This site does not support Internet Explorer 10 or lower. Follow this link to select a different browser.

Mattrender for 2024

Mattrender for 2024

Et utvalg mattrender vi har trua på for 2024

La maten blomstre!

Årets farge for 2024 er «fersken», og ferskenblomsten sies å få sin oppvåkning dette året. Noen spår også at kirsebærblomsten, hyllebærblomsten og andre søte og feminine detaljer vil være spesielt velkomne på bordet, - og i maten - i år.

 

Bokhvete: Det nye superfrøet

En mikrotrend av en råvare som vi jo kjenner godt til her på berget, trender faktisk i metropoler som New York. Et superfrø, proppfullt av proteiner, karbohydrater og fiber, - og det er naturlig glutenfritt. Kan brukes i kjeks og granola eller som crunchy topping på lekre restaurantretter. Den kan også males opp, krydres med chai, kakao eller vanilje og forvandles til en deilig, plantebasert drikk.

 

Snack-måltidet

Små smakebiter fra kjøkken fra hele verden. – og hybrider. «Little treat»-kulturen har inntatt TikTok, og den ser ikke ut til å gi seg med det første. Små smaksbomber, enten i form av mat eller drikke, til en aldri så liten self-treat i hverdagen.

 

Trender_fingermat.jpgFancy fingermat - til én, eller til å dele?

 

Vann – i nye varianter

Det rører seg i vann-verdenen: Tilsetninger av smak og lukt til vann. Siruper, pulvere og flasker som tilsetter smak og lukt. Og kanskje kommer nye drikketyper, som kakaovann? Det rører seg i vann-verdenen.

 

Drinker med smak av mat

Drinker som er rike på umami, er mettende, også som til og med kan smake som et helt måltid er i vinden på de trendsettende barer i store metropoler.

 

Plantebasert sjømat

Hermetisk «fisk», - som ikke er plantebasert?! – Det er på vei, følg med!

 

Ærlig mat og drikke

Bort fra ultra-prosessert mat, og frem med retter laget fra bunnen av. Det gjelder å spise godt og sunt og finne smartere måter å lage mat på: Med færre råvarer, og smakfulle måter å bruke rester på. – Og husk å fortelle de gode historiene til gjesten din!

Også i kjøtterstatningsprodukter ser vi en tendens mot å gjøre maten mer ærlig, ved å putte mer skikkelige grønnsaker inn som proteiner: Mer vegetarisk puristisk, om du vil.

 

Ekstra koffein-kick

Nye koffeinboost-trender kommer også inn på banen. Nye, oppkvikkende kaffevarianter og energidrikker, med koffein, tilsatt sopp, probiotika og andre godsaker er i ferd med å innta forbrukermarkedet – og gjestenes interesse.

 

Småmat og kaffe.jpgSmåmat og oppskalert kaffe. To trender verdt å merke seg!

 

Komplekse, hete smaker

Krydre årets grillmat med komplekse, spennende peppertyper fra flere steder i verden. Gjerne sammen med sursøte smaker. Kreativt komplekse smaker til glede for gjesten. Test for eksempel ut en klype med Trinidad «Scorpion Peppers», guajillo chilipepper eller Ungarsk «Goathorn Peppers». Eller hva med en peppertouch i kombuchaen, i en kaldpresset juice eller i en smoothie? Eller et tajín-dryss på en dessert?

 

AI - også i matverdenen?

Kanskje ikke så mye i selve matlagingen, men mer i logistikken rundt: Her ligger teknologien foreløpig mer i leveransekjedene, produksjonsteknikk, og kanskje i matbestillingssystemer..?

 

3d-printet mat

3d-printet mat blir testet ut av kokker verden over. Her finnes det uendelige muligheter - til garnityrpynt på drinker, for eksempe?

 

Suppas comeback?

En genial rett der kokker kan eksperimentere med smaker og slå sammen matopplevelser fra ulike verdenshjørner. Suppe er også en smart rett og ty til for å bruke opp restemat, - og det spås at vi vil se et større utvalg av denne retten i dagligvarehyllene i 2024.

Nudler vil også ta nye veier i året som kommer: Gourmet-ramensupper med skikkelig kvalitetsingredienser, som får gjestene til å dåne...

 

Kilder: spoonagency.no, nytimes.com, media.wholefoodsmarket.com

Handle spennende nyheter! – I tillegg til alt det andre du trenger til ditt serveringssted – på sg.no.