This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Vegan-servering

Vegan-servering

En sjekkliste på hva du ikke bør ha i sausen…

Vi ønsker egentlig ikke gi noen streng pekefinger, men for å få fornøyde, veganske gjester i restauranten din er det greit å ha noen kjøreregler i bakhodet:

 

Lag noe du er god på!

Lag deg én stjernerett som du vet fungerer godt til veganske gjester. Lek deg med kryddere, smak og konsistens og test den gjerne ut. Del ut smaksprøver og lag litt fuzz rundt den. Og husk: Har du én knallgod vegansk rett, kan du fint servere denne til vegetarianere, også, - eller hvem som helst, egentlig.

 

En rimeligere vegetarservering

«De fire store»: Rotgrønnsaker, potet, løk og kål er rimelige og sunne grønnsaker som fungerer veldig godt som base i veganske retter, - uten at det går for hardt ut over bunnlinja di.

 

Bakst er enkelt

Bare bytte ut noen ingredienser. Bruke margarin i stedet for smør, og unngå egg og melk. – Men ofte er det lurt å prøve seg frem, og tekst gjerne ut nye veganske erstatningsprodukter. Det finnes dessuten mye nye veganske bakeprodukter på markedet som er enkelt å tine og servere.

 

Veganske kaker.jpg

Det finnes utrolig mye god og spennende vegansk bakst - Både oppskrifter og ferdigprodukter. Let og finn frem til noe som passer til ditt sted.

 

Drinker og drikker

Vær spesielt obs på melkeprodukter når du skal servere drikke til veganske gjester. Finn frem til noen gode melke-etterlikninger som du vet kan fungere til det meste. Sett deg som mål å lage byens beste vegan-kakao eller vegan-nisselatte!?

 

Unngå

Egg

Melk/fløte/rømme/yoghurt

Smør

Ost

Gjær

Gelatin

Fonder/kraft basert på kjøttprodukter

Honning

 

Noen veganske fallgruver

Rotmoser, puréer og sauser:

Sørg for å lage egne veganske varianter, uten kjøttkraft og uten smør til veganske gjester.

Ferdigsauser og smakstilsetninger:

Ha kontroll på innholdsfortegnelsen til ferdigsauser/smakstilsetninger (asiatiske fiske- og skalldyrsauser, for eksempel).

Parmesan:

Er ikke vegansk eller vegetariansk: Noe ikke alle tenker over!

Soya:

Vær obs på at soyaen du bruker er fra «snille» forhold. Mange veganere er opptatte av dette.

Snacks:

De fleste veganere kan fint spise det meste av potetgull, men en hardbarket veganer ville kanskje styrt unna potetgull med paprika, for det inneholder også ofte ost.

Smågodt:

Den store synderen her er gelatin. De fleste dagligvarebutikkene har en merking av enten «vegansk» eller «uten gelatin».

Sjokolade:

De fleste typer melkefri sjokolade går fint, men les innholdsfortegnelsen først.

 

Trygg vegetarmat til jul

- Nøtter (med vær obs på allergikere)

- Bønner og linser

- Salater

- Grønnsaker

- Poteter

 

Smaken av jul er universell

Det finnes én tommelfingerregel, om du skal lage vegansk mat eller ikke: Det er krydderne som skaper julesmakene! Ingefær, kanel, nellik, anis, kardemomme, muskat, appelsin, rom, tyttebær, tranebær: Slå deg løs i julens smaker.

Har du husket å handle inn vegansk til julebordsesongsn? Hos sg.no finner du et bredt utvalg veganske råvarer, frukt og grønt. 

 

Les mer om:

- Veganske julemat-trender

- Vegetarianerernens julevalg

- Oppskrift på nøttestek