This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Geniale "boards"

Geniale

En moderne vri på St. Hans-serveringen?

Få det til å bugne – for en rimelig penge

Inspirasjonen til boards-serveringen sies å stamme fra Sentral-Europa. Franske delikatessebutikker som spesialiserte seg på kjøtt, laget brett med lekre anretinger, såkalte charcuterie-brett. Tenk deg et brett eller en fjøl med oster, kjeks, skinker, spekepølse, oliven og andre godsaker pent dandert sammen. Det blir som et lite mini-tapasbord på ett fat, og ikke så langt unna det nordiske spekefatet? Gjør du et raskt søk på Instagram eller Pinterest, finner du boards i alle mulige versjoner og temaer: Frokost-board, dessert-board, bursdagsboard, te-board, picpic-board, burger-board, grønnsaksboard, nyttårsboard, 17. maiboard, St. Hansboard...

 

Enkelt å tilberede

Et charcuterie-board kan tilberedes så komplisert eller så enkelt som du selv ønsker. Her kan det være smart å legge lista ganske lavt i starten, til du får litt mer grep om dette. – Også ufaglærte ansatte bør kunne sette sammen et lekkert board med litt trening. Da får du en lekker og lettvint rett som virkelig vil skape suksess, også i den travle høysesongen. Du kan diske opp med charcuterieboard i så stort eller lite format som du ønsker; som en sharing-forrett, som en siderett i baren, eller diske opp med et stort fat som kan nytes sammen med vin eller øl langt ut i sene nattetimer.

 

Insta-appeal

Generasjon X og Z har for lengst fått sansen for unike smaker og lokal kvalitetsmat fra alle verdenshjørner. Dessuten har den yngre garde voksne faktisk ikke opplevd en verden uten internett, og higer stadig videre mot det kreative og eksperimentelle kjøkkenet. Et nydelig presentert fat med mat, - i tillegg til at den er rett frem og ærlig, er lett å like og lett å dele videre i sosiale medier.

 

De gode historiene

En god historie kan tilføye den ekstra magien til et måltid, og med et helt brett av delikatesser, har du litt du kan fortelle om. Personalet kan kanskje fortelle gjestene om det lokale ysteriet eller om gamle speketradisjoner, eller dere kan sørge for at det står litt om hvor råvarene kommer fra i restaurantmenyen. Ved å gi gjesten dette lille ekstra, blir matopplevelsen større for gjestene dine. Kanskje en bit spekepølse eller osten fra nabobygda kan kjøpes med seg hjem etterpå? De gode historiene gir et godt grunnlag for tillit, tilhørighet og varige minner.

 

Wow-faktor på budsjett

Ja, lokale matvarer koster ofte litt mer enn ordinære varer. Selv om du ønsker et lokalt matfokus på serveringen, betyr det ikke at du trenger å ribbe hele innkjøpsbudsjettet på kostbare ingredienser. Bruk noen kuriøse ingredienser som et supplement til rimeligere råvarer, men sørg for å få de gode detaljene til å skinne. - Og kanskje kokken vil briljere litt med en og annen liten gourmet-overraskelse?

 

Serveringstips

  • Sammensetningen av fatet er viktig: Stable i høyden, tenk lag-på lag, ulike teksturer og kontraster side om side. Dander ingrediensene ryddig og og raust. Sett gjerne opp en  fremgangsmåte med en fast rutine på rekkefølgen av monteringen, så blir ingenting glemt.
  • Litt grønt frisker opp!
  • Sett på skåler med spennende sauser. Små, søte porsjoner gjør det ekstra fristende å ta en smak.
  • Har du grissini på huset? Noen deilige kjeks på tørrlageret? Legg dem på!
  • Har du mat som skal brukes opp? Lag restene om til smakfullt tilbehør og fortell det gjerne til gjestene dine. Det er en ekstra bonus også for gjesten å få lov til å bidra til en bærekraftig restaurantdrift.
  • Norske oster er i vinden som aldri før. Disk opp med noe lekre, små smaksprøver på dine brett.
  • Noe godt gjesten kanskje ikke har smakt før? – Ikke være redd for å utfordre litt!
  • Bruk lokale ingredienser med din egen vri: Spekemat, oster, flatbrød, syltetøy, tapenader, kjeks, grissini, kryddersmør, urter, frukt og grønt.
  • Har du god drikke på lager, som du kan anbefale gjesten å nyte til?
  • Ofte er det ikke så mye som skal til for å lage en virkelig lekker anretning; uventede farger eller skiver av en frukt gjesten ikke har sett før. Detaljer i garnityret, eller en del av en større smaksopplevelse, eller hva med en velsmakende puré av en gammel, historisk rotfrukt?
  • Husk: Utseendet er minst like viktig som smakene. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser!

 

Visste du at…

Hos Servicegrossistene gjør vi det ekstra enkelt for deg: Her får du tak i både de vanlige varene du trenger og lokale nisjevarer i én og samme bestilling. Vi samarbeider blant annet med hanen.no og lokalmat.no. De fleste av varene du finner her, finner du også hos oss – i storhusholdningskvanta.

 

Kilde: matprat.no

 

Bestill alt du trenger til sommerserveringen på sg.no