This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Lekre retter av gammelt brød

Lekre retter av gammelt brød

Er du kreativ og bruker opp brødrestene, skaper du noe nytt for gjestene dine, og du sparer penger.

Redningsaksjon for brødet

Hver av oss kaster 9,5 kilo brød i året. Det blir mye søppel! I tillegg er dette sløsing med råvarer, energi og tid. Slik kan du gi gammelt brød nytt liv - på 3 ulike måter:

1. Bløte det opp 

Tykne sauser, bruk det i ny deig, i søt eller salt brødpudding, som arme riddere, eller som monkeybread.

2. Steke det/tørke det 

Lag toast, ostesmørbrød, stekte middagsbrødskiver, bruk brød som krutonger, kavringer, rasp og dryss.

3. Bruke hele brødet

Lag et pull apart-brød og fyll det for eksempel med god ost, chorizo, bacon, krydder og hvitløk.

 

Gode oppskrifter fra Opplysningskontoret for brød og korn:

230308 Lekre retter av gammelt brød_Croque Madame_Matprat.jpg

Foto og oppskrift: brodogkorn.no/matprat.no

 

Croque Madame

Dette er et lekkert ostesmørbrød med det lille ekstra: Hvit saus og et speilegg på toppen. En fransk klassiker som gjestene dine kommer til å elske!

Ingredienser til 2 porsjoner:

4 skiver brød
4 skiver røkt skinke
4 ss smør
2 skive vellagret ost
2 egg
1 ss finhakket frisk persille
½ ts kvernet pepper

Hvit saus:
1 ss smør
1 ss hvetemel
2 dl melk
¼ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts malt muskat

Slik gjør du:

  • Forvarm stekeovnen til 150 °C.
  • Smelt smør i en liten gryte. Rør inn mel og spe med melk. Rør godt til sausen er glatt og uten klumper. Smak til med salt, pepper og revet muskat.
  • Fordel den hvite sausen på halvparten av brødskivene. Legg to skinkeskiver på hver skive, og topp med ost. Legg på de siste brødskivene.
  • Varm en stekepanne på middels varme og ha i smøret. Når det skummer godt er det varmt nok til å legge i smørbrødene. Legg dem i pannen med osten nederst og stek til de begynner å bli gylne. Press smørbrødene forsiktig sammen med en stekespade.
  • Snu smørbrødene forsiktig og stek dem på andre siden.
  • Legg smørbrødene i en ildfast form og sett dem midt i stekeovnen.
  • Skyll stekepannen og varm den på nytt med litt smør. Stek speilegg til hviten er fast og plommen fortsatt flytende.
  • Ta smørbrødene ut av stekeovnen og flytt dem over på to tallerkener. Topp med speilegg og et persilledryss. Croque Madame serveres rykende varme.

230308 Lekre retter av gammelt brød_Monkey Muffins_brodogkorn.jpg

Foto og oppskrift: brodogkorn.no

Monkey bread muffins

Monkey bread er en rett vi har arvet fra USA og lages opprinnelig med små kuler av søt gjærdeig. - Men her kan du også være kreativ og bruke det du har, gårdsdagens brød, for eksempel.

Ingredienser til 12 store muffins:

Et helt, gammelt brød
600 g smør
3 dl sukker
2 ss kanel
 
Slik gjør du:
  • Smelt smør i en kjele. Bland inn sukker og kanel.
  • Skjær brødet i skiver og riv i omtrent like store biter.
  • Vend brødet i smør-sukkerblandingen. Pass på at hver bit blir bløt.
  • Smør muffinsformene og fordel brødbitene i formene.
  • Stek på 175°C midt i ovnen i omtrent 12 minutter, eller til muffinsene er gylne.
  • Server gjerne monkey bread muffins lune. 

La muffinsene få avkjøle og sette seg før du tar de ut av formene, så faller de ikke fra hverandre.

 

Her er flere gode tips:

- Hvordan redusere matsvinn av brød på brodogkorn.no

- Oppskrifter på brødrester på matprat.no