Mattrender for 2024
Et utvalg mattrender vi har trua på for 2024
La maten blomstre!
Årets farge for 2024 er «fersken», og ferskenblomsten sies å få sin oppvåkning dette året. Noen spår også at kirsebærblomsten, hyllebærblomsten og andre søte og feminine detaljer vil være spesielt velkomne på bordet, - og i maten - i år.
Bokhvete: Det nye superfrøet
En mikrotrend av en råvare som vi jo kjenner godt til her på berget, trender faktisk i metropoler som New York. Et superfrø, proppfullt av proteiner, karbohydrater og fiber, - og det er naturlig glutenfritt. Kan brukes i kjeks og granola eller som crunchy topping på lekre restaurantretter. Den kan også males opp, krydres med chai, kakao eller vanilje og forvandles til en deilig, plantebasert drikk.
Snack-måltidet
Små smakebiter fra kjøkken fra hele verden. – og hybrider. «Little treat»-kulturen har inntatt TikTok, og den ser ikke ut til å gi seg med det første. Små smaksbomber, enten i form av mat eller drikke, til en aldri så liten self-treat i hverdagen.
Fancy fingermat - til én, eller til å dele?
Vann – i nye varianter
Det rører seg i vann-verdenen: Tilsetninger av smak og lukt til vann. Siruper, pulvere og flasker som tilsetter smak og lukt. Og kanskje kommer nye drikketyper, som kakaovann? Det rører seg i vann-verdenen.
Drinker med smak av mat
Drinker som er rike på umami, er mettende, også som til og med kan smake som et helt måltid er i vinden på de trendsettende barer i store metropoler.
Plantebasert sjømat
Hermetisk «fisk», - som ikke er plantebasert?! – Det er på vei, følg med!
Ærlig mat og drikke
Bort fra ultra-prosessert mat, og frem med retter laget fra bunnen av. Det gjelder å spise godt og sunt og finne smartere måter å lage mat på: Med færre råvarer, og smakfulle måter å bruke rester på. – Og husk å fortelle de gode historiene til gjesten din!
Også i kjøtterstatningsprodukter ser vi en tendens mot å gjøre maten mer ærlig, ved å putte mer skikkelige grønnsaker inn som proteiner: Mer vegetarisk puristisk, om du vil.
Ekstra koffein-kick
Nye koffeinboost-trender kommer også inn på banen. Nye, oppkvikkende kaffevarianter og energidrikker, med koffein, tilsatt sopp, probiotika og andre godsaker er i ferd med å innta forbrukermarkedet – og gjestenes interesse.
Småmat og oppskalert kaffe. To trender verdt å merke seg!
Komplekse, hete smaker
Krydre årets grillmat med komplekse, spennende peppertyper fra flere steder i verden. Gjerne sammen med sursøte smaker. Kreativt komplekse smaker til glede for gjesten. Test for eksempel ut en klype med Trinidad «Scorpion Peppers», guajillo chilipepper eller Ungarsk «Goathorn Peppers». Eller hva med en peppertouch i kombuchaen, i en kaldpresset juice eller i en smoothie? Eller et tajín-dryss på en dessert?
AI - også i matverdenen?
Kanskje ikke så mye i selve matlagingen, men mer i logistikken rundt: Her ligger teknologien foreløpig mer i leveransekjedene, produksjonsteknikk, og kanskje i matbestillingssystemer..?
3d-printet mat
3d-printet mat blir testet ut av kokker verden over. Her finnes det uendelige muligheter - til garnityrpynt på drinker, for eksempe?
Suppas comeback?
En genial rett der kokker kan eksperimentere med smaker og slå sammen matopplevelser fra ulike verdenshjørner. Suppe er også en smart rett og ty til for å bruke opp restemat, - og det spås at vi vil se et større utvalg av denne retten i dagligvarehyllene i 2024.
Nudler vil også ta nye veier i året som kommer: Gourmet-ramensupper med skikkelig kvalitetsingredienser, som får gjestene til å dåne...
Kilder: spoonagency.no, nytimes.com, media.wholefoodsmarket.com
Handle spennende nyheter! – I tillegg til alt det andre du trenger til ditt serveringssted – på sg.no.