This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Hvilke grønnsaker bør du kjøpe fryst?

Hvilke grønnsaker bør du kjøpe fryst?

Frosne grønnsaker har steget i status, men er frossent et fullgodt alternativ til ferskt?

Forskning har gitt bedre produkter

Bare i de aller siste årene har kunnskapen og prosessene rundt nedfrysing og lagring av grønnsaker vært i kraftig utvikling. Norske næringsmiddelforskere mener at mange frosne grønnsaker nå er så godt tatt vare på at de har nesten det samme næringsinnholdet som da de ble høstet i åkeren. Både sort, dyrkingsforhold og behandling av grønnsakene etter høsting, har selvfølgelig mye å si for kvaliteten – men ja; forskere mener at frosne grønnsaker er et veldig godt alternativ til ferske.

 

Grønnsaker i blomstring

Forskere mener at enkelte grønnsakstyper, som brokkoli og blomkål faktisk med fordel bør kjøpes frosne i vinterhalvåret. I og med at disse grønnsakene utgjør den blomstrende delen av planten, kan de ikke lagres lengre enn 2-3 uker kjølig uten å tape seg i kvalitet. Om vinteren og våren har vi ikke produksjon av disse grønnsakene i Norge, og de må stort sett importeres. Ofte plukkes de da før de er helt modne, og fraktes langt før de havner på norske grønnsakslagre. Den lange transporten og all mellomlagringen kan, i følge forskere, gå ut over næringsinnholdet. – Men i følge Opplysningskontoret for frukt og grønt, har vi i Norge strenge importregler og en høy kvalitet på importvarene våre gjennom hele vinteren. Skulle du likevel være ekstra opptatt av å spise kortreist, norsk mat i vinterhalvåret, bør du altså ta en titt i frysedisken.

 

Stjernen i frysedisken

Er det én type grønnsak du virkelig bør få med deg fra fryseren i vinter, er det norskfryste erter eller bønner. Disse delikate, sarte grønnsakene kan bli ødelagte bare seks timer etter høsting. Dette er flotte grønnsaker, men de tåler rett og slett ikke kjølelagring. Frosne norske erter er fryst ned straks etter at de er høstet, å fryse ned erter er nemlig en egen kunst. Produsentene som plukker de irrgrønne grønnsakene, legger mye prestisje i å få ertene så fort opp fra åkeren og ned i fryst tilstand som mulig. I de siste årene har også teknologien gjort store fremskritt, slik at maten fra åkeren beholder en høyest mulig kvalitet og best mulig næringsinnhold så lenge som mulig.

 

- Nyt de små, kjernesunne ertene, bare pass på å ikke oppbevare dem for lenge i tint tilstand før de blir servert!

 

Smarte frossenkjøp

Skal du servere smoothies eller lage kakefyll eller dessertsauser, kan ferdig frosne pakker med frukt, bær og grønnsaker være lurt å ha for hånden. Da får du god kontroll på mengder og kvalitet, og du slipper rensing og kutting. – Men husk at selv frossen mat ikke varer evig, så pass på å ha en god sirkulasjon av matvarer i fryseren.

 

OBS: Fryste, importerte bær

Virus fra uhygienisk håndtering eller forurenset vann overlever i fryste bær. Kjøper du importerte, frosne bær, bør du koke dem i 1 minutt før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles. Bestiller du varer fra grossisten din via nett, finner du enkelt informasjon om bærene er importerte eller norske.

 

Spinat er en grønnsak som krever mye vask og stell. Kjøper du den i ferdige frossenpakker, slipper kjøkkenet mye av jobben. Like velsmakende og næringsrik som fersk, hvis du likevel skal bruke den i sauser, supper eller paifyll.

 

Ferdige wokblandinger kan også være smart å bruke på storhusholdningskjøkkenet. Kokken kan enkelt sette signatur på retten ved å variere med å tilsette noen friske ingredienser, valgfritt kjøtt, egenkomponerte sauser og andre smakssettere.

 

Tips til tilbereding av frosne grønnsaker

Er du opptatt av å bevare næringsinnholdet til grønnsakene best mulig, bør du prøve å få dem raskest mulig fra frossen tilstand til servering. Ved å enten dampe, woke eller bake dem, bevarer du også smaken og kvaliteten.

 

Tre råd om kjøp av grønnsaker fra forskning.no:

  • Gulrot og kålrot er røtter som holder lenge, og de kan du kjøpe ferske inntil ni måneder etter høsting. De har liten overflate og holder godt på de sunne næringsstoffene, uten å bli fryst. Det samme gjelder poteter.
  • Brokkoli og blomkål er blomster på grønnsaken. De bør maksimum lagres kjølig 2-3 uker. Oppbevares de for varmt, blir holdbarheten kortere. Om vinteren og våren må disse grønnsakene importeres og fraktes langt. Det går ut over næringsinnholdet. Altså kan du med fordel kjøpe disse grønnsakene frosne.
  • Erter og bønner kan bli ødelagt bare seks timer etter høsting. Dette er flotte grønnsaker, men de tåler ikke lagring. Frosne norske erter er fryst ned straks etter at de er høstet.

 

Bruker du en grossist som er fleksibel og kjenner dine behov, får du de varene du trenger når du trenger dem, – omtrent som å ha et lokalt fjernlager. Slik sparer du også plass i fryseren og på kjøla. matportalen.no (Driftet av Nibio) har også noen gode tips om oppbevaring av frukt og grønnsaker.

 

Lær deg noen knep for å kjøpe inn smart, og unngå å kaste mat! - Ved kjøp av frosne grønnsaker har du bedre kontroll på forbruk og svinn. Du kan lese mer om hvordan bedriften din kan få mindre matsvinn i vår gratis e-bok ‘Hvordan unngå matsvinn’.  

 

SG_CTA-knapp-matsvinn23.jpg

Kilder: matprat.nofrukt.noforskning.no