This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Ærlig servering

Ærlig servering

Slik blir du god på ekte råvarer og genuine smaker.

Rene råvarer

Ekte og rene råvarer går aldri av moten. Her er noen grep du kan gjøre for å sikre at maten du lager er enda litt mer næringsrik og ekte:

  1. Bruk ferske og hele ingredienser: Ubehandlede råvarer som grønnsaker, frukt, kjøtt, fisk, egg, nøtter og frø.
  2. Lag mat fra bunnen av: Ved å lage sauser, dressinger, marinader og bakverk fra bunnen av, har du full kontroll over ingredienser og tilsetningsstoffer.
  3. Les produktinformasjonen nøye: Når du kjøpe ferdige produkter, velg dem med korte ingredienslister og gjenkjennelige ingredienser.
  4. Naturlige konserveringsmetoder: Fermentering, sylting og tørking er tradisjonelle metoder som bevarer maten uten bruk av kunstige tilsetningsstoffer. Tenk kreativt og ekperimenter med smak og metoder.


Med litt ekstra innsats og planlegging kan du enkelt konservere dine egne matvarer. Kjøp inn når råvarene er i sesong, så blir det økonomisk smart, også.

 

Bake-håndverk

Etter koronatiden er ganske mange somhar rukket å sette stor pris på smakfulle gjærkulturer og surdeigbakst. - Og: Hva vil vel ikke litt ekstra mat-nerding gjøre for kjøkkenet ditt? Erfaringsutveksling med ulike typer mel, fuktighetsnivåer og hevetider: Med ett felles prosjekt om de beste bakeverkene, kan gjøre underverker for både kunnskapsnivået og samholdet i personalet. Én ting er i hvert fall sikkert: Bakst laget fra bunnen av smaker godt, og det er mat gjesten vet å sette ekstra pris på.

 

Kjærlighet for hele råvaren

Spare miljøet for avfall og spare penger, i tillegg skape gode historier for gjestene dine? Det får du ved å ha litt ekstra omtanke for hver enkelt ingrediens.

  1. Hele dyret: Ved å bruke mindre kjente stykningsdeler i menyen.
  2. Fra rot til topp: Utnytt mer av hele grønnsaken: Stilker, blader og røtter. 
  3. Kreative rester: Lag kraft av grønnsaksavskjær, bruk frukt- og grønnsaksskall i sauser og marinader, bak med brødrester eller lag krutonger eller desserter.

Les mer om matsvinn i e-boka vår her.

Read our ebook about food waste here.

 

Den ultraprosesserte nei-maten

Ultraprosessering kan både vise til ingrediensene som brukes, og måten maten er framstilt på. Mange prøver å unngå ultraprosessert mat for helsas skyld - og de ekte, ferske råvarene smaker vel stregt tatt bedre, også?

Dette er ultraprosessert mat

Ultraprosessert mat er et begrep som brukes om mat der råvarene som er brukt som ingredienser, er vesentlig endra, stort sett ved industriell bearbeiding. Et kjennetegn på ultraprosessert mat er at det er vanskelig å kjenne igjen råvarene maten er laget av. Det finnes ingen tydelig definisjon eller klar avgrensning av hva som er ultraprosessert mat.

Ulike grader av prosessering

...Maten regnes gjerne som mindre prosessert hvis den er bearbeida fra få ingredienser eller med tradisjonelle metoder. Gamle teknikker for å lage for eksempel ostyoghurt og spekemat er også prosessering. At maten er kokt eller nedfryst, regnes sjelden som prosessering. Forstavelsen "ultra–" henspiller på noe som er ekstremt eller overdrevet, men skillet mellom prosessert og ultraprosessert mat er ikke alltid tydelig.

Sitert fra snl.no (Store Norske Leksikon)

 

Alt du trenger til serveringen, finner du på sg.no