This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Frukt og grønt – hele året

Frukt og grønt – hele året

Vi bor i et land hvor vinteren kan være lang, og mange matvarer er vi avhengige av å importere for å ha en jevn tilgang gjennom et helt år.

Vi tar for gitt at vi skal ha alle mulige ferskvarer tilgjengelig hele året, som salat, tomat, agurk, blomkål i tillegg til søte fristelser som appelsiner, epler og bær. Servicegrossistene er i tillegg med i intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. Får å oppnå det er et av målene å øke befolkningens inntak av frukt og bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat med 20%. Og da er import av frukt og grønnsaker helt nødvendig. For å få til alt dette, er vi avhengige av ivrige hjelpere i utlandet.

Vi importerer frukt, grønnsaker og bær fra mange land, men Spania er det landet vi får mest varer fra.

Importgrønnsaker sørger for at vi alltid kan ha salat på menyen, selv når det er minus 20 grader ute og de fleste norske grønnsaksbønder må vente på våren før de kan starte årets grønnsaksproduksjon. Noen varer klarer vi å produsere ved hjelp av store drivhus, men det er ikke nok til å dekke etterspørselen. Frankrike og Storbritannia er de land i Europa hvor man spiser mest frukt og grønt. I Norge spiser vi mer frukt og grønt enn før, men vi burde alle spise minst 5 om dagen, og det er det ikke flere enn hver fjerde person som gjør.

Selv i land som har et varmere klima kan kulde være en utfordring, og klimaendringer vil kanskje gi større utfordringer på sikt. November og en del av desember var uvanlig varme i Spania, noe som førte til fremskutt produksjonen av bladgrønnsaker, brokkoli og blomkål. Som et resultat er det nå mindre av disse tilgjengelig. Og når Spania i starten januar fikk unormalt med kaldt vær og mye nedbør, forsinker det produksjon av nye varer. Dette gir betydelige prisøkninger på en del grønnsaker og dermed også problemer med å dekke etterspørselen i Norge.

Matsvinn
Produksjon av frukt og grønt er ressurskrevende og kan være en belastning på naturressurser, arealer og miljø, og på importerte varer kommer i tillegg en lang transportetappe. Derfor er det ekstra viktig å bruke hele salaten som har reist gjennom Europa for å ende på menyen til sultne nordmenn. Og en god nyhet er at akkurat det er vi blitt mye flinkere til i bransjen.

 

Kilder: Opplysningskontoret for frukt og grønt , Matvett