This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Kjøttfritt uten at noen legger merke til det

Kjøttfritt uten at noen legger merke til det

Hvordan lage kjøttfri mat som blir en suksess? Her er noen enkle tips til hvordan du kan lage spennende, kjøttfrie retter – uten at gjesten kanskje tenker over at de har vegetarmat på tallerkenen..

Å erstatte kjøttet

En god start er rett og slett å erstatte kjøttet med grønnsaker i rettene du vanligvis lager. Skal du velge matvarer som erstatter næringen som kjøttet har, er belgvekster, som kikkerter, bønner og linser, gode erstatning for kjøtt. Belgvekster gir fin tyggemotstand og bidrar samtidig med protein som gir metthet, og de etterlikner kjøttets egenskaper i et måltid. Det finnes også stadig flere kjøttfri kjøttprodukter på markedet, blant annet basert på soya og andre vegetariske produkter. Flere av disse smaker godt og har en konsistens som etterlikner kjøtt. Kjøtterstatningsprodukter er spesielt fine å bruke når man skal ha nå ut til gjester som ellers er vant til å spise kjøtt.

 

Velkjente klassikere

Nordmenn elsker spagetti. Hvorfor ikke lage en spagettirett med en deilig saus av bønner og grønnsaker?  En saftig lasange, en fristende vegetarpizza eller fargerik grønnsakspai. Taco er også en matrett som er enkel å lage kjøttfri. Bytt ut kjøttet med bønner eller gode, kjøttletteriknende produkter. Det finnes også mange triks for å få fram en god umamismak og øke metthetsfølelsen ved å prøve deg litt frem: Bland for eksempel hakkede, soltørkede tomater eller mørkokte rotgrønnsaker som moses grovt og blandes inn i retten. Ellers er supper og gryter retter som er enkle å lage kjøttfrie. Krydre dem gjerne litt spicy og spennende. En enkel og god rett som også er snill med bunnlinja, er jo den klassiske løksuppa. Lag en fransk vri, smakstilsatt med sennep og laurbær og gratiner den med et ostesmørbrød.

 

En verden av smaker

Mange glemmer kanskje at mange av rettene vi allerede er kjenner til, både fra inn-og utland, opprinnelig stammer fra et bondekosthold med langt lavere kjøttforbruk enn det vi har vent oss til i dag. Leter du blant autentiske, lokale retter fra Thailand, Midtøsten eller India, finner du et hav av retter som ikke inneholder kjøtt. Hva med en varmende nudelsuppe eller en ekstra fargerik wok? La deg inspirere av eksotiske kokekunster, velsmakende urter og en litt ny bruk av grønnsaker. Smaker og krydderkombinasjoner fra Middelhavslandene og fra Asia er spesielt populære i Norge. Her er et lite knippe oppskrifter som er enkle å lage din egen vri på:

- Okonomiyaki

- Chili sin carne Tex Mex

- Borsct med kål og gulrøtter

- Falafelburger med rødbethummus

- Asiatisk grønnsakssuppe ramen

- Betesalat med couscous

 

Flere relevante artikler for kantinen:

- Tradisjonelle retter i kantinen med en moderne vri

- Slik får du fornøyde vegetariske gjester

- Dette bør du alltid ha i kantinen for å få bedre forutsigbarhet

 

SG_CTA-knapp_Kantineopplevelser23.jpg