen over i en blender. Dette kjøres så sammen med tomatpuré, ananas, soyasaus, honning, lime og fersk koriander. Til slutt heller du over det avsilte konsentratet av rom og cola, og gir marinaden et oppkok. Avkjøles før bruk.
Sausen passer også utmerket godt som marinade. Prøv den for eksempel til helstekt gris!
Texas rub
En sterk liten skøyer av en krydderblaning som hører hjemme på en saftig og mør beef brisket.
Du trenger:
• 1 dl paprikapulver
• 1/2 dl salt
• 1/2 dl hvitt sukker
• 1/2 dl brunt sukker
• 1/2 dl karve
• 1/2 dl chilipulver
• 1/2 malt svart pepper
• 2 ss kajennepepper
Slik gjør du:
Støt blandingen sammen i morter og gni inn kjøttet en times tid før det legges på grillen.
Headbanger-marinade
En energibombe av en marinade!
Du trenger:
• 2 dl ketsjup
• 3 dl flådde, hakkede tomater
• 1/2kopp hakket, grønn paprika
• 2 ss hakket løk
• 3 ss brunt sukker
• 3 ss vodka
• 2 ss Worcestersaus
• 1/2 ts hvitløkspulver
• 1/4 ts malt muskat
• 1/4 ts malt kanel
• 1/4 ts malt nellik
• 1/8 ts malt ingefær
Slik gjør du:
Ketsjup, hakkede tomater, paprika, løk, sukker, vodka, Wocestersaus, hvitløkspulver, muskat, kanel, nellik og ingefær has i en kjele og varmes opp til kokepunktet. Redusér varmen og la det putre i ca. 5 minutter. Avkjøles før bruk.
Kilder: Hans-Erik Dyvik Husbys kokebok "Helvetes god grillmat".
Les også: