This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Norske epler – i verdensklasse

Norske epler – i verdensklasse

I Norge er vi rå på epler, og hos Servicegrossistene går volumene unna når sesongen er i gang.

Eplene er her!

Det finnes mange tusen forskjellige eplevarianter. Hos oss i nord er det litt ekstra viktig at fruktene har gode smaksegenskaper og tåler langtidslagring. Dette gjør at de har en smaksprofil og en tekstur som skiller dem fra epler dyrket i varmere himmelstrøk. Den naturlige sødmen og syrligheten gjør også eplet til en allsidig råvare på kjøkkenet: I friske salater, som tilbehør til ost, stekt eller bakt, i eplegrøt, som eplemos og i lun eplekake. – Og i tillegg er det en rimelig råvare å bruke nå i høysesongen.

Finn dine favoritter

Det er jo ikke sånn at alle «norske epler» smaker likt. Smaken vil variere etter sort, modningsgrad og dyrkingsforhold. Det er derfor verdt å prøve ut forskjellige sorter for å finne den perfekte balansen i oppskriftene dine. Et tips: Smak på sidere og moster laget på ulike eplesorter, da kjenner du smaksforskjellene tydelig. Bruk litt tid på å finne finn frem til det smaksbildet som passer aller best til din stil og din meny. Hos Servicegrossistene har vi et stort utvalg av både sidere, moster – og selvfølgelig epler – både fra lokale og sentrale leverandører.

På lager hos Servicegrossistene

– Og husk: Ulike eplesorter er i sesong til ulike tider ut over høsten, også. Sørg for å få tak i akkurat det du ønsker deg! Ifølge frukt.no er Summerred, Aroma, Rød Aroma, Julyred, Åkerø, Discovery, Caroll, Geneva Early, Rød Prins/Kronprins, Lobo og Gravenstein blant de vanligste sortene vi dyrker her i landet.

Se utvalget på sg.no eller hør med grossisten din hvilke sorter som er høstet inn og kommet på lager i ditt distrikt.

 

Frist gjestene med norske epler på menyen:

Enkel epleterte med salt karamell

Epleterte_Ida Gran Jansen_-_kampanje_Nyt_Norge_6g7xun8as3-Oppskrift.jpg

Dette er en oppskrift frukt.no har publisert i samarbeid med Ida Gran Jansen, – en knallgod terte med epler fokus og selvfølgelig med Idas signatur-karamellsaus. Og den er like enkel som den er lekker: Fyllet består av kun 3 ingredienser: Epler, smør og sukker.

 

Du trenger:

Tertebunn

150 g hvetemel

15 g sukker

½ ts salt

100 g kaldt smør i terninger

0,5 dl iskaldt vann

 

Tertefyll

3 norske epler

35 g sukker

40 g smør i terninger

 

Salt karamell

100 g sukker

4 ss vann

50 g smør

1 dl kremfløte

0,5 g salt

 

Slik gjør du:

  1. I en mikser med knivblad (foodprosessor) skal du ha hvetemel, sukker, salt og kaldt smør. Arbeid deigen raskt sammen: Blits sammen ca. 10 blits før du stopper og har i iskaldt vann. Blits 5-6 ganger til før du heller deigen på en melet benk.
  2. Kjevle deigen ut og legg den i en 23 cm rundt terteform.
  3. Sett formen i fryseren i 30 min. (dette gjøres for at terten ikke skal krympe så mye under steking).
  4. Skjær eplene fra skrotten og skjær dem i tynne skiver.
  5. Ta tertebunnen ut av fryseren etter ca. 30 min. og legg epleskivene i.
  6. Dryss over sukker og fordel smøret i terninger utover.
  7. Sett terten på et stekebrett med bakepapir (det vil renne litt smør ut hvis du bruker en terteform med løs bunn).
  8. Stek på 220°C over/undervarme i 30-35 min. Avkjøl.
  9. Lag salt karamell ved å røre sammen sukker og vann i en kjele.
  10. Kok opp på høy varme uten å røre til sukkeret har blitt godt gyllent.
  11. Trekk kjelen av platen og rør inn smør. Sett kjelen tilbake på platen, men skru temperaturen ned til lav/medium og hell fløten i, litt av gangen. Rør alt godt sammen og ha i salt.
  12. La småkoke i 2 min før du siler karamellen over i noe annet.
  13. Hell litt av karamellen over terten og server resten ved siden av.

 

Tips: Du kan lage én stor terte, eller du kan dele den opp flere i porsjonsstørrelser. Da kan det være du må lage en litt større mengde med deig i forhold til mengden i oppskriften. – Eller ønsker du å lage en dessert med enda større dominans av eple? Lag en hasselback-variant!

 

Sprø eplechips

Sprø eple og greksskarchips.jpg

Lag din egen chips av epler; til høstlig garnityr eller som snacks til gjestene. Det er overraskende enkelt, – og det er jo genialt: En delikatesse laget på en av høstens aller rimeligste råvarer.

 

Du trenger:

(Skaler opp oppskriften etter hvor mye du trenger. Dette er et veiledende mengdeforhold)

1 eple

1 ts olje

1ts malt kanel

 

Slik gjør du:

  1. Skyll eplet og fjern kjernehuset.
  2. Skjær eplene i syltynne skiver, bruke gjerne en mandolin eller en ostehøvel.
  3. Pensle litt olje på et bakepapirkledd stekeovnsbrett og legg epleskivene utover. Strø kanel over.
  4. Sett inn i oven ved 120°C og stek i 25-35 minutter (Ulike sorter kan ha ulik steketid). Følg godt med underveis, så de ikke blir brente, Legg epleskivene over på rist på et papir, e.l. Når de er avkjølt, stivner de og blir sprø.
  5. Oppbevares tørt.

 

Tips: Bruk gjerne andre kryddere enn kanel: Tilsett de smakene som passer best til ditt bruk. Husk også at de ulike eplesortene kan gi litt ulike resultater. Prøv deg frem og finn din signatur!

 

Foto og oppskrifter: frukt.no