This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Sjømat på grillen

Fisk og skalldyr på grillmenyen? – Kjør på!

Sjømat.jpgFoto: Andreas Bache-Wiig

 

Å grille fisk og sjømat er både raskt, godt og enkelt, men sjømat kan være en kostbar ingrediens. Vi gir deg derfor noen ideer til hvordan fisk eller skalldyr kan spille hovedrollen – eller fungere som en nøkkelingrediens på menyen din i sommer.

 

Imponer med grillet laks

Laks som hovedrett: Laks er en favoritt hos mange, også på grillen. Grill fileter rett på risten, i folie, på planke eller på spyd.

Laks som nøkkelingrediens: Wrap med laks, poke bowl med grillet eller rå laks, laksetaco, pai med laks, salat med laks, wok med laks. – Et mildt kjøtt med mange muligheter!

 

Helgrillet makrell

Makrell som hovedrett: Sommeren er høysesong for makrellen. Hvorfor ikke helsteke den på skikkelig middelhavsvis? Du kan også hente inspirasjon fra det japanske kjøkkenet, og servere grillet makrell med teriyakisaus.

Makrell som ingrediens: Har du forsøkt å røyke makrellen selv, eller kanskje sylte den? Da får du et eksklusivt tilbehør til buffeten eller tapasbordet

 

Luksus med grillet sjøkreps

Sjøkreps som hovedrett: Grillet sjøkreps er en rett som virkelig vil imponere. Serverer den med urtesmør, estragon og hvitløk, eller gratiner den med smør, hvitløk, gressløk og dill. Brød og stekt sitron er det perfekte tilbehøret. – Et skikkelig festmåltid!

Sjøkreps som ingrediens: Det milde kjøttet kan brukes i uendelig mange deilige, sommerlige retter. Salater, supper og rolls: Prøv sjøkrepsfyll i brioche-pølsebrød.

 

AĚŠlesund.jpgDet kan være lurt å ha i bakhodet hva gjesten forventer av reisemålet. En gjest som besøker et sjarmerende sted ved kysten, vil kanskje forvente innslag av sjømat og råvarer fra nærområdet på menyen?

 

Reker med tilbehør

Reker som hovedrett: Og de selvpillede rekene på bryggekanten er obligatorisk sommermat på varme sommerdager. Beregn ca. et halvt kilo per person. Server med tilbehør som godt brød, aïoli, sitron og dill. Lag gjerne husets egen rekedipp som du kan servere til. Skal du ha reker eller scampi på grillen? Bruk grillspyd! – Lekkert og lett å håndtere både for deg og gjesten.

Reker som ingrediens: Rekecocktail, kreolske eller asiatiske retter med reke, myke vårruller med reker eller bugnende rekesmørbrød. Du kan også lage en frisk salat med avocado eller egg. Tar du vare på rekeskallet, kan du koke en god base til deilig fiskesuppe.


Festkrabbe

Krabbe som hovedrett: Skal du servere krabbe, bør du beregne én krabbe for hver gjest, eller omtrent 200 gram krabbekjøtt. Kjøp gjerne også inn noen ekstra krabbeklør. Kokt krabbe kler godt chili, hvitløk og andre smaker med litt fraspark. Hel krabbe kan gjerne grilles, men om du kjøper levende krabber; sørg på at de er avlivet på humant vis før du legger dem der. Les mer om dette på Mattilsynets hjemmeside.

Krabbe som ingrediens: Blir det for voldsomt å servere en hel krabbe, kan du lage retter med krabbekjøtt i, som en deilig krabbesalat eller kanskje en sushirull med krabbefyll? Tips: Søk opp «krabbefyll» på nett, og du får treff på et hav av spennende matinspirasjon!

 

Innlands-delikatessser

Driver du servering i innlandet? Ferskvannsfisk er genialt på grillen, og mange norske ferieturister har antakelig gode barndomsminner fra sommerferier ved krystallklare fjellvann. Fjellørret og røye kan fileteres eller helstekes. Dette er småfisk med mye smak, og som går raskt å tilberede. Server med klassisk tilbehør som rømme, agurk, poteter eller mer avansert med grønn salat og urter, risotto eller ovnsbakte grønnsaker.

 

Blåskjell på grillen

Dampede blåskjell med hvitløk og chili er en klassiker, men blåskjell kan også legges på grillen. Fordel skjellene utover en tykk aluminiumsfolie. Smaken kan du variere i alle ulike retninger. Hva med en asiatisk vri med smaker av kokosmelk og karri?

 

Sjømat-mix

Det enkleste du kan legge på grillen er grillpakker: Aluminiumsfolie fylt med det du måtte ønske av fisk og skalldyr. Om du gjør litt forarbeid på kjøkkenet, kan du få til store smaksopplevelser. Setter du grillpakker med «dagens fangst» på menyen, kan du enket tilpasse rettene etter råvarene du måtte ha tilgjengelig gjennom sesongen.

 

Surf’n turf

En klassisk rett med kjøtt og fisk eller skalldyr. Tilbered gjerne alt på grillen, i litt ulike temperatursoner. Server med grillede grønnsaker og urtesmør til.

 

Finn det du trenger av sjømat til grillen på sg.no

 

Les mer:

- Grønt på grillen

- Sommerfest

- Grill til mange!

 

Last ned plakaten vi har laget over de vanligste fiskeartene i Norge her.

 

Kilde: Godfisk.no, matprat.no, mattilsynet.no