This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Fastelaven og den store pannekakedagen!

To delikate merkedager er rett rundt hjørnet!

fastelavnsboller.jpgFoto: opplysningskontoret for brød og korn.

Finn frem fargerike bjørkeris og oppskriften på dine mektistge boller! 11. februar er det fastelavn igjen.

 

Fastelavn: Festen før fasten

Fastelavn er egentlig første dag i en tredagers festperiode: Fastelavnssøndag, blåmandag og fetetirsdag, før den skrinne 40-dagers fasten i forkant av påsken, starter på askeonsdag.

 

Fetetirsdag = pannekakedagen

Før fasten begynte, var det viktig å få spist opp alle restene av ferskvarer man hadde liggende. – Og hvordan bruker man enklest mulig opp egg, smør og melk? – I pannekaker, selvfølgelig! Dermed faller den internasjonale pannekakedagen på fetetirsdag, tirsdagen etter fastelavn.

 

Gamle matskikker på fetetirsdag:

Norske matskikker på fetetirsdag varierer en del fra landsdel til landsdel, men valget av matretter var tradisjonelt preget av at man gikk magrere tider i møte. I Trøndelag er det fortsatt mange som spiser saltkjøtt, flesk, pølser og kålrabistappe på denne dagen. I Nordfjord står gjerne rømmegrøt på menyen. Andre steder er det klubb med flesk eller mølje som gjelder. Når fetetirsdag noen steder blir kalt kvittirsdag, er det en indikasjon på at det ble spist mye melkemat. 

(Fra Store Norske Leksikon)

 

Fastelavnsboller

Noen liker dem med vaniljekrem, andre skal ha på raspet eller kjevlet marsipan. - Eller hvorfor ikke servere wienerboller eller vannbakkels til fastelavn og fylle dem med noe godt?

 

Her er oppskriften på klassikeren, hentet fra brodogkorn.no:

Denne oppskriften gir ca. 12 fastelavnsboller.

 

Du trenger:

Bolledeig:

  • 100 g smør 
  • 600 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ts malt kardemomme
  • 3 ½ dl melk
  • 1 egg
  • 1 pakke gjær
  • 1 egg til pensling

 

Fyll og pynt:

  • 3 dl kremfløte
  • 12 ss bringebær- eller jordbærsyltetøy
  • 2 ss melis

 

Slik gjør du:

  1. Bolledeig: Skjær smøret i terninger og la det mykne på benken i romtemperatur.
  2. Ha hvetemel, sukker, bakepulver, kardemomme, melk og egg i en bakebolle, og smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin. Tilsett litt mer melk etter hvert hvis deigen virker for fast. Tilsett smøret helt til slutt og jobb det godt inn i bolledeigen.
  3. La deigen heve under plast eller et klede til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
  4. Del deigen i 12 like store emner, og trill runde boller. Sett bollene på stekeplate med bakepapir.
  5. Dekk bollene med et rent kede og la dem etterheve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
  6. Pensle bollene med egg.
  7. Stek dem midt i ovnen ved 225 °C  i ca. 10 minutter eller til de er gylne. Avkjøl på rist.

    Fyll og pynt: Visp fløten til luftig krem. Del bollene i to, ha en spiseskje med syltetøy på bunnen, deretter krem og legg på toppen. Avslutt med et melisdryss og kos deg med fastelavnsboller!

 

 

Serveringstips:

Bollene kan fylles med en rekke ulike fyll. Prøv for eksempel med vaniljekrem og rørte skogsbær eller pisket krem og lemoncurd – to friske og supergode varianter.