This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Kokken som klimaredder

Kokken som klimaredder

Omlegging av serveringsvanene er en gladnyhet for deg som er kokk: Nå har du mulighet til å være kreativ med nye retter og smaker.

Begynn med det du er god på! Gjestene har ikke endret seg.

De ønsker seg fortsatt sammensatte smaker, variasjon og likevel harmoni, og mange liker det de er vant til. Retter som enkelt kan settes sammen til klimavennlige måltider:

  • Supper og gryter med belgfrukter, og med grovt brød til, metter godt
  • Sandwicher med «høyt», fargerikt og vegetarbasert pålegg
  • Wraps og ruller med smakfullt og kjøttfattig innhold
  • Pokebowls, sammensatte salater og spennende lunsjtallerkner
  • Enkle middagsmåltider
  • Moderne vri på taco, med mye smak og fargerike overraskelser
  • Vegetar-lasagne eller pizza med raus vegetar-topping
  • Dipper og sauser: Pesto, nøttesmør, dressinger og vegansk aïoli

 

Mer bruk av bønner og linser

Det er lett å tenke at belgfrukter bare er «stivelse og karbohydrater», men det er veldig næringsrike grønnsaker, og de er snille mot miljøet og metter godt. Belgfrukter er ypperlige til å gi konsistens og fylde til supper, dipper og sauser. De kan kokes hardt eller lett, moses, pureres, ristes og stekes.

De har en mild smak og kan krydres og tilpasses alle tenkelige stilretninger. Hva med en nordisk vri på meze-rettene, med hummus på gule erter? Du kan også lage en velsmakende guacamole på grønne frossenerter, eller en supersunn erteshot til lunsjbuffeten. Erter og bønner smaker også himmelske i krydrede salatblandinger, varmet i panne, eller de kan spille hovedrollen i en chili sin carne. Hos din Servicegrossist finner du også ferdige salatmixer, klare til servering.

 

Mer bruk av nøtter

Hvem kan vel motstå en dypere, rundere smak enn smaken av ristede nøtter? Rå og hakket, kvernet, tørristet, ovnsbakt etter en oljeskvett og litt salt: det er ikke så mye som skal til for å variere smaksbildet. Næringstett, fiberrik og mettende er den også. Krydre dem så de passer til retten, eller la den sprø konsistensen være en fin kontrast til andre ingredienser. Bruk den på en lekker dessert eller på ostefatet. - Eller utforsk marsipaner og nøttebunner. Kanskje teste ut veganerfavoritten nøttestek?

 

Mer bruk av korn og frø

Nordmenn elsker brød. Men skal det ha noe effekt for kloden, bør brødet være grovt, og du bør ha en plan for at alt blir brukt opp. Disk opp med høye smørbrød, fristende bruscettaer eller grove, knasende krutonger, eller lag en ny vri på den tradisjonsrike brødsuppa eller brødpuddingen.

Kan risen eller pastaen du serverer byttes ut med byggryn, bulgur eller quinoa? Kanskje du kan eksperimentere med grøt eller puddinger eller lage husets granola? Frøene trenger ikke spille hovedrollen, heller. Som topping eller som deilig tyggemotstand i en grønn salat, er de med på å gjøre måltidet fullkomment.

 

191108_Bakerihjelperen_bilde1(Servicegrossistene).jpg

Tips:

Lær deg noen enkle oppskrifter på vegetariske gryter, farser, gratenger og «steker». Å lære seg (binde-) egenskapene til vegetariske ingredienser kan være nyttig!

 

Husk:

Det du liker selv, faller garantert også i smak hos gjestene. Gjestene stoler på deg!

 

Kilder: forskning.no, matprat.no, frukt.no, brødogkorn.no