Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Veganske julemat-trender

Det trenger nemlig ikke bare dreie seg om nøttestek..

Vegansk wellington.jpgFoto: matprat.no

 

For oss som driver med servering, må vi være tidlig ute med planleggingen av juleserveringen. Har du begynt å tenke på de veganer-gjestene dine?

Nøttestek er nok fortsatt en av de mest populære matalternativet for menge veganere på julaften. Men det finnes mange andre muligheter: Også veganere ER glade i mat! Kanskje du treffer en trend som kan bli en fremtidig tradisjon hos deg?

Småmat-tallerken

Småmat og dele-mat er en mattrend som brer om seg. Hvorfor ikke lage en vegansk juleversjon? Den kan serveres varm eller kald:

Tenk sharing-platter, meze blandet med litt inspirasjon fra den norske juletallerkenen: Hummus, kroketter, ovnsbakt blomkål, fylt paprika, fylt sopp, søtpotet, vårruller, bao buns, mini wellington, mini nøttestek, lefser, coleslaw, stekte poteter eller potetsalat, rosenkål, rotmos, focaccia, tranebær eller tyttebær, nøtter, smakfulle sauser og dressinger.

Vegansk lasagne

Klassisk kosemat er «in». En skikkelig smaksrik, fyldig og lun lasagne med squash, aubergine, spinat eller grønnkål, smaker godt og er enkelt å servere mange. Lek deg gjerne med en touch av julekrydder, for eksempel muskat og en ørliten touch kanel, gir en rund, varm munnfølelse. NB: Husk: Bruk vegansk oste og melke-etterlikninger. Test ut oppskriften på forhånd med ingredienser du har kontroll på. Tenk umami og innekos.

Alternativer til nøttestek

Det finnes et hav av ulike nøttesteker, men også mange andre gode steker og ruller laget på en vegansk base: Prøv en vegansk rull med stuffing eller «biff» wellington: Fylt med sopp, bønner, soyafarse, kål eller beter. Her finnes det et uendelig variasjon av oppskrifter og ideer. Surf rundt og test ut!

Festkledd, vegansk tilbehør

Om du ender opp med å servere «tilbehør» til veganske gjester, sørg for i det minste for å gjøre litt ut av dem:

  • Festkledde poteter: Hasselbackpoteter, lekkert krydrede ovnsbakte båter eller en smakfull potetsalat
  • Ekstra smakfull rotmos med nøtte- og urtedrysstopping
  • Pannestekte, halve rosenkål med tranebær
  • Fargerike rotgrønnsaker

En hederlig avslutning

De fleste av oss er glade i en søt avslutning, og veganere en ingen unntak. Det er kanskje her vi ser de største «trendene» innen vegansk matlaging. 

Om du tar du et raskt søk på vegansk mat i sosiale medier, finner du mange søte fristelser: Søt konfekt, fruktsalat, sorbet, vegansk «tilslørte bondepiker», hjemmebakst, kaker med nøttebunn, terter, cookies. flyffy kremer..

Og én godnyhet til: De fleste, tradisjonelle julekakene våre kan enkelt bakes vegansk! Bare sørg for å testbake litt på forhånd. Mange av de veganske ingrediensene, som fløteerstatninger, osteerstatninger, eggeerstatninger, og så videre, kan oppføre seg litt ulikt.

- Eller gjør det enkelt: kjøp inn fristende raw-kaker som tines. Enkelt å kjøpe inn og ha liggende i fryseren – og det imponerer veganske gjester.

Nydelig drikke til

Å spise vegansk mat betyr ikke at en ikke kan kose seg litt ekstra! Kan en lekker cocktail eller mocktail inkluderes i vegan-menyen? Gjør dem gjerne ekstra juicy og fargerike!

 

Finn alt du trenger til juleserveringen på sg.no.