Sitrus på sitt beste!
Visste du at vi nordmenn er verdens mest kravstore sitrusfrukt-kunder?
Det er snart påske, klart vi må snakke litt om sitrus! - Og kanskje spesielt appelsinen:
Fra øverste hylle
I Norge er det rett og slett for kaldt klima og for få soldager til å dyrke sitrus. Fruktene importeres dermed hovedsakelig fra Spania, Egypt, Sør-Afrika og Chile. I Fantastisk Fersk, Servicegrossistenes eget frukt og grønt-merkevare, har vi egne forhandlere i Spania som dyrker og leverer akkurat den kvaliteten vi ønsker. Innen hver eneset sitrustype er det mange ulike sorter, med ulike smaksbilder. Produsentene har full kontroll på hva våre restaurantkunder ønsker seg – og spesielt appelsinsesongen er lang! Gode appelsiner er dermed få kjøpt året rundt, men hovedsesongen er fra desember til midten av april.
Visste du dette om appelsinen?
- Appelsin er jordens mest dyrkede og viktigste trefrukt.
- Oljen fra skallet til bitterappelsinen brukes for å fremstille kjente likører som Curacao, Cointreau og Grand Mariner.
- En sitrusfrukt er botanisk sett et bær, hvor fruktkjøttet er dannet av saftfylte "hår".
- De fleste sitrusartene stammer fra Asia.
– Over en tredel av alle appelsiner som dyrkes går til juiceproduksjon.
Staselig frukt
På 1500-tallet ble det oppdaget at sitrusfrukt kunne brukes for å unngå den dødelige skjørbuksykdommen blant sjømenn, men ble ikke en del av kostholdet til nordeuropeiske sjømenn før på 1700-tallet. Da appelsinen kom på markedet i Norden på 1800-tallet, var den dyr, en frukt for de rikeste. Allerede da var den søtest og saftigst til jul og påske. Under 2. verdenskrig ble det full stopp i import av frukt, men i etterkrigsårene er det mange eldre som husker å pakke ut californiske appelsiner fra de eksotiske amerikapakkene. Da handelsblokaden løsnet på 50-tallet, eksploderte etterspørselen. Den saftige, friske frukten har siden den gang vært en selvfølge å nyte, spesielt nå til påske når den er på sitt søteste!
Fakta om appelsinen
Appelsiner kan deles inn i to hovedgrupper: Blond og rød. De blonde appelsinene er de vanlige oransje appelsinene med gult fruktkjøtt, og røde har rødt fruktkjøtt, også kalt blodappelsiner. Det er mange mange appelsinvarianter innen de to hovedgruppene, noen dyrkes for å spises som de er, mens andre dyrkes for matvareproduksjon, for eksempel til juice, marmelade og syltetøy.
Søt, syrlig og bitter
Smaken på en appelsin skal være balansert, både syrlig og søt. Sødmen vil variere mellom de ulike sortene. En appelsin skal være fast, og skallet skal ha en jevn farge uten grønne flekker. Den skal være saftig og velsmakende, med et skall som løsner lett og har få steiner. Revet appelsinzest er godt egnet i matlaging, og passer godt i bakst og sammen med kakao. Husk å vaske skallet godt før bruk, for å fjerne rester av sprøytemidler og voks.
Sunnhet i vintermørket
Tilby gjestene dine ferskpresset juice; en energiboost før vårsolen tar skikkelig tak. Sitrus har et høyt kostfiberinnhold og er kjent for å inneholde mye vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet, bidrar til å redusere tretthet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Ved å bruke fruktkjøttet, eller å bruke appelsin sammen med annen mat, får du dermed en ekstra effekt av frukten. Lyst på noe sunt og friskt til salatbaren, eller et smakfullt tilbehør? Prøv en råkostsalat med appelsin! Oppskriften finner du her.
Forfriskende drinker
Syrlige, lette sitrusdrikker er ikke bare avkjølende når det er varmt i været, de kan også være forfriskende i kombinasjon med tung mat.De fleste har kanskje opplevd at om du bruker sitrussaft i gin eller andre bitre drinker, risikerer du en uheldig kollisjon mellom bitterhet og syre. De aromatiske oljene i sitrusskallet, derimot, kan være med på å gi bitrere drinker et spennende løft. Med en vanlig potetskreller, en y-skreller eller en zester, får du med deg bare den ytterste delen av skallet som inneholder sitrusoljene. - Eller ønsker du dekorativ sitrusskive i drinken? Bruk da gjerne tørkede skiver med sitrus. Da får drinken et eksotisk og festfylt garnityr, uten at den forstyrrer smaksbildet i drinken for mye.
Oppbevaring
Fruktkjøttet inneholder ikke stivelse og en appelsin kan derfor ikke ettermodne som mye annen frukt. Derfor er den friskest og mest moden på det tidspunktet den blir høstet. Lagres ved 2 - 4°C.
De vanligste sitrusfruktene som er å få tak i i Norge: Last ned plakat fra Fantastisk Fersk her
Kilder: frukt.no, snl.no og nb.no (Nasjonalbiblioteket)