This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Potetguide til julematen

Potetguide til julematen

Det finnes mange meninger om julematen, også om hvilken potettype som skal høre til. Tradisjonene er sterke, men hvilke vinterpoteter passer faktisk best til julens ulike retter?

Fun fact: ringerikspoteten er en av våre eldste og mest tradisjonsrike potetsorter.

Ribbe

Mandelpotet, pimpernel eller den tradisjonsrike gourmetpoteten ringerikspoteten.

Pinnekjøtt

Ringerikspoteten, smaksrike gulløye eller den mer nøytrale asterix-poteten.

Lutefisk

Ringerikspotet og mandelpotet.

Kokt torsk

Milde typer, som folva og beate, egner seg best til mager fisk.

Kalkun eller kyllling

Beate, hvis kjøttet skal være i fokus eller mandelpotet, hvis retten skal ha mer potetsmak.

Skinkestek

Smaksrike poteter gjør seg best: Mandelpotet eller pimpernel.

 

Tradisjon og karakter

Fjellmandel/mandelpotet

Gammel sort. Dyrkes over store deler av landet, også i fjellbygder og nordpå.

Gulløye/Gullauge

Nord-Norges egen potet, har vært dyrket her i over hundre år. Lang modning og mye smak. Beskyttet betegnelse.

Ringerikspotet

Beskyttet opprinnelsesbetegnelse.

Pimpernel

Opprinnelig nederlandsk sort. I dag: viktigste sorten i Trøndelag.

Av det milde slaget

Asterix

Nederlandsk sort, dyrket i Norge siden 1998.

Beate

Norges vanligste sort, dyrkes mest på Østlandet.

Folva

Dansk potetsort som er blitt populær i Norge.

 

bilder: frukt.no, Kilder: snl.no, forskning.no, matprat.no