Potetguide til julematen
Det finnes mange meninger om julematen, også om hvilken potettype som skal høre til. Tradisjonene er sterke, men hvilke vinterpoteter passer faktisk best til julens ulike retter?
Fun fact: ringerikspoteten er en av våre eldste og mest tradisjonsrike potetsorter.
Ribbe
Mandelpotet, pimpernel eller den tradisjonsrike gourmetpoteten ringerikspoteten.
Pinnekjøtt
Ringerikspoteten, smaksrike gulløye eller den mer nøytrale asterix-poteten.
Lutefisk
Ringerikspotet og mandelpotet.
Kokt torsk
Milde typer, som folva og beate, egner seg best til mager fisk.
Kalkun eller kyllling
Beate, hvis kjøttet skal være i fokus eller mandelpotet, hvis retten skal ha mer potetsmak.
Skinkestek
Smaksrike poteter gjør seg best: Mandelpotet eller pimpernel.
Tradisjon og karakter
Fjellmandel/mandelpotet
Gammel sort. Dyrkes over store deler av landet, også i fjellbygder og nordpå.
Gulløye/Gullauge
Nord-Norges egen potet, har vært dyrket her i over hundre år. Lang modning og mye smak. Beskyttet betegnelse.
Ringerikspotet
Beskyttet opprinnelsesbetegnelse.
Pimpernel
Opprinnelig nederlandsk sort. I dag: viktigste sorten i Trøndelag.
Av det milde slaget
Asterix
Nederlandsk sort, dyrket i Norge siden 1998.
Beate
Norges vanligste sort, dyrkes mest på Østlandet.
Folva
Dansk potetsort som er blitt populær i Norge.
bilder: frukt.no, Kilder: snl.no, forskning.no, matprat.no