Rømmegrøt til sommerens feiringer
For mange nordmenn blir det ikke skikkelig sommerfest uten rømmegrøten på bordet.
Gamle mattradisjoner
Grøtservering har lange tradisjoner i Norge: Vassgraut og grøt av grovt korn til hverdags, og selvfølgelig den mektige, eksklusive rømmegrøten til fest. Rømmegrøten serveres gjerne sammen med spekemat, og forbindes for mange med sommerens feiringer: Til sankthans og olsok - eller etter en lang og sosial fjelltur.
- Og forfedrene våre må ha skjønt det: Rømmegrøt er enkel å lage, og det er en mild og feststemt mat som kan mette store selskaper. Fast tilbehør er sukker, kanel og smøret som skummes av grøten under koking.
Oppskrift på rømmegrøt
Til 12 personer trenger du:
- 6 beger seterrømme
- 8,5 dl hvetemel
- 18 dl helmelk
- salt
Det er viktig at du bruker seterrømme når du skal lage rømmegrøt. Den har et høyt innhold av fett og er ikke kokestabil, slik at du får den ønskede utskillelsen av fett under koking.
Slik gjør du:
Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig, så smøret kommer frem. Skum av litt av smøret som du tar vare på til senere. Rør i resten av melet, og spe med melken. Kok grøten i ca. 5 minutter. Smak til med salt. Grøten serveres med smøret som er skilt ut fra rømmen, sukker og kanel, og gjerne et lekkert fat med spekemat og flatbrød.
Beregn ca. 100 g assortert spekemat per person.
Visste du at…
Ferskmelk, søtmelk og rømme var ekstra eksklusive råvarer i gamle dager. Denne typen mat var det spesielt rikelig av i sommersesongen, og ekstra tilgjengelig for dem som var så heldige å bo i nærheten av en seter.
Bilde og oppskrift hentet fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no)
Kilder: melk.no, matprat.no