En autentisk smakebit i Tromsø - Yalla Habibi
Yalla Habibi serverer palestinsk mat i Tromsø, og vi kan trygt si at de har lykkes med det.
Fra Gourmet #4 2023. Foto: Yalla Habibi.
7 måneder om gangen
Mannen bak heter Khadar Zourub. Han kom til Norge fra Palestina for snart ti år siden, er gift og har to barn. Likevel har han ikke fått permanent oppholdstillatelse, men det stopper ikke Khadar. – Jeg har ikke fått permanent oppholdstillatelse ennå. Jeg har bare fått en midlertidig én, som jeg må fornye hver syvende måned. Dermed har jeg heller ikke lov til å gå på voksenopplæring for å lære norsk, blant annet. – Men restaurant, det får du drive? – Jeg har lov til å jobbe og betale skatt, smiler Khadar.
En ny smaksopplevelse
Allerede i 2019 begynte planleggingen om å åpne et palestinsk serveringssted i Tromsø. Det viste seg å skulle være utfordrende, og dørene åpnet for første gang i juni 2023. Likevel er Yalla Habibi blitt svært godt tatt imot av Tromsøfolket. – Jeg hadde lyst til å introdusere et nytt kjøkken for Nord-Norge, og det føler jeg at jeg har lykkes med. Vi serverer autentisk mat fra Palestina, særlig Gazastripen. Det er helt nytt i Tromsø, så det er gøy. – Hva betyr navnet «Yalla Habibi»? – Oversetter du det fra arabisk betyr det: «Kom kjære, til oss. Vi lager mat fra hjertet, med kjærlighet.» Dessuten vet mange nordmenn allerede hva både yalla og habibi betyr, derfor er det også enkelt å huske.
Prisbelønnede, autentiske matretter
Yalla Habibi tok hjem seieren for årets SMAK-rett i Tromsø. – Det er to måneder siden dere åpnet dørene, og dere har allerede vunnet pris for maten deres. Hvordan gjorde dere det? – Nei, vi lager vel god mat, da! Det er vår signaturrett, Palestinsk lammeskank som vant, og den er veldig god må jeg si, ler Khadar.
Alkoholfritt hele veien
Yalla Habibi skiller seg fra andre restauranter på flere måter. Blant annet fordi de har valgt å gå i en helt alkoholfri retning.
– Vi er en av få restauranter i Tromsø som ikke serverer alkohol. Det er kjempefint for blant annet barnefamilier, og hittil går det kjempebra. – Har dere skjenkebevilling? – Ja, vi har det, men i Palestina serveres ikke maten med alkohol, og vi ville holde det autentisk. Vi har mye godt å drikke som er alkoholfritt, da. Vi serverer blant annet alkoholfri vin, alkoholfri margarita med eplesmak og alkoholfri mojito. Folk synes det er kjempegodt, smiler Khadar.
Den evige balansegangen
– Klarer du å balansere arbeidsliv og privatliv, nå som du nettopp har startet opp? – Det er vanskelig. Alle pengene jeg tjener, går tilbake til restauranten. Vi ønsker å levere på kvalitet, og det er ikke bare bare. Jeg liker å si at hvis du leverer kvalitet, men også god mat – da kommer pengene uansett. – Hvordan ser planene ut fremover for Yalla Habibi? – Vi skal åpne flere restauranter. Først i Tromsø, men vi vil også ekspandere til Bergen og Oslo.
Punktlige leveranser
Helt siden åpningen av restauranten har Servicegrossistene vært en støttespiller for Yalla Habibi. Selv med det palestinske kjøkkenets unike behov klarer Servicegrossistene å levere, og Khadar er takknemlig for samarbeidet. – Vi kjøper inn alle råvarer fra Servicegrossistene og tilpasser dem til vårt behov i restauranten. Blant annet blander vi kjøttet for å få riktig mix slik at det smaker autentisk. Vi får tak i overraskende mye krydder også, og jeg er veldig fornøyd med kvaliteten!