Varme og kalde juledrikker
Din egen vri på gløggen? Eller noe friskt og nytt til juleserveringen?
Foto: matprat.no
Mange av oss drikker ganske mye gløgg i tiden før jul. Kanskje du kan tilby gjestene dine en vri de kanskje ikke har smakt før? En lysere gløggvariant av eple og hvitvin, en alkoholfri smaksbombe eller en gløgg inspirert fra fjerne himmelstrøk?
De varme vinterdrikkene er ofte preget av råvarer fra stedet de stammer fra: Engelske drikker inneholder gjerne øl eller sider, mens de franske er laget på vin. Italienere bruker mer eple og vanilje. Men mye av det vi kaller «juledrikker» er varianter over samme tema: En ekstra søt vin eller saft med krydder fra Østen.
Ingredienser som kan varieres i det uendelige: Har du nellik, appelsin, kanel, eplesaft og vin, har du et fint grunnlag til en liten meny med varme drikker. Andre julekrydder som kardemomme, ingefær og anis kan også være til hjelp om du vil gå litt mer eksperimentelt til verks.
- Krydder: Kanel, kardemomme, nellik, muskat, ingefær, merian, allehånde, pepper, anis, vanilje og pomeransskall.
- Frukt og bær: Sitron, appelsin, mandarin, eple – og «villere» bærsorter, som tyttebær, einer og blåbær.
- Brennevin/hetvin: Rom, konjakk, akevitt, portvin.
- Annet: Øl, sider, juice og te – eventuelt smakssatt te.
Engelskinspirert mulled wine
Stikk nellikspiker inn i en appelsin som du skjærer i båter og koker sammen med kanelstang, sitron, sukker og vann. Kok på svak varme i 15 minutter, og tilsett vin. Andre ingredienser kan være finmalt muskat, anis, kardemomme, og – om du skal kjøre den skikkelig britisk: te!
Tyskinspirert glühwein
Varm opp vin, ha i sukker eller sirup og krydder, som kanelstang og nellikspiker. Krydre gjerne med einerbær og allehånde og en skvett appelsinsaft. La det trekke.
Skandinavisk gløgg
Gløggen slik vi kjenner den, har trolig utviklet seg fra mulled wine og glühwein. Denne skandinaviske varianten inneholder ofte litt mer krydder. Klassisk gløgg blir ofte laget på en enkel rødvin eller rød saft. Kanelstang, kardemomme, nellikspiker, stjerneanis, vanilje, ingefær og pomeransskall er gode gløggkryddere. Tilsett hvitt eller brunt sukker. Hvis du vil ha i brennevin, kan du velge enten vodka, konjakk, brandy, rom eller vaniljevodka. Ellers er både hvitt og rødt, alkoholfritt og alkoholholdig er «godkjent» som base. Variasjonsmulighetene er ubegrenset – bland og smak deg fram!
Gløgginspirert proseccodrink
Nordmenn elsker prosecco, men gløgg smaker godt til jul. Hvorfor ikke kombinere de to? Hell en dæsj vanlig gløggkonsentrat i bunnen av glasset og prosecco i resten, i forholdet én til fem.
Kald julepunsj
Hvis drinken skal inneholde alkohol, starter du med det sterkeste. Legg i det krydderet du helst vil ha, men husk: Krydderet gir fra seg mye smak i alkoholen, selv om det ikke blir varmet opp, så hold igjen på mengden i starten. Tilfør litt syre med appelsin eller sitron, og balanser med noe søtt. Legg til mineralvann eller brus til slutt.
Tips:
Ha en sukkersirup med julesmak i bakhånd, så har du til alle typer juledrikker i førjulsesongen. Varm forsiktig opp 2 deler sukker og en del vann. Smak til med typiske julekryddere og la det trekke en dag eller tre...
Eggnog
(Oppskrift: Matprat)
En gammel tradisjonsdrikk fra USA og Canada som drikkes fra Thanksgiving og helt frem til over jul. Kan serveres både varm og kald, i bowl eller i glass.
Til 12 porsjoner trenger du:
- 12 stk. egg
- 12 ss sukker
- 15 dl melk
- 3 ts vaniljesukker
- 3 dl bourbon, konjakk eller akevitt
- 0,75 ts revet muskatnøtt til pynt
Slik gjør du:
Visp sammen egg og sukker i en kjele og tilsett melk. Varm opp blandingen på middels til lav varme under konstant omrøring til den er så tykk at den "henger" på en skje. Vær tålmodig, det tar litt tid. Tilsett vaniljesukker og konjakk. Hell eggnogen i flotte glass og dryss over litt revet muskatnøtt.
Foto: matprat.no
Hjemmelaget eplegløgg
(Oppskrift: Nettavisen)
Eplegløgg, gjerne laget på norske epler, smaker fantastisk! Den litt syrlige eplemosen sammen med julekrydder gir i alle fall meg den gode julestemningen.
Til 12 porsjoner trenger du:
- 3 liter eplemost
- 3 ss Ingefær
- 6 stk. hel kanel
- 6 stk. stjerneanis
- 15 stk. nellikspiker
- 6 ss sitronsaft
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en kjele. Kok opp og la trekke i minst 10 minutter. Sil gløggen og server rykende varm.
Tips fra Matprat:
Eplegløgg kan lages av både filtrert og ufiltrert eplemost - alt etter hva du foretrekker og har tilgang på. Ofte er eplemosten så smakfull at det ikke er nødvendig med så mye krydder. Varm den bare opp til kokepunktet og server den med en kanelstang til å røre med. Ønsker du å servere gløggen med alkohol, kan du prøve med en mild akevitt, calvados eller konjakk.
Server eplegløggen som en varm aperitiff, sammen med for eksempel pepperkaker med blåmuggost og dadler med bacon.
Sider til julematen
Ønsker du å gå for norskproduserte råvarer til juleserveringen i år? Hvorfor ikke servere en god sider? Mange gjester liker ty til hvitvin eller friske, lettere smaker for å rense opp i feite juleretter. Bare en liten tommelfingerregel: Til ribbe, spesielt når den serveres med epler og svisker, er det lurt å gå for en tørr til halvtørr sidervariant. Pinnekjøttet, som er saltere, krever gjerne litt mer sødme, og den røykte varianten enda litt mer. Med sødme i sideren balanserer man også opp mot sødmen i kålrotstappen. (Fra klikk.no)
– Det beste av alt? Hos Servicegrossistene får du alt det du trenger av julevarer – i én og samme leveranse.
Kilder: Fra artikler i nationen.no, matprat.no, nettavisen.no og klikk.no